Kövess minket

Film

Will Smith amerikai futball okozta agysérüléseket kutat új filmjében

Will Smith, nigériai származású orvosszakértőt alakít az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiválján kedden debütált Concussion (Agyrázkódás) című sportdrámában, amely az amerikai futball okozta krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) kérdésével foglalkozik.

Megosztva

willsmith1112

Fotó: Getty/Europress

    A hollywoodi filmsztár a bemutató előtt elmondta, hogy nagyon közel érzi magához ezt a filmet, hosszan elbeszélgetett Bennet Omalu igazságügyi orvosszakértővel, aki a sok focistánál jelentkező elváltozást diagnosztizálta.
    Omalu Nigériában nőtt fel, és az volt a vágya, hogy amerikai legyen – mondta Smith. A színész elárulta: számára az okozta a legnagyobb meglepetést, amikor megtudta, hogy nem egy-egy nagy ütés okozza a legnagyobb bajt a sportolóknál, hanem a rendszeresen fejet érő trauma.
    Az amerikai Nemzeti Futball Liga (NFL) áprilisban peren kívül egyezett meg azzal az ötezer korábbi játékossal, akik azzal vádolták meg keresetükben a szövetséget, hogy eltitkolták az agyrázkódás veszélyeit. Leonard Marshall volt játékos, aki szintén a CTE-vel összefüggő betegségekben szenved, ismeretterjesztő értékei miatt dicsérte a filmet. „Sokat jelent nekem, hogy végre beszélnek erről a témáról, és tudományos alapon közelítik meg a krónikus traumatikus enkefalopátiát” – mondta.
    A Peter Landesman rendezésében forgatott Concussiont december 25-től játsszák az észak-amerikai mozikban. A forgatókönyvet is jegyző Landesman az AFI Festen elárulta, hogy kifejezetten Smith járt a fejében, amikor a szkriptet írta. Smith nehezen állt kötélnek, végül a producer, Ridley Scott vette rá, hogy elvállalja a szerepet.

(MTI nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük