Kövess minket

Hiphop

10 hip-hop szám, amiben Aretha Franklin zenéket hangmintáztak

A nemrég elhunyt Soul Királynőjének hangját nem csak Mos Def használta a Ms. Fat Booty-ban

Megosztva

Forrás:

Aretha Franklin augusztus 16-án hunyt el, 8 évvel azután, hogy rákot diagnosztizáltak nála, ám felejthetetlen karriert tudhatott magáénak: 1968 és 1975 között minden évben Grammy-díjjal tüntették ki (összesen 18 Grammy-je volt otthon), kikiáltották a Soul Királynőjének, beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, megríkatta Obamát, a hip-hop producereknek pedig vége láthatatlan mennyiségű anyagot adott, hogy felhasználják sample-ként vagyis hangmintaként. Összeszedtünk néhány olyan számot, amelyben feltűnik Aretha-nak az a gyönyörű hangja (vagy zenéjének egy-egy darabja), amelyért a Rolling Stone magazin első helyre sorolta minden idők 100 legjobb énekesének listáján.

Big Sean – Call Me (2007)

A detroiti rapper még a legelső stúdió albuma előtt mixtape skillekkel hívta fel magára a figyelmet és a Finally Famous Vol. 1-on található Call Me című számában felsejlik Aretha Franklin hangja – bár erősen eltorzítva. A számban a sikerre éhes Sean Dont hallhatjuk, aki hasonlatokkal, szójátékokkal és metaforákkal igyekszik lenyűgözni a hallgatót és méltóvá válni, hogy a világ egyik legjobb énekesnőjének ugyanilyen címmel megjelent számát használhatja fel.

[vembed youtube=”eqjyN_NFbiU” ]Onyx – Last Dayz (1995)

A banda második albumának ez az egyetlen kislemeze, amelynek beatjéért Fredro Starr a felelős és az amúgy is hátborzongató hangszereléssel megalkotott trackhez még hozzáadja Aretha éneklését az A Song for You című számából, hogy igazán baljós legyen az atmoszféra. A számot Fredro kezdi be azzal a sorral, hogy ő Amerika rémálma, fiatal, fekete és szarik mindenre, majd Sonny Seeza és Sticky Fingaz egészítik ki egy-egy verzével, így alkotva meg egy mocskos gettó himnuszt. Fun fact: a 8 Mérföld című hip-hop kultfilmben erre az alapra rappeli le az Eminem által játszott B. Rabbit az asszonyverőben szövegelő Lotto-t.

[vembed youtube=”S1ThxWzkELk” ]Cam’ron Feat. Tiffany Carlin – Daydreaming (2002)

Amikor Cam’ron a Roc-a-Fella-hoz szerződött virítania kellett egy megnyerő debütáló albumot, így a Királynőt is bevetette, biztos ami biztos alapon. A Daydreaming című számban Aretha hasonló című számát mintázták és a rapper számában többször is feltűnik az eredeti: az intro és refrén során hallható az énekesnő száma.

[vembed youtube=”E5d01GjgyZA” ]Rapsody – Laila’s Wisdom (2017)

A Nottz beaten az a Young, Gifted & Black hallható, amelyet eredetileg egy másik legendás afro-amerikai soul énekesnő, Nina Simone énekelt, ám Aretha Franklin egy csodálatos feldolgozást készített belőle. Az utóbbi évek egyik legköltőibb női rappere, Rapsody második lemezének címadó számában összefoglalja mindazokat az életbölcsességeket, amelyeket nagyanyjától, Laila-tól tanult – ezek jórészt az önbecsülést és belső erő fontosságát jelentik.

Styles P Feat. Pharoahe Monch – The Life (2012)

Ismételten Aretha egyik feldolgozása került a mintázógépbe : most Ayatollah vágta meg a Soul Királynőjének The Long and Winding Road című Beatles feldolgozását. A The LOX egyharmad tagja, Styles P maga mellé rántja a hip-hop fáraót, Monchot a refrénre, ő pedig az életébe enged bepillantást nyerni ezen a melodikus és nosztalgiázós számon.

[vembed youtube=”pfblnrUjysI” ]Slum Village Feat. Kanye West, Common – Selfish (2004)

A szintén detroiti underground csapat, az egykor J Dilla-val is felálló Slum Village 2004-es albumán hallható a Selfish című szám, aminek alapját az akkoriban berobbanó Kanye West készítette és még vendégversszakot is szövegelt fel Commonnal. A nőkhöz írt rap-ódában a korábban már Big Seannál terítékre kerülő Call Me című szám lett mintázva, ami ironikus, főleg ha belegondolunk, hogy Big Sean végül Kanye West kiadójához szerződött le.

[vembed youtube=”8LHuzs4MmcU” ]Capone-N-Noreaga – Halfway Thugs (1997)

A két queensi rapper 1997-ben adta ki a The War Report című albumát, ami 100%-ig hozza az alig masterelt és ebből kifolyólag tompának és piszkosnak érződő New York-i hangzást és feelinget annak ellenére, hogy Capone a lemez készítésének nagy részét rács mögött nézte végig. Ez a szám is egy Noreaga szóló, amelyben kegyetlenül beoltja a kamu gengsztereket, mialatt a Charlamagne alapon felhangzik az énekesnő hangja: egy Sam Cooke dal feldolgozását, az A Change Is Gonna Come-ot mintázták tőle és kerül bejátszásra egyszer-egyszer a háttérben.

[vembed youtube=”mdslA08uc_4″ ]Mobb Deep – Drop a Gem on ’Em (1996)

Ha azt gondolnátok, hogy a Last Dayz és a Halfway Thugs után már nem lehetne hardcoreabb alapokra besamplezni Aretha hangját, gondoljátok újra. A Mobb Deep erőteljes és ízig-vérig szókimondó, gengszter számában, a Drop a Gem on ’Emben hallható, ahogy az énekesnő keserédesen énekli: some rain has got to fall (You Are My Sunshine). Nemcsak a pattogó, fejbólogatós alapról és Aretha mintáról emlékezetes ez a track, hanem arról is, hogy ebben a számban szólnak vissza a queensi MC-k 2Pacnek, miután beoltotta őket a Hit ’Em Upban.

[vembed youtube=”5ACMDW42eOI” ]Kanye West – School Spirit (2004)

A debütáló albumán úgy mintázta be Kanye a Királynőt, hogy az megtiltotta neki bármilyen káromkodás használatát a számban (ezt a kikötést máshol is használta), így lehet, hogy nem találsz olyan változatot belőle, ami ne lenne clean verzió. Aretha Franklin Spirit in the Dark című számát vágta meg és torzította el a főiskolai életre fókuszáló számában. Fun fact: ha azt nézzük, hogy Ye egy albumát az auto-tune-nak szentelte, érdekes tény, hogy Aretha ennek az effektusnak a létezéséről mindössze egy 2015-ös interjúból értesült.

Mos Def – Ms. Fat Booty (1999)

Talán a leghíresebb és legfelismerhetőbb Aretha Franklin minta a szintén Ayatollah által producerált Ms. Fat Booty-n hallható, amelyen a One Step Aheadet tették be a dobgépbe és Mos Def ír le egy történetet egy lányról, akivel viharos kapcsolatot élt meg. A refrént egy az egyben Aretha énekli meg nekünk, szinte torzítatlanul, így nem vitás miért emlegetik ezt a legnépszerűbb hip-hopos Aretha sample-nek. Az eredeti verzióhoz képest felkerült a netre egy amolyan extended verzió, amely sokkal inkább egy mash-up és még több ideig élvezhetjük a Királynő angyali hangját.

[vembed youtube=”01yUzXQctcM” ]Aretha Franklin halálával egy utánozhatatlan tehetség hagyott itt minket, ám az életműve olyan mély, hogy annak felfedezése még a legmerészebb zenekutatóknak is komoly kihívást jelent. Ha túl akarsz látni a Respecten és a Say a Little Prayerön, talán érdemes először egy válogatásával kezdeni (tekintve, hogy 42 stúdió albuma van, nehéz eldönteni, hogy hol kezd), ha pedig valami könnyeddel vágnál bele a zenei utazásba melegen ajánlom a néhány éve megjelent Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics című feldolgozásokkal teletömött albumát, amelyen olyan számokat énekel meg, mint Adele – Rolling in the Deepje vagy épp Gloria Gaynor – I Will Survive-ja.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés