Kövess minket

Stílus

10 dolog, amit nem tudtál a Starbucksról!

Sokan azt gondolják, hogy a Starbucks csak egy túlárazott kávé, ám jóval több ennél. A világhírű vállalat nemcsak kávét ad az emberek kezébe, hanem egy élményt is. Túlélt több kisebb pénzügyi katasztrófát, túljutott a híres brazil fagyon, terjeszkedett és alkalmazkodott a fogyasztók igényeihez. És miért tette ezt? Azért, hogy az egész világon elterjessze a kávé szenvedélyének az igéjét. Egy eszmét, melyben már a kezdetektől fogva hittek.

Megosztva

1. A Starbucks eredetileg nem kávézóként kezdte meg működését, hanem egyszerű kávéüzletként. A Starbucksot három úriember alapította: Jerry Baldwin angoltanár, Zev Siegl történelemtanár, és Gordon Bowker író. Egy dolog közös volt bennük: a kávézás szenvedélye.

2. A Starbucks alapítója nem Howard Schultz volt, de ő volt az a lelkes egyén, aki az egész céget felvirágoztatta. 1982-ben kezdett Howard Schultz vállalkozó a cégnél, mint Kereskedelmi- és Marketingigazgató.

3. A kávéházat először Moby Dick hajója után Pequodnak akarták keresztelni. Még jó, hogy nem ez lett, hiszen senki sem inna meg egy olyan italt, amelynek a neve úgy kezdődik, hogy pee [pisi]. Nevetség tárgya nem akartak lenni, ezért a végül Pequod első tisztjének a nevére esett a választásuk, akit történetesen Starbucksnak hívtak.

4. Mikor Howard Schultz kávézójával, az Il Giornaléval felvásárolta a Starbucksot, sokat gondolkodott azon, hogy melyik nevet tartsa meg.

5. Howard Schultzot egy milánói útja során teljesen rabul ejtette az olasz kávézás romantikája. A későbbiekben életcéljává vált, hogy ezt a szenvedélyt meghonosítsa Amerikában is. Az üzletember a caffe lattéval forradalmat indított el.

6. A Starbucks Fair Trade kávét és organikus kávét vásárol, melyért – sokszor a nyeresége terhére – sokkal magasabb árat fizet.

7. A Starbucks kiemelt hangsúlyt fektet alkalmazottainak jólétére. A részmunkaidősök is részesülnek egészségügyi biztosításban.

8. Odafigyelnek fogyasztóik igényére is, ennek eredményeképpen vezették be a zsírszegény tejjel készülő lattét és capuccinót, valamint később a jeges italt a frappuccinót is.

9. Sikeresen átvészelte a 1994-es brazil fagyot is.

10. A Starbucks logójának első változatát egy 17. századi norvég fafaragvány ihlette, amely a szirént félmeztelenül, dupla sellőfarokkal ábrázolja.

+ 1 . Magyarországon 2010 nyarának elején nyitotta meg első kávézóját a Starbucks a budapesti WestEnd üzletközpontban.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés