Keresés

Will Smith amerikai futball okozta agysérüléseket kutat új filmjében

Offmedia- 2015.11.12. 15:30
64
Will Smith, nigériai származású orvosszakértőt alakít az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiválján kedden debütált Concussion (Agyrázkódás) című sportdrámában, amely az amerikai futball okozta krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) kérdésével foglalkozik.

willsmith1112

Fotó: Getty/Europress

    A hollywoodi filmsztár a bemutató előtt elmondta, hogy nagyon közel érzi magához ezt a filmet, hosszan elbeszélgetett Bennet Omalu igazságügyi orvosszakértővel, aki a sok focistánál jelentkező elváltozást diagnosztizálta.
    Omalu Nigériában nőtt fel, és az volt a vágya, hogy amerikai legyen - mondta Smith. A színész elárulta: számára az okozta a legnagyobb meglepetést, amikor megtudta, hogy nem egy-egy nagy ütés okozza a legnagyobb bajt a sportolóknál, hanem a rendszeresen fejet érő trauma.
    Az amerikai Nemzeti Futball Liga (NFL) áprilisban peren kívül egyezett meg azzal az ötezer korábbi játékossal, akik azzal vádolták meg keresetükben a szövetséget, hogy eltitkolták az agyrázkódás veszélyeit. Leonard Marshall volt játékos, aki szintén a CTE-vel összefüggő betegségekben szenved, ismeretterjesztő értékei miatt dicsérte a filmet. "Sokat jelent nekem, hogy végre beszélnek erről a témáról, és tudományos alapon közelítik meg a krónikus traumatikus enkefalopátiát" - mondta.
    A Peter Landesman rendezésében forgatott Concussiont december 25-től játsszák az észak-amerikai mozikban. A forgatókönyvet is jegyző Landesman az AFI Festen elárulta, hogy kifejezetten Smith járt a fejében, amikor a szkriptet írta. Smith nehezen állt kötélnek, végül a producer, Ridley Scott vette rá, hogy elvállalja a szerepet.

(MTI nyomán)

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Melyik rapperrel NEM volt kollabja az alábbi pop énekesnőknek?
Játszom