Kövess minket

Aztaa

2016-ba nélkülük érkezünk meg

2015 a nagy veszteségek éve volt. A 21. század eleje, temetője a 20. századnak.
Rajtunk áll, hogy kortársaink közül kikre fogunk örökké emlékezni.

Megosztva


A 20. századot nevezték „büntető századnak” „vérzivataros századnak”. Szomorú, de a rövidke 20. század tán eddig a legvéresebb és legmozgalmasabb volt. (Azért nevezik rövidnek, mert a történészek a 19. századot hosszúnak hívják, az 1789-es francia forradalomtól, egészen 1914/18-ig az első világháborúig vezethető. A modern 20. század tulajdonképp ekkor kezdődött, és a kilencvenes évek információs-technikai robbanásáig tartott, ami még most is zajlik, de az már a 21. század)

Idén is sok olyan embert veszítettünk el, akik arcot adtak a 20. századnak, Magyarországnak.

Göncz Árpád: Hány olyan magyar politikus van, akit szinte mindenki tisztel? Göncz Árpád egész életén végig húzódik a 20. század abszurduma. Világháború, ’56 után életfogytiglani büntetés majd amnesztia, útkeresés és válságkezelés. Később köztársasági elnökként sem veszített tartásából, bátran szembement mind a bal mind, mind a jobb oldallal. Nem mellesleg a Gyűrűk Ura könyvek egyik fordítója is.

Nemeskürty István: Az időben visszanézve minden olyan egyértelműnek tűnik. Pedig  a Szegénylegények, Egri csillagok, az István a király című filmek elkészülését Nemeskürtynek  úgy kellett kiharcolnia a gulyáskommunizmus kulturális maffiózóival szemben. Ma szinte hihetetlennek tűnik, hogy ilyen műveket szabotáltak, jobb híján néha csak azért, hogy szimplán fontoskodjanak.

Hankiss Elemér: Magas színvonalon, de közérthető módon fogalmazott meg égető társadalmi kérdéseket. Egyszerre volt világszinten is elismert, szociológus, filozófus, irodalomtörténész, nem mellesleg a Magyar Televízió vezetője. Mennyivel másabb az a színvonal, ha valakinek nem csak a tömegek  sablonos szórakoztatása, hanem a kultúra közkincsé tétele a küldetése.

Az irodalom berkeiből, a Bádogdobot jegyző Nobel díjas, német Günter Grass, Juhász Ferenc költő, és Fejes Endre író is idén indult a mennyei páholyba.

A magyar film és színház óriási vesztesége Pap Vera (Csapd le csacsi, Angi Vera), színházban igazából mindent eljátszott, amit egy színésznő el tud képzelni magának.

A világszerte ismert filmesek közül Wes Craven horror-filmrendező (Freddy Krueger- sorozat , Sikoly sorozat), Sam Simon a Simpson család egyik zseniális alkotója és Omar Shariff a sármos mosolyú Dr. Zsivágó távozott közülünk.

Váratlanul és meglepően hirtelen, két divatnagyágyú is elhagyott minket. Christian Audigiernek az Ed Hardy, és Von Dutch márkák kitalálójának, gyors lefolyású rák emésztette fel szervezetét, (57 évesen). Douglas Tompkins a The North Face, Esprit márkák atyja pedig Chilében kenuzás közben szenvedett halálos balesetet.

Az idei év leginkább a zenei csillaghullás éve volt.

Lemmy Kilmister (Motörhead), a grungeból kirobbanó Scott Weiland, (Stone Temple Pilots, Velvet Revolver), Lynrd Skynrd és a Toto gitárosa is idén lépett be a nagy égi zenekarba.

A hip-hop három igazi egyéniséget veszített, az underground örök kedvence Sean Price, a beatmaker  A$AP Yumms, és a nálunk nem annyira ismert de megkerülhetetlen Three-6-Maffia  tag Koopsta Knicca is idén lépett át a Gangsters Paradise-ba.

A blues, jazz, és a funk is három nagy ágyút veszített. A gitáros B.B. King, a szaxofonista Ornette Coleman, és a zongorista Allain Toussaint személyében. Nem is lehet leírni, mennyire megváltozott miattuk a zene a 20. században.  A zenei ötleteik ezernyi helyen tűnnek fel, újra és újra.

Az NBA hőskorában játszó Dolph Schayes 12-szeres All-Star  és Moses Malone 3-szoros MVP, 5-szőrös All-Star játékos is idén hunyt el.

Továbbra is értetlenül állunk az évek óta tartó fiatal sportolók elvesztésének ténye előtt.

Adrian Robinson Pittsburg Steelers linebackere 25 évesen, Tyler Sash Superbowl nyertes  N.Y. Giant játékos 27 évesen halt meg furcsa hirtelenséggel.


Őrizzük meg a szívünkben Fülöp Mártont, több neves csapat, és a magyar válogatott futball kapusát is. Aki hosszan tartó betegséget követően végül alulmaradt a küzdelemben. 32 éves volt. A nagy öregek közül idén távozott az aranycsapat két utolsó tagja Várhídi Pál, és Buzánszky Jenő bácsi.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés