Kövess minket

Hiphop

A legnépszerűbb teóriák 2Pac halálát illetően

Ki ölte meg? Suge Knight? Diddy? Biggie? Meg sem halt és Kubában szivarozik? Konteókra fel!

Megosztva

Forrás:

Tupac Shakur 1971. június 16-án született és tragikusan fiatalon, 25 évesen már el is távozott az élők sorából – a halála viszont legalább akkora visszhangot keltett, mint életútja. Pac bizonyította, hogy ha kell totális thug módba tud kapcsolni és nincs visszaút, sokak szerint így történhetett, hogy utolérte a rossz karma és egy lövöldözés során vesztette életét. A halálát azonban sűrű köd fedi, amire rendre ráküldik a füstgépet, hogy még inkább elhomályosítsák az igazságot, olyannyira, hogy mostanra annyi összeesküvés elmélet született a gyilkosságot illetően, hogy arra még az áldozat is csak csettintene. Összeszedtük, hogy mik a legnépszerűbb elméletek az egyik legnagyobb hatású rapper megölésével kapcsolatban.

Kezdjük a tényekkel:

1996. szeptember 7-én Tupac és a kiadójának, a Death Row Recordsnak legfőbb embere, Suge Knight egy Vegas-i bokszmeccsen vettek részt, ahol Mike Tyson verte ki épp a szart is az ellenfeléből az MGM Grandben. A meccs végeztével a kaszinó halljában viszont összetűzésbe keveredtek egy állítólagos crip bandataggal, Orlando Andersonnal, akit jól helyben is hagytak, majd távoztak a kaszinóból. A Club 662 felé vették az irányt (ami Knight tulajdonában volt), ám a pirosnál melléjük húzódott egy fehér Cadillac, amiből 14 lövést adtak le 2Pacra és a szintén a kocsiban tartózkodó Suge Knightra. Pac 4 lövést kapott: 2 a mellkasát érte, egy a kezét, egy pedig a combját. A mellkasát érő lövés roncsolta a tüdejét. Suge olcsón megúszta, a fejét érte ugyan a lövés, viszont csak karcolta. A kórházban még 6 napig életben tartották a legendás rappert, de szeptember 13-án (péntek 13-án), leállt a szíve.

Crip megtorlás

A halálát megelőzően megverték Orlandót, a crip bandát erősítő arcot, aki ezt nem vette jó néven, így követte az őt padlóra küldőket. A teóriának jó alap, hogy míg Orlando crip tag volt, Suge Knight notórius blood hírében állt, így még ha a kaszinói incidens nem volna elég, akkor a bandák között évek óta húzódó komoly ellentét is tökéletes táptalaja a megtorlásnak. Orlando ellen nyomozás is indult, viszont egy ettől a gyilkosságtól teljesen független ügy miatt végül őt is megölték, így a feléje irányuló tényfeltárás teljesen vakvágányra futott.

Lehetséges? Van benne ráció, magyarázná, hogy miért megoldatlan a mai napig az egész ügy, viszont kérdés, hogy ha a Pac és Suge Knight brigádjához tartozók tudták, hogy Orlando tette, miért nem torolták meg? 2Pac volt testőre szerint ez közel sem olyan egyszerű, mint ahogy sokan gondolják. Keresték a srácot, de csak azért mert utcagyerekek és egyben bűnözők, még nem jelenti, hogy hülyék is. Tudták, hogy vérdíj van a fejükön, szóval meghúzták magukat. Óvatlanul pedig egy comptoni utcában sem lehet detektívet játszani, ugyanis hamarabb lelőnek, minthogy kimondhatnád, hogy California Love.

Forrás:

Biggie és Diddy lennének a háttérben?

Az eset teljesen megrázta a hip-hop szcénát és a média is egyből begyújtotta a rakétákat az újságok hasábjain. Természetesen felhozták, hogy talán Pac főellenségének beállított Biggie és az ő üzlettársa/jó barátja, Diddy lapul a füstölgő puskacső mögött – ha nem is direkt módon. Az east coast vs. west coast ellentét (melynek része a Hit Em’ Up című kemény diss treki is) ekkora már eldurvult annyira, hogy a média ráfoghassa: emiatt kellett meghalnia Biggie-nek és Pacnak. Pac halálát illetően szárnyra kaptak olyan találgatások, hogy Diddy fogadott fel crips bandatagokat 1 millió dollárért, hogy tegyék el láb alól 2Pacot és Suge-ot is, Orlando pedig, mint bérgyilkos került a képbe. Mivel Diddy felfogadott egy gyilkost, Suge is hasonlóan cselekedett és megölte Biggie-t, hogy így egyenlítse ki a számlát – ő pedig a blood bandához fordult segítségért.

Lehetséges? Aligha. Diddy tipikusan az a pénzember, akit szigorúan az üzlet érdek, okosabb ő annál, hogy belekeverje az erőszakot, ami ráadásul még felesleges is, hiszen hiába savazta egymást a két part, a publicitás miatt rengeteg pénzhez jutottak. Biggie pedig hiába utcai fenegyerek, egy gyilkosságot ő sem vállalt volna be: ha egyszer nagy nehezen már magad mögött tudod a gettót és csillogó öltönyökben rappelsz ezreknek, felesleges a fegyver után nyúlni. Ezenkívül egy interjúban elmondta, hogy soha senkinek nem kívánta a halálát, mert onnan nincs visszaút.

Forrás:

Suge Knight nem akarta elengedni az aranytojást tojó tyúkot

Suge Knight és Pac kapcsolata finoman mondva is érdekes, hiszen az előbbi annak ellenében tette le az óvadékot a rapperért és hozta ki a sittről, hogy az hozzászerződik és kibővíti a kiadójának keretét. Miután a két fél között létrejött egy botrányosan kiegyenlítetlen szerződés – Pac kb. semmit nem kapott a lemezeladásaiból, Suge fizetett neki mindent, így tartva 100%-ig a zsebében – Suge röhögött a markába, miközben a zsebe egyre duzzadtabb lett. Pac azonban nem akart sokáig Death Row tag maradni, hanem saját kiadót szeretett volna alapítani, így a szerződésbe foglalt albumszám elkészítése után dobbantott volna. Ez nem fért bele Knightnak, aki így elengedte volna az aranytojásokat tojó tyúkját, jöhetett a gyilkosság. Ennek értelmében a szerződés még mindig él, sőt, a poszthumusz kiadott lemezekkel még inkább kaszálhat a gonosz zseni.

Lehetséges? Véleményem szerint ez lehet a legkisebb hülyeség a listán, tudván, hogy Suge Knight tökig blood volt, akinek a saját gazdagságán és jólétén kívül nem nagyon volt más a priorlistáján. A szerződésből a mai napig jól él, annak ellenére, hogy több bírósági ügye volt, mint Pacnak poszthumusz albuma és épp az utolsókat rúgja a bíróságon. Az viszont belezavar, hogy akár őt is eltalálhatták volna, és itt is rá is térhetünk, arra, hogy…

Forrás:

Nem is Pac volt a célpont

Egy másik teória is napvilágot látott, miszerint őrségváltást eszeltek ki Suge Knight háta mögött és el akarták tüntetni a Death Row Records éléről a korábbi amerikai focistát. A mesteri terv mögött pedig Suge ex-felesége, Sharita Golden és a kiadó biztonsági főnöke, Reggie Wright Jr. állt, meg akarták ölni a vezért. Megtervezték az egész gyilkosságot, mással el is végeztették, azonban Pac lett az áldozat, nem pedig az igazi célpont, Suge Knight.

Lehetséges? Azt simán kinézem, hogy valaki meg akarja ölni Suge-ot, viszont az ember nem tűnik egy észkombájnnak, így valószínűleg, ha okosan ráküldték volna az ügyvédeket, hogy szedjék ízekre a kiadóját körülvevő szerződéseket, tuti találtak volna pár jogsértést – főleg, hogy mindketten közel álltak hozzá. Onnantól meg szabad a pálya, meg lehetett volna kaparintani a kiadót.

Forrás:

2Pac nem is halt meg, Kubában szivarozgat

A Pac-fanok körében egyértelműen a legnépszerűbb és legkedvesebb teória az, hogy Pac meg sem halt, mindössze megrendezte a saját halálát, hogy ne kelljen a média figyelmével és a toxikus kapcsolatokkal tovább vesződnie. Erre egy prózai kötés, hogy Makaveli-re változtatta a művésznevét, Niccoló Machiavelli, olasz író, filozófus és politikus után, akinek népszerű elmélete, hogy a legkönnyebben úgy tudod lóvá tenni az ellenségeidet, ha megrendezed a saját halálod – az ő tényleges halálát is kérdőjel övezi, lehet, hogy ő is meglépte a saját tervét. Oké-oké, de ha nem halt meg, akkor hol van? Suge Knight szerint valószínűleg Kubában chillel néhány szivarral. A kamuhalál teóriát erősíti az is, hogy Pac boncolási képén nem látható az addigra már magára varrt Makaveli tetkó a nyakán, nem láthatóak a lövések nyomai, valamint, hogy az arca sem látszik jól – lehet, hogy a kép is kamu?. Erre az egészre még ráhúztak egy jó adag számmisztikát, hiszen gyanúsan sokszor fordul elő a 7-es szám Pac életében: június 16-án született (1+6=7), szeptember 7-én lőtték le, 25 évesen (2+5=7), állítólag 4:03-kor halt meg (4+3=7), pontosan 7 hónappal az All Eyez On Me kiadása után ölték meg, Gang Related című filmjében 115-ös a jelvényszáma (1+1+5=7), stb. Az internet mélységéből még vadabbakat lehet előhúzni, úgyhogy Google-re fel!

[vembed youtube=”eulLocV_cVA” ]Azt, hogy épp Kubában héderezik az is alátámaszthatja, hogy oda menekült állítólagos nagynénje, Assata Shakur is. Assata a Black Panther feketejogi mozgalom egyik tagja volt, aki 1977-ben megölt egy rendőrt, amiért börtönbe került, viszont hat és fél évnyi raboskodás után megszökött és meg sem állt Kubáig, ahol Fidel Castro-tól menedékjogot kapott. Az USA jelenlegi elnöke, Donald Trump egyébként felvette a kapcsolatot Kubával, hogy adják ki neki Assata-t, ők viszont nem akarják – majd hülyék lennének kiadni azt, aki miatt egy olyan legenda szökött át hozzájuk, mint 2Pac.

Lehetséges? Csak remélni tudom!

Forrás:
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés