Kövess minket

Hiphop

6LACK szerelmes levele Atlantából: lássuk, milyen utat járt be az atlantai énekes/rapper

Battle rapperként kezdte, majd szerénységével igazi csillaggá énekelte magát.

Megosztva

Forrás:

Ricardo Valdez Valentine 1992-ben született Baltimore-ban, de még kiskorában átköltöztek Atlantába, annak is a Zone 6 nevű körzetébe, így nem nehéz kitalálni, miért került művésznevébe a hatos szám. Utal az életének egyik meghatározó helyszínére, a hatodik hónapban, júniusban született, ráadásul mindig fekete ruhákban járkált. Édesapja is próbálkozott a zenével, így adatott meg 6LACK-nek, hogy már 4 évesen stúdióba kerülhessen és felmondjon valamit egy felvételre. Az énekes elsőként a rapet választotta, battle rapperként állt ki bármelyik bátor jelentkező ellen – itt, itt és itt látható, ahogy fiatalkorában rímes verbális harcokba bocsátkozik, lentebb pedig, ahogy a szintén atlantai Young Thug ellen nyomja. Az előadó nem rejti véka alá, hogy honnan jött, hiszen ugyanarra a Youtube channelre vannak feltöltve a középsulis battle videói, amire a több mint 100 milliós megtekintéssel bíró PRBLMS vagy épp a legfrissebb klipjei is.

[vembed youtube=”3MUh_buQbdg” ]2011 körül megpróbált egy-egy magasabb hangot kitartani, így fedezte fel, hogy tud énekelni, majd tovább játszott a hangjával. Ez a kísérletezés addig hajtotta, míg ugyanebben az évben le nem szerződött Flo Rida-val – ez a szerződés azonban botrányosra sikerült. Egyrészt el kellett utaznia Miamiba, ahol mindössze a stúdiót állták neki, így volt, hogy esténként inkább az utcán lófrált, míg másnap vissza nem tudott menni zenét felvenni, sőt, pénzt is alig kapott az aláírásért. Másrészt elvárták tőle, hogy slágereket gyártson, komoly kreatív nézeteltérései voltak a menedzsmenttel, így 2016-ban otthagyta őket. Sokáig nem várt, hogy bemutassa felszabadult énjét, mivel néhány hónappal a szakítás után kiadta a legsikeresebb számát, a PRBLMS-et, amelyben egy élő medvével üldögél az ágyon.

[vembed youtube=”fS9m0Ac8PCU” ]A videó felvétele során annyira megtetszett 6LACK-nek a medvés koncepció, hogy a forgatáson elkészítették az augusztustól novemberig nulláról elkészített debütáló albumának, a Free 6lacknek a borítóját. Elmondása szerint mindenki full feszült volt a forgatáson, hiszen a több, mint 300 kilós, Bam Bam névre hallgató maci nem volt túl kooperatív – volt, hogy 6 órán keresztül próbálták rávenni az együttműködésre, kevés sikerrel. Az albuma azért kapta a Free 6lack címet, mert úgy érezte, végre szabad lehet a régi kapcsolataitól, visszahúzó szerződésétől és egykori gondolkodásmódjától. A covert úgy tervezte, hogy mezítlábasan, egyszerű fekete öltözékével a szerény énjét jelképezze, míg a mellette ülő medve az erőt és hatalmasságot szimbolizálja, amilyennek a zenéit szánja.

Forrás:

Az előadó szűkszavú, hallgatag, nem keresi a rivaldafényt, a személyisége földhöz ragadt és a legnagyobb alázattal adózik a zenének. Ezek a jegyek kifizetődtek, hiszen az első stúdió albumát rögtön Grammy-díjra jelölték, ám nem ez volt a legnagyobb fénypont a karrierjében. Utóbbi akkor jött el, amikor a világ egyik legfontosabb könnyűzenei fesztiválján, a Coachellán tartott showja után odamentek hozzá a rendezők és közölték: Jay-Z és Beyoncé épp a kocsijukban várnak rá és szeretnének néhány szót váltani. A két zeneipari óriás elmondták neki mennyire nagyra tartják és szeretik a zenéjét, kép viszont nem készült, mert amikor a paparazzi fotóra emelte a kameráját, Jay-Z egy mozdulattal nemet intett a kattintásra.

[vembed youtube=”yiMtAmH0_vU” ]A Free 6lack alapjai trapesek, kemény bassline-nal dolgoznak, így nem csoda, hogy két leghíresebb számát Freddie Gibbs és Mozzy gengszterrapperek is feldolgozták – főleg, hogy az Ex-Calling Future, Perkys Calling című trackjén alapszik. Albumának megjelenése után jöhettek a közreműködések áradata: Khaliddal és Ty Dolla Signnal kiadták a melodikus balladát, az OTW-t, Jhené Aiko mellett pedig a First Fuckon tűnt fel. 2018 Valentin-napja előtt megjelent a Cutting Ties kislemeze, ami a következő stúdió albumának lett az előfutára a Get Far után, ezt követte a Switch és a Nonchalant. Míg az első két track hangzásban az első projektjére hajazott, addig az utolsóval egy kisebb kockázatot vállalt be: inkább rapperként próbálja ki magát és nem a hangjával igyekszik megfogni a hallgatót. Ugyan R’n’B énekesként ismerte meg a világ, de úgy érezte, hogy ennyivel tartozik a battle rapper énjének, meg akarta mutatni, hogy MC-ként is megállja a helyét – bár az erőszakosabb szövegelése helyenként már-már éneklésbe csap át.

[vembed youtube=”PEEhL9LaX4E” ]Az új albumát East Atlanta Love Letternek keresztelte, a borítója pedig még szerényebbre sikerült, mint az első cuccán. A másfél éves, Syx nevet kapó (nem lepődünk meg a névválasztáson) kislányát egy low-budget, home-made, gettó stílusban összeeszkábált konyhában tartja a mellkasán – állítólag ilyen körülmények között vette fel a mérföldkövet jelentő PRBLMS-et. Életének legfontosabb momentuma volt, amikor megszületett a lánya, akivel sokkal komolyabb felelőssége lett, mint eddig bármikor: érettebb gondolkodásra sarkallta, ami érződik a szeptember 14-én megjelent albumán. Az alapok már kevésbé lovagolnak az újhullámos hip-hop irányzaton, inkább művészibb felépítésűek, helyenként nagyon enyhe dobokkal és pergőkkel, így az egész albumnak egyfajta bár session feelingje van. Ezekkel a hangszerelésekkel megy szembe a Switch dinamikus és pörgős alapja vagy az Offsettel közös, Balenciaga Challenge, ami az atlantai gettóból kiszűrődő óda.

[vembed youtube=”FOaHu5Wu7nA” ]6LACK igazi erényét a cikk végére hagytam: a dalszövegei. Számainak fókusza rendre az érzelmek, a mindennapi küzdelmek és nehézségek, az élet legkülönbözőbb szituációiból érkező stressz, tehát általában depresszív szövegeket vet papírra. Ez épp szembemegy az Atlantából érkező, ex-battle rapper karakternek, ám tökéletes összhangban van a végtelenül visszafogott, csöndes énekes személyiségével, aki nyíltan felvállalja szentimentális oldalát és a modern férfi imidzset felvéve száll szembe a bevett társadalmi normákkal, miszerint a férfi kemény, erős és érzéseit elfojtó. A soraiból bármikor visszaköszönhet egy-egy olyan élethelyzet, amelyben már te is jártál, így nagyon könnyű azonosulni a zenéjével és szívből jövőnek, személyes vallomásoknak hatnak dalai.

Hallgassátok meg 6LACK új albumát, amelyen olyan közreműködők szerepelnek, mint J. Cole, Offset, Future és Khalid!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük