Kövess minket

Hiphop

A Murda Inc. sztori: rosszul megválasztott múzsa és egy gengszterrapper haragja

A Murda Inc. kiadó odapörkölt a szakmának, de rossz embert engedtek oda a kormánykerék közelébe.

Megosztva

Forrás:

A Murda Inc. Records kiadót Irving Lorenzo, a hip-hop világnak csak Irv Gotti és testvére, Chris Lorenzo alapította, ám leginkább a testvérpár előbbi tagjára asszociálnak, amikor meghallják a labelt. A lemezcég kiemelkedő sikereknek örvendhetett az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején, ám egy rosszhírű barát és felbőszített gengszterrapper elgáncsolta őket a hosszabbtávú dominancia felé vezető úton.

[vembed youtube=”0tcDXJfAFVw” ]Irv Gotti New York Queens negyedéből származik, 1994-ben a Shit’s Real című Mic Geronimo szám produceri munkájával kóstolhatott bele felületesen a fame-be, illetve Jay-Z turné DJ-jeként szerzett nevet, így érthető módon sikeresen megvetette a lábát a Def Jam kiadó berkeiben. Irv oroszlánrészt vállalt, hogy összejöhessen Mic Geronimo, Ja Rule, Jay-Z és az akkor még nem ismert DMX közös száma, a Time to Build, amivel újabb lépcsőn mászott fel az elismerés felé. Miután DMX-szet és Ja Rule-t bevitte a Def Jamhez, a törekvéseiért és ambíciójáért 1997-ben az említett kiadó 3 millió dollárt ajánlott neki, hogy nekikezdhessen a saját kiadójának. Ebből lett a Murda Inc. Records, aminek az átütő sikert az 1999-ben kiadott Ja Rule debütáló lemeze hozta el. A rapper a kiadó elsőszámú sztárja maradt az évek során, a Venni Vetti Vecci című első albumával pedig egyből magasszintű elismerést vívott ki saját magának és az egész kiadónak a szakmában.

[vembed youtube=”zdtxoTjqNf0″ ]Az albumon feltűnik Jay-Z, DMX, Erick Sermon és Memphis Bleek is, a számok alapjainak nagyrészét pedig Irv Gotti csinálta. Ja Rule-ra a rekedtes flow jellemző, amiért többször azzal vádolták, hogy 2Pacot vagy DMX-szet koppintotta, az egész rapjét pedig egy R’n’B-s atmoszférába ültette a magasabb eladások reményében – utóbbi pedig be is jött. Két lemeze háromszor, két másik pedig egyszer platina lemez lett, így joggal nevezhető a 2000-es évek egyik legsikeresebb rapperének.

A Murda Inc. – vagy ahogy Irv Gotti szerette hívni, a világ legveszélyesebb kiadója – másik nagyon fontos karaktere a szintén New York-i R’n’B énekesnő, akinek első albuma már az első héten több, mint félmillió példányszámban fogyott. Ő Ashanti és Ja Rule-hoz hasonló csillogás követte a debütálása után, hiszen már az első lemeze háromszoros platina lett, valamint egy Grammy-jelölést is behúzott, amit később további két platinával toldott meg.

[vembed youtube=”MrCsubL_OSQ” ]Az énekesnő és Ja Rule közti kémia bődületes módon fektette kétvállra a toplistákat, nem lehetett szabadulni a párostól, a Murda Inc. kiadó pedig nem győzte számolni a pénzét. Ezekben az években a cégnek profitábilis és jól marketingelhető előadói voltak, a siker bele volt írva a működésükbe. De aztán jött egy másik queensi fenegyerek, akinek a hírnév és vagyon utáni éhsége párját ritkította. Ő volt 50 Cent, aki látva Ja Rule szövegét, erősen megkérdőjelezte a kortársa hitelességét és úgy érezte, hogy ideje átvenni a reflektorfényt. 50 Cent kellőképpen megtépázta nyílt és burkolt ódaszólásokkal Ja Rule karrierjét és mivel a Murda Inc. numero uno szájhőséről van szó, a label is érezte a queensi gengszterrapper hatását – a Ja Rule vs. Fifty örökharcról itt írtunk bővebben.

[vembed youtube=”UcJl6ITKzPw” ]Ja Rule rivaldafényéből egy óriási célkereszt lett, ami egy ideig móka volt, később küzdelemmé vált, hisz a harctérré vált zeneiparban Ja nem tudott stabil lábakon állni, míg 50 DNS-ébe bele volt írva az először lövök, s aztán kérdezek mentalitás. Míg a zenész csillogásának a végét kortársa okozta, addig a Murda Inc. labelt a rendőrség taszította a mélybe. Ehhez szükség volt egy meglehetősen kétes alak jelenlétére is a kiadó házában, akivel kapcsolatban jogosan merült fel a rendőrség szemszögéből pénzmosás gyanúja: ő volt Kenneth McGriff, vagy ahogy az utcán ismerték, Supreme.

Forrás: Jay-Z és Kenneth „Supreme” McGriff

Supreme szintén New York Queens negyedében találta meg a meggazdagodás lehetőségét, de nem a mikrofon mögött volt kimagasló tehetsége, hanem a drogeladásokban. Bírósági dokumentumok szerint McGriff a Supreme Team banda vezetője volt, amely az 1980-as években a queensi, Dél-Jamaica körzetben építette ki a kokainbirodalmát. Állítólag egy nap több, mint 200 000 dollár folyt át a bizniszükön. A rendszerük éjjel-nappal ellátta a kiéhezett fogyasztókat, mindig tárt karokkal és kifogástalan kábóval várták a vásárlókat. McGriff életvitele és drog ügyelmei 1987-ben börtönbe jutották, ami miatt igazi helyi legenda lett, egy mítosz, kultikus figura, akire többször is hivatkoztak hip-hop zenékben (pl. 50 Cent is), a nyomor népe pedig referenciapontnak tekintette a drogbirodalmát. 10 éves börtönbüntetése végeztével, 1997-ben szabadult és a társadalomba való visszailleszkedése kiválóan sikerült: a kedvenc bűnügyi könyvét kezdte el megfilmesíteni, amihez lelkesen asszisztált a Murda Inc fejese, Irv Gotti. Kettejük kapcsolata már korábban is beszédtéma volt, Supreme többször megfordult a kiadó székházában, valamint részt vett a rapmogul esküvőjén. A készülő filmhez Gotti „kölcsönadta” az előadóit, így tűnhet fel a Crime Partners című filmben Ja Rule, Charli Baltimore (aki benne lett volna Biggie The Commission elnevezésű szupergroupjában), Cadillac Tah, illetve Snoop Dogg és Ice-T is – a film egyébként 3,9-es pontszámon áll az IMDB-n. A Murda Inc-hez való közeledése, azonban végzetesnek bizonyult, mivel épp a sok közös ügylet miatt jelentek meg 2003. január 3-án a szenvedélyes fánkevők egy házkutatási paranccsal a Universal székházánál. A parancs a fentebb említett label irodájához szólt, ahol minden parányian gyanús dokumentumot, laptopot átnéztek és lefoglaltak. Úgy gondolták, hogy Supreme illegális számlák kiállításával pénzt mosott a Murda Inc-en keresztül és ezt egészen a bíróságig vitte a yard.

Forrás: Irv Gotti megfordult szerencséje

Ezzel elkezdődött a kiadó vesszőfutása, az eladások hanyatlásnak indultak, a Murder (gyilkos) jelzőt jobbnak látták, ha leveszik a névből – The Inc. Records néven ment tovább. 2005 végén, két és fél évnyi bírósági látogatások és ügyvédi díjak kicsengetése után felmentették a fejeseket, de addigra a roster legfontosabb tagjai leléptek, egyedül Ja Rule maradt talpon, aki barátságával is biztosította Irv Gotti-t. A Murda Inc. évek óta próbál visszatáncolni a hip-hop színterére, új arcokkal igyekeznek ismét bevágódni, pletykálnak egy Ashanti és Ja Rule kollab lemezről, de az egész inkább csak egy erőtlen ember utolsó szalmaszálba kapaszkodására emlékeztet, semmint főnixszerű újjáéledésre.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés