Kövess minket

Hiphop

A ‘Through The Wire’ sztori: Kanye West élete első kislemezét összedrótozott arccal szövegelte fel

Megosztva

2002. október 23-án Kanye West épp hazafelé tartott egy késő éjszakába nyúló, Beanie Sigellel és a Black Eyed Peasszel közös studio sessionről, amikor elaludt a volán mögött és a szembejövő sávba átsorolva beleütközött egy másik kocsiba. A baleset során majdnem életét vesztette, de “megúszta” három töréssel az állkapcsán, amelyet műtéttel hoztak rendbe épp abban a kórházban, ahol Biggie Smalls meghalt. West az eseményt többször élete egyik legszörnyűbbjeként írta le, viszont ez vezetett a Through The Wire című számához, ami élete első kislemeze lett – klipjében pedig a szám felvételéig vezető utat, orvosi beavatkozásokat és különböző életképeket montázsoltak össze.


A szám a debütáló és Grammy-díjas lemezén, a The College Dropout-on szerepel és meghozta Kanye-nak a megérdemelt elismerést, mint rapper. Kiváló producerhez híven az alap is patent: Chaka Khan Through The Fire számát mintázta, amelyben a right down to the wire/even through the fire sorok remekül passzolnak a sztorihoz. Korábban csak a Roc-A-Fella kiadó egyik nagyon jól menő beatmakereként tartották számon, de ezzel a számmal bebizonyította a nagyközönségnek, hogy dalszövegíróként is van keresnivalója.

A Through The Wire háttérsztorijában viszont fontos elem, hogy Kanye a felvételét mindössze 2 héttel az állkapcsának bedrótozása után készítette. Ennek köszönhetően iszonyat nehezen beszélt – ez a szám hallgatása közben is tettenérhető -, a felvételek között fájdalomcsillapítót kellett szednie, de a lelkesedését nem vágta el. Persze a szövegben a nagyzási hóbortja rendre átüt, amikor olyan sorokat ír, mint this right here, history in the makin’ vagy épp az outro-ban arra panaszkodik, hogy már ennyi aranylánccal is nehezen engedik fel a repülőkre, mi lesz ha még egy fémlemez is lesz az állkapcsában? Egy interjúban elmondta, hogy a balesetet úgy élte meg, hogy bár visszaadták neki az életét, bármikor elvehetik ismét – a Through The Wire a baleset miatt a legrosszabb dolog, ami történhetett vele, de a vezető kislemez kiadása miatt egyben a legjobb dolog is. A szám egyébként platina státuszú Amerikában, a 2004-es Source Hip Hop Awards-on pedig az év legjobb videóklipjét is elnyerte.

A dal ezen a héten lett nagykorú, szerdán volt 18 éve, hogy megjelent, és ezzel Kanye hivatalosan is beindította a rap karrierjét.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés