Kövess minket

Film

51 éves korában elhunyt John Singleton, a Boyz n the Hood rendezője

Ice Cube tőle kapta első filmes szerepét, együtt dolgozott 2Packal és elhozta nekünk a tuningolt kocsik aranykorát a Halálosabb Iramban filmmel

Megosztva

Forrás:

51 éves korában elhunyt John Singleton, aki többek között olyan filmeket rendezett, mint a Boyz n the Hood (Fekete vidék), Poetic Justice (Hazug igazság), Four Brothers (Négy tesó) vagy épp a 2 Fast 2 Furious (Halálosabb iramban). A rendező még április 17-én szenvedett szívrohamot, aminek következtében kómába került és végül hétfőn, április 29-én halt meg a kórházban. Singleton drámákat, thrillereket, akciófilmeket, romantikus filmeket rendezett, ahol nagy hangsúlyt fektetett az élethűségre és hitelességre. Részt vett a Fehér Hó című, Los Angeles-i gettóban játszódó és a crack-kokain krízisról szóló sorozat munkálataiban producerként és rendezőként egyaránt, Empire és American Crime Story epizódokat, Michael Jackson videóklipeket rendezett. Művei leginkább az afro-amerikaiakat állítja központba, az ő élethelyzeteiket, társadalmi és szociális érintkezéseit és hányattatásait festi vászonra, amiért rendkívül megbecsült szerepet vívott ki magának hip-hop és afro-amerikai kulturális körökben a rendezői és produceri karrierjével.

Forrás: John Singleton, Cuba Gooding Jr., Ice Cube és Morris Chestnut a Boyz n the Hood forgatásán, 1990-ben

A legsikeresebb filmje egyértelműen az első rendezése, az 1991-es Boyz n the Hood, ami a crenshawi gettó (Nipsey Hussle bölcsője) mindennapjaiba enged bepillantást egy szomszédságon keresztül, ahol napról napra szembesülnek a rasszizmus és erőszak elemeivel, a kitörési lehetőségek pedig korlátozottak. A filmben Cuba Gooding Jr. alakítja a főszereplőt, feltűnik az apa szerepében Laurence Fishburne, a környék faszagyerekét pedig Ice Cube testesíti meg– utóbbinak ez az első és egyben legértékeltebb alakítása. Singleton filmje 2 Oscar-jelölést kapott, ebből egyet a legjobb rendezésért, e kategóriában pedig ő lett a legfiatalabb, valamint az első afro-amerikai, aki kiérdemelte az Akadémia nominációját – mindössze 24 éves volt. Rengeteg kritikus újítónak és forradalminak nevezte a mozifilmet, mivel mesteri rendezéssel és valósághűséggel adja vissza mindazt, ami a Los Angeles-i gettókban és bandák által uralt utcákon zajlik. Néhány érdekesség a filmről:

Singleton kifejezetten Ice Cube-ot szánta Doughboy szerepére, akit egy rap koncerten környékezett meg, de először zárt ajtókba ütközött – a rapper nem szándékozott szerepelni. Később olyannyira bevált a filmes karrierje, hogy Singleton bátorította, írjon forgatókönyvet, ebből született meg a Friday.

Hogy autentikusabb reakciót váltson ki a színészeiből, Singleton nem szólt nekik, hogy mikor fognak lövések elhangozni.

Doughboy és bandája a Rolling 60s Crip gangen alapszik, amelyben Nipsey Hussle is jelen volt és haláláig reprezentált.

Ice Cube ekkoriban vált ki az N.W.A-ből és beefelt a brigáddal. Ennek egy szimbolikus jelenetet is szenteltek: egy crackheadnek tűnő arc letépi a Doughboy társaságában lévő srác nyakláncát, majd megpróbál lelépni, de utolérik, megverik, megrugdossák, majd rávágnak egy kukát. A tolvajon We Want Eazy pulcsi feszül.

[vembed youtube=”CU7PDR6TKIM” ]Singleton együtt dolgozott 2Packal a Poetic Justice filmen, amelyet 1993-ban mutattak be és Janet Jackson volt a mozi másik sztárja. Ennél a filmnél merült fel az a híres sztori, miszerint Janet Jackson AIDS tesztet követelt Tupactól, mielőtt leforgattak volna egy csók jelenetet, mert a színésznő nem bízott Pac orvosi tisztaságában. A rapper természetesen mérgesen kifakadt, az eset média visszhangnak is örvendett. Ez nem volt véletlen, mivel egy 2011-es cikkben Singleton elárulta, hogy az egész csak egy műbalhé volt, hogy nagyobb publicitást kapjon a film.

[vembed youtube=”fk4r1IOs_OU” ]John Singleton híresebb rendezései közé tartozik még az autó tuningolás aranykorát elhozó Halálosabb Iramban, amely a Halálos Iramban franchise második része és még az illegális utcai autóversenyzésre, rendőrök elől menekülésre és tuningolt verdákra koncentrál semmint a világ megmentésére és grandiózus, CGI-jal felturbózott, elképesztően látványos kocsis manőverekre, amelyek a frissebb filmeknél kerültek előtérbe. Ebben feltűnik Paul Walker, mint Brian O’Conner, Tyrese Gibson, Eva Mendes és Ludacris is. Ez a mozi nemcsak külföldön, de Magyarországon is kultikus magaslatokba tört, hála Paul Walkernek és a Nissan Skyline-jának, a tuningőrületnek, a kocsik alól kikandikáló neonfényeknek, a szemet gyönyörködtető autófestéseknek és a csomagtartóba beépített, bármelyik Pimp My Ride részbe beillő hangfal szerkezeteknek. Már csak a jelenetet megnézve, elkaphat a nosztalgikus hangulat és kezdődhet a Need For Speed: Underground 2 letöltése!

[vembed youtube=”hWcID2JgztU” ]A családja közleményében, mint szerető fiú, apa és férj szerepel, aki forradalmi munkájának köszönhetően új ajtókat nyitott Hollywoodban olyanoknak, akik mindössze néhány kerülettel, de mégis világokkal laknak távolabb.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés