Kövess minket

Aztaa

Végig hegedült agyműtétje alatt egy brit zenész

Wow!

Megosztva

Forrás: YouTube / Telegraph

Kész orvosi csoda történt a napokban az Egyesült Királyságban: egy hölgy aközben hegedült, miközben igen komplikált agyműtétet végeztek rajta – számolt be róla a Telegraph.

A páciens az 53 éves brit Dagmar Turner volt, akinél még 2013-ban diagnosztizáltak agydaganatot, emiatt kellett kés alá feküdnie nemrég. A jóindulatú, ám egyre növekvő gliómája miatt kezelt Turnerről fontos tudni, hogy az Isle of Wight Szimfonikus Zenekar hegedűművésze, aki olyan szinten elkötelezett az alkotás iránt, hogy rettegett attól, hogy a nem mindennapi beavatkozás során esetleg az orvosok olyan ideget érnek, ami miatt romlik majd zenei képessége.
Szerencséjére az operációt vezető professzor, Keyoumars Ashkan, aki zongoristaként tanult, megértette Turner dilemmáját, ezért azzal a szokatlan ajánlattal fordult kollégáihoz, hogy ébresszék fel az altatásban lévő hölgyet azután, hogy felnyitották a koponyáját, majd hagyják játszani. Mint azt a Telegraph is írja az esetről készült videófelvételében, a munkát nagyban segítette az, hogy a hölgy végig zenélt, mivel a folyamatosan mélyülő, magasuló, halkuló hangokból tudtak tájékozódni Turner állapotáról. 

[vembed youtube=”eDLdnVQo3OA” ] A londoni King’s College kórházban végzett műtét egyébként sikerrel zárult: a tumor szerencsésen eltávolításra került, a hölgy pedig három nap után el is hagyhatta az intézményt, így nemsokára újra zenélhet a színpadon.

Turner esete amúgy nem teljesen egyedülálló, 2018-ban például egy texasi onkológiai klinikán végeztek hasonló beavatkozást, akkor egy férfi gitározta végig tumor-eltávolító műtétjét:

[vembed youtube=”a3kXCC3h1dw” ] (The Telegraph / Noizz)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük