Kövess minket

Hiphop

A Dreamville kiadó tagjai: nem csak J. Cole, a bandája is kivételes

Legutóbb Bas adott ki lemezt, de Cozz és az EarthGang is hallatott már idén magáról

Megosztva

Forrás:

J. Cole a műfaj megmondó és oktató nagybácsijaként tűnik fel mostanában, mivel olyan trackeket ad ki, mint az 1985 (Intro to „The Fall Off”), amelyben a Lil Pumphoz hasonló önfejű és arrogáns fiatal rappereknek ad tippeket a zeneipart illetően vagy épp az Album of the Year freestyle-ja – itt az Oochie Wally alapjára tanácsolja a rappereknek, hogy ideje könyvet venni a kezükbe és kibővíteni a szókincsüket. Érdekes, hogy mindkét szám reakciót váltott ki a fiatalabb generációból, hiszen az 1985-re YBN Cordae írt egy választ Old Niggas címmel,az Album of the Yearre pedig Dax, hasonló címmel. Cole az Album of the Year freestyle-ját így zárja: mielőtt leszerződtem volna, a pokolba küldtem a rappereket, most meg én szerződtetek olyanokat, akik rappereket küldenek a pokolba. De kik is ezek a szóban forgó rapperek, akik J. Cole-hoz elköteleződve pirítják a szövegeket, hogy kamu MC-ket segítsenek át a másvilágra?

Bas

Abbas Hamas Párizsban született, majd 8 éves korában a családjával New Yorkba költözött, a queensi lakótelepről szerződtette le Cole 2014-ben. Három albuma jelent meg a Dreamville-nél: az első, a Last Winter 2014-ben került kiadásra és a My Nigga Just Made Bail,valamint a Lit számok voltak az album húzó trackjei (mindkettőn vendégeskedik Cole). 2016-ban jött a Too High to Riot, amellyel a szakállas rímelő a nagyobb közönség térképére is felkerült, majd idén érkezett a Milky Way – ezen már pl. A$AP Ferg is vendégeskedik. Az albumai kb. 40 percesek, így könnyen átsuhan rajtuk az ember, a hangulatukra pedig lágy dallamok, kellemes beatek jellemzőek, semmi vadulás, kemény dropok, de néha elszakad nála a cérna és a flowjával felszeleteli az alapot (pl. Pinball II). Mivel Bast nemcsak szövegírói vénával, hanem énekhanggal is megáldották, így a refrénen rendszerint kiengedi a hangját, így ha egy chilles, lazulós előadót keresel, megtaláltad.

[vembed youtube=”ncr8EQTu8hk” ]

Omen

A górcső alatt a chicagói Damon Coleman, vagyis Omen következik, aki elsőként került a Ville-hez: 2009-ben tették elé a szerződést, azóta viszont csak egy albummal jelentkezett 2015-ben az Elephant Eyes-zal. Természetesen Cole és a többi kiadótársa állandó közreműködők, de van közös száma Kendrick Lamarral is és aktívan szerepelt a label válogatás lemezein, a Revenge of the Dreamers két részén. Nem sokat hallani mostanában a rapperről, de ez lehet egy vihar előtti csend, mivel Twitteren beígért egy új EP-t még idénre.

[vembed youtube=”f7nbrgAyVuk” ]

Lute

Luther Nicholson 2015-ben csatlakozott a brigádhoz, miután 2012-ben kiadta a West1996 mixtape-jét, amire aztán Pete Rock hívta fel az online média figyelmét Twitteren keresztül – hiába a Charlotte-i gyökerek, az illmatices coverrel ellátott projekt, inkább hat New York-inak. 2017-ben jött a debütáló lemeze, a West1996 pt. 2, amely ugyan nélkülözi Cole-t, de ott van pl. az EarthGang, hogy a vendégek között reprezentálják a Ville-t. Az album a 90-es évek nyugodt alapjait idézi, leginkábba Still Slummin’ című, J Dilla alappal felszerelt track (ebben felsejlik Jermaine hangja is), amelyhez egy fekete-fehér videóklip is dukál – full old school.

[vembed youtube=”Re9wDJeJ1Qo” ]

Cozz

Cody Osagiea.k.a. Cozz mögött termékeny évek vannak, mivel a 24 éves rapper már két albumot is kiadott, amelyeknek leginkább pozitív visszhangjai voltak a kritikusok között. Először 2014-ben a Cozz & Effecttel hallatta a hangját, amelyen a Knock Tha Hustle remixén együtt szövegel Cole-lal és olyan régi sulis vibe-ot hoznak, amely garantálja a libabőrt. A los angelesi rapper idén adta ki a második albumát, az Effectedet, amelyen (nyílván Cole mellett) már megjelenik Kendrick Lamar és Currensy is. A lemez hol totál utcai flash, hol melankólikus alapokkal gondolkoztat el az életről és a jövőről vagy épp fontos társadalmi és szociális kérdéseket feszeget.

[vembed youtube=”0o034_dDpU0″ ]

J.I.D.

Az atlantai Destin Route-ot a nagymamája jittery childnak, ideges kölyöknek hívta, később ebből született a művészneve. Bár csak 2017-ben szerződött le a Dreamville-hez , már 2014-ben együtt turnézott Basszal és az EarthGanggel (a banda két tagjánál lakott, amikor otthonról kirakták), így mindig közel volt a tűzhöz. A szerződéskötésének évében adta ki a The Never Story-t, ami hatalmas sikert aratott az online magazinok körében: a legtöbben szövegírói képességeit és rímtechnikáját emelték ki, valamint, hogy nem csak mumble rapperek kerülnek ki délről, a Rolling Stones magazin listáján pedig 2017 kilencedik legjobb hip-hop albuma lett. Az EarthGang mellett a kivételes hangú R’n’B énekes/rapper 6LACK is szerepel a lemezen, a NEVER című száma pedig nagyon jól mutatja be, hogy mire képes a mikrofon mögött (a második alap magával ragadó dinamikájára elképesztő flowval örvendeztet meg minket).

[vembed youtube=”6eFcSesrP6A” ]

Ari Lennox

Courtney Shanade Salter washingtoni énekesnő hozza az R’n’B színfoltot a kiadó palettájára, a 27 éves Ari 2016-ban adta ki első kislemezét, a Pho-t. A soulos, jazzes beütésű munka megmutatta, hogy Cole ismét jól választott előadót a csapatába, az pedig, hogy nyáron kiadta a Whipped Cream című single-jét jelzi, valami készülőben van.

[vembed youtube=”vT02Lo5WhLI” ]

EarthGang

Az atlantai formáció már 10 éve a hip-hopban lubickol, de csak 2017-ben kerültek a Dreamville-hez, előtte függetlenül próbálkoztak. Elmondásuk szerint olyan csapatoktól merítenek ihletet, mint az Outkast vagy a The Pharcyde, valamint tőlük sem idegenek a soul, funk és jazz elemek. Johnny Venusnak és Doctur Dotnak három EP-je jelent meg a kiadónál (Rags, Robots és Royalty), idén viszont érkezik a debütáló stúdió albumuk, Mirrorland címmel. Az EarthGang és J.I.D. benne vannak a Spillage Village bandában, két Baltimore-i rapperrel, Jurdan Bryanttel és Hollywood JB-vel. A legnagyobb zenés múlttal ők rendelkeznek a kiadón belül, hiszen két független album mellett mixtape-ek, kislemezek és válogatások is tarkítják a diszkográfiájukat.

[vembed youtube=”kNv3lcNRhi8″ ]

Cole szereti alaposan megválogatni, hogy kit szerződtet le és mindig a minőséget tartja a szeme előtt, emellett szívesen promózza az előadókat, vendégeskedik a cuccaikon – látszik, hogy érdekli a sorsuk. Érdemes figyelemmel kísérni a fentebb írt előadók és csapatok kiadott projektjeit, valamint, hogy kire esik legközelebb Young Simba választása – tévedni még nem láttuk, de ezt inkább lekopogom.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés