Kövess minket

Aztaa

0036mark street-artist bepillantást engedett a gyerekkori mesehőseinket új kontextusba helyező művészetébe

Mézga Aladár Jokerként, Törpilla a Baywatchban, Dr. Bubó pedig Morpheusként kap új jelentést Budapest utcáinak falain.

Megosztva

Forrás:

Kukori és Kotkoda a KFC mellett, MZ/X a Daft Punkkal pörgeti a lemezlejátszókat, Sárkányfűárus a Kazinczy “vántszám” Ferenc utcában vagy épp Grabowski John McClane-ként – 0036mark zseniális érzékkel ötvözi a különböző rajzfilmek karaktereit popkulturális, társadalomkritikus és jelenkori problémákra reflektáló környezetbe. A falra felragasztott képei a főváros különböző helyein bukkannak fel, sokszor magát a helyet is egy újabb stíluselemként felhasználva – az Ursula nővér karján nyugvó Doktor Bubó kép csak a feltűnő, Körzeti Orvosi Rendelő felirat alatt üt igazán.

[instagram]CBASQdqB3gC[/instagram]
A művész megkeresésünkre szívesen engedett betekintést alkotásai keletkezésének hátterébe, és elmondása szerint szereti, ha a mű reflektál a környezetére vagy passzol hozzá, de azért ez nem elvárás.

“Próbálok olyan helyeket találni, ahol sokan megfordulnak, viszont az is látszik, hogy van nagyobb baj is, mint egy színes paste up. Van olyan művem, amit kimondottan spotra készítettem, mint az E.T tűzcsap, de a többinél az ötlet vagy akár az alkotás is rég megszületett, mire megtalálta a tökéletes helyet. Például az Ursula a kisdeddel ikont már kiragasztottam a Biblia utcában is, de csak egy évvel később, a Frankel Leóban a körzeti orvosi rendelő falán éreztem azt, hogy ennek itt a helye. Aladár a boombox magnóval is csak Rapa73 I Love Rap feliratú csempéje alatt működik igazán, és a Sárkányfűárus paste up is csak a Kazinczy utcában kerül kontextusba.”

Forrás:

Műveivel már nemcsak Budapest utcáin találkozhatunk, de külföldön is felfedezhetik a street art rajongók, hiszen Belgiumban, Svájcban és Horvátországban is belefuthatunk egy-egy 0036mark képbe:

“Zürichbe hazai ihletésű dolgokat vittem, Belgiumra viszont olyan belga rajzfilm-klasszikusokkal készültem, amiket nálunk is játszottak. Néha kapok képeket külföldről és jó érzés látni, hogy a kint élő magyarok felfedezik és örömüket lelik benne” – mondta a művész, akinek külföldi ambícióit a jelenlegi utazási korlátozások akadályozzák. Annyi baj legyen, legalább addig is minket boldogít! Egyébként épp a belga Tréfi törp és a bombaszakértő megszületése volt az egyik kalandosabb állomása, mert ott „akció közben kiszúrt egy civil járőrautó, persze azonnal kipakoltattak, de utána jól elbeszélgettünk, megnézték a műveimet, tetszett nekik, hogy egy belga klasszikust hoztam, végül még útba is igazítottak, hogy ne itt, hanem a pályaudvar mellett ragasszak.”

[instagram]Bzuyq6Ahoi7[/instagram]

Bár Márk a papíralapú, formára vágott plakátok lekopásába egy szép metaforát is belelát – „az én képeim ugyanúgy fakulnak és kopnak le, ahogy a gyerekkori meséink is kikopnak a köztudatból” -, nem aggódik, hogy esetleg a rendfenntartó szervek rossz néven vennék a művészetét.

“Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam a képeimre, sőt, van pár hely, ahol kimondottan vigyáznak is rá. Ugyanazt a módszert és anyagot használom, mint az “ingatlan eladó” és a “mesehajó a Dunán” cetlik, plakátok készítői és felragasztói. A fogyasztói társadalom olyan szinten kondicionálva van a reklámokra, hogy egy gyönyörű épület homlokzatát eltakaró óriásplakát kevésbé szúr szemet, mint egy színes rajzfilmfigura, aki nem akar ránk sózni semmit.“

Kivéve talán az oregánót és lisztet áruló Sárkányfűárust.

Forrás:

A képeket elnézve feltűnhet, hogy ugyanazt a karaktert nem rest újabb összefüggésbe helyezve felhasználni, főleg ha Aladár vagy Grabowski az illető. E karakterek higgadtsága, eszessége és tökössége nyerte el leginkább a művész szimpátiáját, így velük még biztos fogunk találkozni egy másik környezetben, egy másik utca falán, de ameddig a kitalált figura passzol a koncepcióhoz, illetve amíg Márk képes lesz más perspektívába helyezni őket, addig akár százszor is hajlandó lesz azokat ismét felhasználni. Alkotói válságtól nem fél, rengeteg karakterhez még hozzá sem nyúlt, tengernyi ötlete van. Inkább amiatt aggódik, hogy jó tervek végzik majd a süllyesztőben, mert nem lesz ideje kidolgozni őket.

0036mark egyik személyes kedvence a saját művei közül az Antalltales: „bár a mese nem hazai, a hozzá kapcsolódó történet annyira magyar, hogy abban az egy képben egy egész generáció magára ismer.” (1993. december 12-én megszakították a Kacsameséket, hogy bejelentsék az akkori, a rendszerváltás utáni Magyarország első szabadon megválasztott miniszterelnökének, Antall Józsefnek a halálát.)

Forrás:

Járjátok nyitott szemmel a várost és simán bele fogtok futni az egyik képébe, illetve kövessétek be Instán és Facebook-on, hogy villámgyorsan tájékozódhassatok a legújabb mesehősös újragondolásáról, valamint megtekinthessétek az eddigi portfólióját.

0036mark  Instagram

0036mark Facebook

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés