Kövess minket

Hiphop

9 freestyle ritkaság, amit hallanod kell

Összeszedtünk néhány kiemelkedő freestyle-t, amely felett lehet, hogy elsiklottál.

Megosztva

Forrás:

Egykoron az MC-k fegyvertárának elengedhetetlen eszköze volt a rögtönözve rappelés, a freestyle, még akkor is, ha nem feltétlenül a helyszínen szülték a szöveget, de az előadásmód és a szakadatlan szövegelés kárpótolja a hallgatóságot. Számos ilyen jellegű videó van a hip-hop műfaj legjelesebb képviselőjéről YouTube-on: elég ha a rapper neve mögé a freestyle szót írjuk be a keresőbe, máris egy tucat találattal találkozhatunk, hol jobb, hol rosszabb performanszra bukkanhatunk. Összegyűjtöttünk néhány olyat, amivel ritkábban találkozhattatok vagy épp megunhatatlansága, klasszikus mibenléte miatt nem győzünk vele betelni.

Biggie az utcán

[vembed youtube=”fxATyB6t-QY” ]Biggie zsenialitásához kétség sem fér, New York királya címét nem osztogatják fillérekért és ezt ő is tudta. Sokat kellett letenni, ahhoz, hogy fájdalmasan fiatalon bekövetkezett halála után a legnagyobbak között emlegessék – ezt jól reprezentálja a fenti videó. Mindössze 17 évesen, New York utcáin olyan lazán és nemes egyszerűséggel tolja tele jobbnál jobb rímekkel a mikrofont, hogy azon reflektorként süt át a tehetség.

Eminem és Proof a kocsiban

[vembed youtube=”dRpuE0d-suE” ]Marshall csibészes mosollyal vág neki a freestyle-nak, olyan vigyorral, amelyet ma már nem feltétlenül látunk az arcán. Ebben közrejátszhat, hogy leállt a kábóval, megtörte a csillogás, hírnév és/vagy hogy elvesztette nagyon jó barátját, a videóban szintén szövegelő Proofot. Remek nosztalgikus felvétel, ami megmutatja, hogy honnan indult a világ egyik legjobbja és hogy mennyire egyszerű és könnyű átélni a hip-hop életérzést: elég hozzá egy alap, a rímjeid és barátok.

Big Daddy Kane, 2Pac, Biggie, Big Scoob és Shyheim

[vembed youtube=”IZ9EJLV4WhE” ]Big Daddy Kane alapból egy kitörölhetetlen lapja az old school hip-hop történelmének, így csak tovább növeli a renoméját, hogy kihozta 2Pacot és Biggie-t egy koncertjén, hogy toljanak egy freestyle-t a népnek. Ugyan csak hangfelvétel van az eseményről, mégis őrületes energia áramlik az audión keresztül. Biggie hustle milliője után 2Pac thug és partizán flowval bünteti a közönséget. A hangfelvételen még kansasi Big Scoob, brooklyni Shyheim és persze Big Daddy Kane is feltűnik, de a prímet egyértelműen a korábban említett két MC viszi el.

Black Thought freestyle-ja Funkmaster Flexnek

[vembed youtube=”prmQgSpV3fA” ]Black Thought mindig is egyfajta rejtett gyémántja volt a hip-hopnak: nem kapott akkora reflektorfényt, amilyet megérdemelt volna. A The Roots frontembere ennek ellenére nem panaszkodhat, hiszen ritka kiváló diszkográfia áll mögötte és bandája mögött, illetve lenyomta a méltán híres Hot 97 legemlékezetesebb freestyle-ját. 10 (!!!) percen keresztül szakadatlanul szövegel, teszi ezt mindezt olyan természetesen, mintha csak kenyeret kenne. Miközben a mikrofon elolvad az őt érő forróságtól, Black Thought napszempában és félredobott kalapban áldozza fel a valaha volt egyik legjobb freestyle-t a hip-hop égisze előtt.

Camron Rap City freestyle-ja

[vembed youtube=”DGfIBSCYWgA” ]Ez a session Dipset freestyle-nak indult, de az utolsóként mikrofon elé lépő Camron csúnyán ellopta a show-t – hiába hozott erőset még Jim Jones és Juelz Santana is. Az alap remek Dipset alapanyag, Just Blaze beütésű, amire a New York-i banda notóriusan jól tud rappelni. A kört záró Camron pénzt számolva, negatív erőlködéssel és természetesen pinkben mutatja meg, hogy miért is az egyik legnagyobbra tartott rapper a műfajban.

2Pac és Biggie

[vembed youtube=”Vi6TnG2SpvM” ]Tudom, Biggie már kétszer volt, ahogy 2Pac is tiszteletét tette már a listán, de kettejük szimbiózisát nehéz szó nélkül hagyni. Ahogy a fenti videóban láthatjuk, nemcsak a kettejük beefjére érdemes emlékezni, ha a két nevet hallanánk, hanem arra a varázsra is, amit csak ők tudtak megteremteni egy random bárban iszogatva és cigizgetve, majd egy emlékezetes freestyle-t lenyomva. Atmoszférájában a korábban már említett Eminem & Proof szövegelést idézi meg ez a felvétel, egyszerű, de mégis nagyszerű.

Big L és Jay-Z 9 percig

[vembed youtube=”NKPXDPKFtmM” ]A punchline-Istent, Big L-t kihagyni egy freestyle összeállításról olyan, mint Jézust kihagyni a Bibliából – ez a hasonlat épp egy Big L számból származik. Minden tiszteletem Jigga-é, de Big L szellemes, kreatív szövegeire még Nas is azt mondta, hogy azzal nem játszadozna. Ebben a freestyle-ban pedig kicsúcsosodik, hogy miért különösen fájdalmas Lamont Coleman lelövése, amellyel az egyik legviccesebb szövegírói pályának vetettek véget.

Suga Free freestyle-ja egy tollal és pénzérmével

[vembed youtube=”reT1NWyvtFQ” ]A kaliforniai pionír rapper, Suga Free neve lehet, hogy egyeseknek nem sokat mond, de a videón egyértelmű tehetségről tesz tanúbizonyságot: a beatet saját magának szolgáltatja egy toll és egy pénzérme segítségével, erre pedig töretlen, hibátlan flowt pakol. A szövegelésből egy pillanatra sem esik ki, pedig komoly koncentrációt igényel már maga az alap megkreálása is. Remélem ez arra ösztökél mindenkit, hogy iziben lecsekkolja Suga Free munkásságát, mert van még ahonnan ez jött.

B. Rabbit freestyle-ja Papa Doc ellen

[vembed youtube=”kwZglqQpwcA” ]Bunny Rabbit borzasztóan sok nyomasztó, kiábrándító, fájdalmas dolgokon kellett, hogy keresztül menjen ahhoz, hogy pályára léphessen a regnáló bajnok, Papa Doc ellen. Ám amint elé került a lehetőség élt vele: kegyetlenül megsemmisítette szemfelnyitó tényekkel és kétes utalásokkal, öniróniával és saját magán élcelődéssel. Az utóbbi két lépéssel pedig elvágta a visszavágás lehetőségét Papa Doctól, aki megszólalni sem tudott, nemhogy válaszolni. Tanulság: sosem engedd, hogy Eminem B. Rabbit kezdjen egy freestlye battle-ben.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés