Kövess minket

Stílus

Világszerte betiltatta a H&M pulcsijait egy magyar pszichológus

Egy magyar pszichológusnak szemet szúrt, hogy a H&M a Rorschach teszt egyik ábráját nyomtatta a pulcsijára – szerinte jogtalanul.

Megosztva

A Rorschach talán az egyik legismertebb pszichológiai teszt, és sok alkotás is inspirálódott már a híres „tintapacákból”, de a H&M pulcsiján teljes egészében az egyik eredeti ábra látható, csupán annyi a különbség, hogy a tesztben színes ez a kép, itt pedig fekete-fehér. Kőváry Zoltán, pszichológus azért tett panaszt a H&M-nél, mert nincs joguk a teszt képeit felhasználni, és a H&M elismerte a vádat. A pulcsikat még aznap (szerdán) bevonták a forgalomból.


Mint utólag kiderült, valójában inkább maga a Rorschach szó használta volt jogtalan, nem a képeké, mert azok szerzői joga Hermann Rorschachot illeti, és a szerző halála utáni hetven évig volt érvényes. Ezért maga az ábra elvileg felhasználható, ha az egész teszt nem is, a Rorschach név viszont valóban a teszt jelenlegi kadójának védjegye alatt állhat.

De beszéljünk egy kicsit arról, miért osztotta meg többszáz pszichológus a hírt, mondván, hogy nagyon helyes, és miért hördült fel a szakma kevésbé jogtudó fele is a pulcsik láttán. A Rorschach teszt egy diagnosztikai eszköz, amit főleg a klinikumban használnak pszichológiai problémák feltárására, komplex személyiségprofil alkotására. A feladat elmondani, mit látunk a képen, ezért többek szerint nagyon nem lenne jó, ha a képek széles körben ismertté válnának és nap mint nap találkoznánk velük. Kőváry Zoltán főleg azt tartotta problémásnak, hogy módosítaná a teszt eredményeit, ha előzetes tudásunk lenne a képről (például, hogy melyik válasz mit jelent), illetve más jelentés társulna hozzá a divatbeli alkalmazása miatt.

Valójában azonban – ezt ő is elismerte – a teszt sokkal összetettebb annál, hogy ki mit lát a tintapacákban, és nagyon sokrétűen elemzik a válaszokat: pusztán az alapján, hogy láttuk már az ábrát, nem tudjuk „kicselezni”. Nagyobb probléma eladásra felhasználni a mentális betegségeket, ahogy a pulcsi körítése teszi: látható rajta a thought disorder felirat, ezzel a teszt klinikai alkalmazására utalva. Míg önmagukban a Rorschach ábrák sok kárt nem okoznak, a pulcsi tervezője nem tudom, mit gondolhatott, amikor ezt a feliratot a plucsira nyomatta: „gondolkodási zavar: jópofa dolog, menő lesz egy pulcsin?”

Ti mit gondoltok?

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés