Kövess minket

Hiphop

2Pac és Nas kapcsolata: még épp sikerült békében elválniuk

Pac és Nas bírta ki egy-egy odapörkölés nélkül

Megosztva

Forrás:

A ’90-es évekbeli hip-hoppal kapcsolatban leginkább 3 fiatalemberre asszociálhatunk: Biggie, 2Pac és Nas. A brooklyni fenomén, B.I.G. és a west coast halhatatlanja, 2Pac kapcsolata ismerős lehet bárkinek, aki csak felületesen is érintkezett már a korszakkal, ám a figyelem középpontját 100%-osan soha nem élvező Nasnak is meggyűlt a baja a láncát letépő kaliforniai thuggal. Kapcsolatuk eleinte a kölcsönös tiszteleten alapult, ám Pac bepöccenése után feltették forrni a fasírtot (még ha csak őrlángra is), hogy aztán keretes szerkezetet adva kettejük sztorijának végül békében váljanak el.

Kezdjük egy nemrégiben napvilágit látott képpel, amelyen Nas és 2Pac látható a Palladium nevű New York-i létesítményben, ahol azért gyűlt össze a hip-hop krémje, hogy megünnepeljék a Pac nevével fémjelzett Poetic Justice című film bemutatását. A képekből kiderül, hogy nem csak az előbb említett két ikon volt jelen a rendezvényen, hiszen a montázs jobb felső sarkában a bucket hates, napszempás Diddy előtt Biggie és Redman ölelkezik.

[instagram]BaEW3QegiSQ[/instagram]
Nas ekkor még csak néhány felvételen volt túl, a debütáló albumát még ki sem adták, ám 2Pac már 2 albummal büszkélkedhetett, illetve épp második filmes szerepét ünnepelte – óriási elismerés lehetett a fiatal Nasty Nasnak, hogy ilyen nagyra tartották. A hozzá fűzött reményeket jócskán túlszárnyalta a queensi fenegyerek, amikor egy évvel később, 1994-ben kiadta az első stúdió lemezét, az Illmaticet, amit sokan a valaha volt egyik legjobb rapzenei munkának titulálnak máig. Korántsem okoz tehát meglepetést, hogy Pacnál is sokat pörgött a korong, sőt, életének egyik legsötétebb időszakában nyújtottak támaszt Nas sorai. Amikor nemi erőszak vádjával elkezdték bírósági tárgyalásokra behívni, olyan hangosan üvöltött a füleséből a Life’s A Bitch című Nas klasszikus, hogy a bíróság egyik törvényszolgájának meg kellett kérnie, halkítsa le a számot. A Reading Nas’ Illmatic című könyvből származik a történet, ahol egész pontosan így jelenik meg sztori: Pac egyből imádta az albumot. Át kellett neki írni CD-ről kazettára. Amikor megérkezett a Lexusszával a bírósági parkolóba, belül totál füst volt. Kikapta a kazettát a kocsi magnójából, áttette a walkmanbe és max. hangerőn kezdte el bömböltetni az Illmaticet, miközben bevonult a terembe – ekkor üvöltött rá az egyik törvényszolga, hogy halkítsa le, mielőtt a bíró megérkezik.

[vembed youtube=”HEwSfbE9IXc” ]A Pac/Nas örömtánc azonban baljós mederbe terelődött, amikor Pac kikerült a sittről és nekiment az egész keleti oldalnak. Úgy érezte, hogy Nas második albumának The Message című számában lévő fake thugs jelzőt neki szánja a rapper, így elkezdte őt is ekézni a többi New York-i arc mellett. A dolog pikantériája az, hogy az említett odabökést Nast nem Pacnak, hanem Biggie-nek szánta, de a félreértés után 2Pacnál már nem volt kegyelem. Megemlítette a rappert egy interjúban, annak apropóján, hogy a kiadója, a Death Row kiterjeszti hatalmát a keleti oldal felett, ott is nyit egy alkiadót, hogy az összes kamu gengsztert és rappert a Nagy Almában (pl. Bad Boy és Nas) felváltják a thug life elkötelezettjeivel.

[vembed youtube=”H0CiS7Fo1iI” ]A beef azonban nem eszkalálódott tovább, mivel egy 1996-os találkozó megteremtette a tökéletes lehetőséget, hogy lezárják a viaskodást. Az MTV Video Music díjátadóját abban az évben New Yorkban rendezték, ahova természetesen 2Pac is hivatalos volt – ez már önmagában problémás lehetett tekintve, hogy akkorra szénné oltotta az egész államot. Pac és Nas a Central Parkban találkozott, ahol Snoop Dogg állítása szerint Nas 100 fegyveres rosszarcút hozott magával, akiket Pac még csak észre sem vett – ám Snoopot segítette sasszeme és bandaélet múltja, hogy kiszúrja a fegyvereseket. Itt a két fél megbeszélte, hogy békén hagyják egymást, annak ellenére, hogy Nas hallotta az új Pac albumról a legnagyobb port kavaró tracket, az Against All Odds-ot: ebben konkrétan meg lett említve, nem túl szép körülmények között. Viszont újravenni, megvágni a számot már nem volt lehetősége a nyugati parti rappernek, mivel idő előtt véget ért csodás karrierje és élete – állítólag Nas sírt, amikor meghallotta a diss tracket.

[vembed youtube=”OUxQFlaIiSk” ]Nas és 2Pac életük során egy közös számot sem vettek fel, először a poszthumusz Better Dayz című albumon hallhatjuk őket ugyanazon a tracken – ez a Thugz Mansion egy átdolgozott változata. Nasról Youtube-on találni egy igazán sokatmondó videót, amikor pont koncert közben mondják el neki, hogy 2Pacot lelőtték, erre ő félbehagyja a showt és néhány másodperces néma csönddel emlékszik meg az elesett bajtársáról. Valóban úgy tűnik, hogy sikerült békében elválniuk.

[vembed youtube=”EIwnNe3RPQA” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés