Kövess minket

Sport

Zumba: amit a gyerekek imádnak az iskolában

Hogyan lehet feldobni a testnevelés órákat és megszerettetni a gyerekekkel a mozgást? Erről beszélgettünk két olyan Zumba® oktatóval, akik általános iskolában és óvodában, gyerekeknek tartanak Zumba® órákat.

Megosztva


Czékmány Diána
Bonyhádon, Linder Ildikó pedig Mohácson oktat Zumbát iskolásoknak és óvodásoknak.

„Először délutánonként, szakkörként oktattam Zumbát az iskolában, majd a testnevelés órák részeként” – mondta el Dia, aki azért is tartja jó módszernek, mert mindig lehet hozzá nyúlni, akár egészségnapok vannak az iskolában, akár bemelegítésen, vagy levezetésként. Péntekenként például rendszeresen Zumbával zárták a hetet az iskolában. „Jó, hogy a testnevelő jelöltek is részesülhetnek most már Zumba® oktatásban, mert így bátrabban viszik majd be ezt a módszert az iskolai programokra, órákra. A gyerekek pedig imádják, ez a legfontosabb.” – tette hozzá. Amellett pedig, hogy a gyerekek élvezik a Zumba® órákat, fejlődik vele a ritmusérzékük, mozgáskultúrájuk.

Ezt Ildi is megerősítette, aki szerint a Zumbával olyan alapvető készségeket sajátíthatnak el a gyerekek, mint például az egyszerre mozgás vagy egy ütemre tapsolás, ami felnőttként már nem jelent kihívást, de a kisiskolásoknak még nehezen megy. Az ovis Zumba® órán főként játékos feladatok vannak, 10-11 éves kortól lehet koreográfiákkal dolgozni. „A gyerekek annyira fogékonyak az újra, hogy hetente más koreográfiát kell vinnem nekik” – számolt be a tapasztalatairól Ildi, aki délutáni szakkörként tart Zumbát iskolában és óvodában. „A gyerek Zumba® óra nem a felnőtt lebutított változata, hanem teljesen más, a gyerekek életkorának megfelelő mozdulatok vannak benne. Nálam például a nagy helyváltoztatással járó, tapsolós gyakorlatokat szeretik a legjobban.”


Ildi szerint a Zumba egyik legjobb hatása a gyerekeknél az önbizalom-erősítés. „Sokat szerepelünk, megyünk fellépni falunapokra, városi eseményekre és az iskolai programokra is. Ezáltal megtanulják a gyerekek a színpadi viselkedést, kiállást, és egy nagyon jó alapot kapnak bármilyen tánchoz – a sulidiszkóban sem fognak például a sarokban állva nézelődni.” Dia is elmondta, hogy a Zumbával például farsangi produkciókra és Ki mit tud versenyekre is készültek a gyerekekkel.


És hogy miért szeretik a gyerekek leginkább a Zumbát? Mert itt nincs rajtuk teljesítménykényszer, a saját tempójuknak és egyéniségüknek megfelelően csinálhatják a gyakorlatokat. Ildi azt is fontosnak tartja, hogy ne alakuljon ki versengés, mint a hagyományos értelemben vett sportokban, a Zumba® inkább a közösségről szóljon. Szerinte egy iskolában is nagyon jó csapaépítő módszer, amellyel a gyerekek a rendszeres mozgás kultúráját is elsajátíthatják.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés