Kövess minket

Aztaa

1 millió dolláros áron bocsátják árverésre Kanye West első Yeezy prototípusát, melyet még a Nike-val készített

Megosztva

Forrás: Sotheby’s

A közeljövőben árverésre bocsátják Kanye West egyik első Yeezy prototípusát, melyet az 50. Grammy-gálán, a Hey Mama és a Stronger előadása során viselt 2008 februárjábanadta hírül a licitért felelő Sotheby’s aukciósház.

Kevin Winter / (GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

A szóban forgó, bőrből készült, 45-ös fekete magas szárú Yeezy cipő még a Nike-val készült, azelőtt, hogy Ye 2013-ban átigazolt volna az adidashoz, akikkel azóta is dolgozik. West már 2008-ban, egy évvel a hivatalos, 2009-es Nike Yeezy release előtt viselte az extra ritka lábbelit (ekkor fedte fel először a világ előtt az addig titkos projektet), melynek aukciós értékét (avagy azt, hogy feltehetőleg mennyiért fog elkelni) a Sotheby’s jelenleg

1 millió dollárra, vagyis több mint 300 millió magyar forintra becsüli. Ezzel ez lett a legdrágább cipő, melyet a ház valaha is aukcióra bocsájtott.

A pár a Nike oregoni székhelyű, „Innovation Kitchen” nevezetű üzemében készült, a dizájnért pedig Mark Smith és maga Kanye felel. Smith egy barna, fából készült díszdobozt is gyártott a sneakerhez, a Sotheby’s ebben kínálja a vevőknek a gyűjtői darabot, melyről azt állítják, hogy „máig az egyik legkeresettebb cipő a gyűjtők körében.”

Forrás: Sotheby’s
Forrás: Sotheby’s

„A pár kulcsfontosságú darabnak számít a Yeezy franchise alakulását illetően, mely a történelem egyik legfontosabb cipő-és lifestyle márkájává nőtte ki magát.” – írta egy kapcsolódó közleményben Brahm Wachter, a Sotheby’s streetwear-felelőse. „A 2008-as Grammy-gálán debütált cipő rögtön nagy hullámokat vert a sneaker-közösségen belül, az emberek próbálták beazonosítani a rejtélyes párt. Ezután több, Kanye West és a Nike által megalkotott kollaborációt is láthattunk, később pedig végigkövethettük az adidas-szal közös márkájának születését.”

[instagram]CNkX0-xhUGr[/instagram]

A százmilliós értékű sneakert egyébként Ryan Chang cipőgyűjtő adta el az aukciósháznak, ő is fogja bemutatni a darabot egy kiállítás keretein belül Hong Kongban, ahol április 16 és április 21 közt lehet megtekinteni azt. A sample egy privát aukción lesz majd megszerezhető, a Sotheby’s már várja a kiválasztott érdeklődők ajánlatait elbírálásra.

(NME / Hypebeast)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés