Kövess minket

Stílus

Zuhanyozz okosan!

Semmi sem kellemesebb a hideg téli napokon, mint egy jó forró zuhany. De vajon milyen meleg is lehet a víz?

Megosztva


A hideg téli napokon szinte nincs olyan ember, akinek nem esik jól egy forró zuhany. A víz hőfoka már az ókori Rómában vita tárgya volt. A kérdést újabban, a Cleveland Klinika egyik bőrgyógyásza tűzte napirendre. Melissa Piliang szerint az ideális hőfok 44 Celsius.

Míg a csapból akár 60 fokos víz is folyhat, addig az orvosok nagy része megegyezett abban, hogy az otthoni bojlereket – a forrázás elkerülése érdekében – 50 fokra célszerű állítani. Ezzel szemben Melissa Piliang azt mondja, hogy 44 fokos vízzel optimális zuhanyozni. Az általa vázolt hőfok alatt le tudjuk magunkról mosni a mindennapi szennyeződéseket és baktériumokat. Hozzátette azt is, hogy ez a hőfok érzetre meleg, de nem kellemetlenül forró.

A szakember kitért arra is, hogy olyan hőmérsékletű vízzel kell tusolnunk, amely nem lehet se nem hideg, se nem nagyon meleg. Ha az általa javasolt hőfokkal zuhanyozunk, akkor bőrünk külső rétegét nemcsak védjük, hanem annak rugalmasságát sokáig meg is őrizzük. A bőrgyógyász azt is hozzátette, hogy minél idősebbek vagyunk, annál rosszabbul viseli bőrünk a forró vizet: szárazságot, viszketést, kipirosodást és ekcémát is okozhat. A szakértő végül arra is felhívja a figyelmet, hogy minden fürdés után hidratáljuk bőrünket, hiszen a külső lipid rétegnek erre szüksége van. Még egy érdekesség: egy 20 év körüli nő, napi két alkalommal vehet forró zuhanyt, ezzel szemben egy 40 körülinek már igencsak el kell gondolkodnia, hogy megéri-e bőrét egy ilyen sokknak kitennie.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.