Kövess minket

Aztaa

Visszafordíthatja az agy öregedését a kannabisz, de nem minden esetben – derült ki egy kutatásból

Különböző életkor, különböző hatások.

Megosztva

Forrás:

A kannabisz használók gyakran még akkor is meg vannak győződve a növény jótékony hatásáról, mikor a felhasználáshoz még csak távolról sincs köze semmilyen fennálló betegségnek. A „hogyan tehetném ezt a TV műsort viccesebbé” nem feltétlenül tartozik a kutatók által is elismert pozitívumok közé, de tény, hogy a marihuána szorongáscsökkentő, étvágynövelő, és epilepsziásoknál a rohamokat csökkentő hatásaiban már senki sem kételkedik. Most ehhez a listához hamarosan akár az agy fiatalosan tartását is hozzáírhatjuk, de mielőtt rohannál Amszterdamba az örök élet reményében, vegyük át a tényeket.

A kannabiszfogyasztás agyra gyakorolt hatásait kutató tesztek eredményeiről egy magyar kutató, Bilkei-Gorzó András, a Bonni Egyetem docense publikált nemrég a Nature Medicine nevű orvosi szaklapban, a HVG pedig interjút készített a kutatóval. A teszteket egyelőre csak egereken végeztek el, 28 napon át adtak nekik alacsony dózisú THC-t (kannabisz fő hatóanyaga), majd hetekkel később megvizsgálták az állatok tanuló- és emlékezőképességét. Az eredmények azt mutatták, hogy az idős egerek teljesítőképessége egyértelműen javult, sőt a fiatalabb állatok szintjét elérő teszteredményeket hoztak. Ezzel ellentétben a fiatal egerek teljesítménye enyhén romlott, tehát az idős agyak megfiatalodtak, köszönhetően az agysejtek közötti kapcsolatok számának jelentősen növekedésével, míg a fiatal agyak megöregedtek. 

Bilkei állítja, hogy bár a kísérleteket még nem próbálták ki embereken, de mivel az öregedés alapvető folyamatai azonosak emberben és az egérben, valamint a THC által kifejtett hatások is egyezőek, ezért jó eséllyel feltételezhető, hogy az idős emberek agyára is hasonló fiatalító hatással lehet a kannabisz. Észak-Rajna-Vesztfália tartománya már fel is ajánlott mintegy kétmillió eurót az emberkísérletek elkezdésére, így a reményeik szerint az év végén már megkezdhetik az ilyen irányú teszteket is. 

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés