Kövess minket

Stílus

A Virgil Abloh tervezte Louis Vuitton Nike Air Force 1 luxusaukció keretein belül jelenik meg

Megosztva

A 2021 nyarán tartott, „Amen Break” névre keresztelt Louis Vuitton divatbemutatón a szemek mind egy sziluettre szegeződtek: a kifutón felbukkant több (egészen pontosan 47 darab) Nike Air Force 1 x Louis Vuitton cipő – a kollab megszületésére pedig nem volt példa azelőtt, maximum olcsó hamisítványok képében.

A sneakerhead-közösség körében meg is indultak a találgatások arról, hogy vajon megjelenik-e valaha a hype-kultúra milyenségét és sémáit tökéletesen prezentáló, ritka koprodukciós modell, és ha igen, mikor, mennyiért és vajon milyen formában.

2022 januárjáig kellett várni, a közelmúltban aztán végül bejelentették, hogy egy exkluzív színállás hamarosan tényleg meg fog jelenni a kollekcióból, csakhogy nem online, és egyelőre nem is a kijelölt üzletekben, hanem egy jótékonysági aukció keretein belül, melyet a legendás Sotheby’s aukciósház bonyolít le – náluk kelt el az olimpiai Nike futócipő, ami valójában nem is Nike, az eredeti Space Jam cipő, az első Nike (!) Yeezy-prototípus, az eddig kiadott összes Supreme deszka, sőt, Biggie koronája is.

A sneakerekből 200 pár kerül kiadásra (37-től egészen 48-as méretig terjedően), melyeket az olasz Fiesso d’Artico nevű településen gyártottak le. Ami az apró részleteket illeti, a cipőn a „Louis Vuitton for Nike” és „Louis Vuitton Air” feliratok olvashatóak, a fűzők pedig a „LACET” felirattal vannak ellátva, ami az angol „lace”, azaz „fűző” szóra utal. A főleg Louis V-táskákról ismerős, hosszú évtizedek óta ikonikusnak számító, bőrre nyomott signature minták (a monogramos-, illetve a kockás minta) fedik le a sneaker egészét, a kockás alap a pipán és cipő orránál dominál, amúgy a tradicionálisan barna színnel kombinált monogram-mintázat az uralkodó. A lábbeli amúgy úgy néz ki, mint egy tűpontos bootleg, akár egy vérprofi custom-gyártó is készíthette volna, ez pedig egyszerre vehető dicséretnek, illetve amolyan negatívumnak is – „hála” a legkézenfekvőbb divatelemek használatának 2021 legnépszerűbb, szó szerint százmilliók által hordott, a kommersz szót tökéletesen definiáló cipőjén, végképp – csak – hype-szagúnak tűnik a projekt.

Ettől még kétség kívül menő extra kiegészítő elem a narancsos színű, monogramos-Nike pipás bőr aktatáska, ami a lépőhöz jár, főleg úgy, hogy abba az adott méretre szabottan bármilyen Air Force 1 belefér.

A licit január 26-án, szerdán, azaz holnap startol és február 8-áig lehet megtenni az ajánlatokat. A kezdő ár máris 2000 dollár, avagy több mint 630 ezer magyar forint, feltehetőleg ez a tarifa többszörösére is nőhet mire lezárul az aukció. Ahogy írtuk, egy jótékonysági licitről van szó, így külön pozitívum, hogy a bevételek 100%-a a The Virgil Abloh™ “Post-Modern” Scholarship Fund nevű alaphoz kerül majd. Az Abloh által létrehozott alap nem csak ösztöndíjakat biztosít, hanem a tehetséges és ígéretes afroamerikai diákok oktatását is támogatja középiskolai és egyetemi szinten. Mindez abszolút szép gesztus és méltó tisztelgés a novemberben elhunyt tervező előtt, akinek ezt-, és ehhez hasonló nagylelkű és inspiráló kezdeményezését végre még többen megismerhetik.

Mint a Hypebeast közli, Virgil Abloh tragikus halála előtt a 47 darab Air Force 1-t eredetileg egy pop-up kiállítás keretein belül jelentette volna meg a Louis Vuitton, és több színállásnak globális, kiterjedt dropot terveztek. Borítékolhatóan ez még most is áll, de jóval később lesz aktuális, addig is a Sotheby’s aukció az egyetlen útja a cipők beszerzésének, melyek valószínűleg orbitális árakon fognak majd felbukkanni a resell piacon.

Fotók: Sotheby’s / Louis Vuitton / Nike / HB

(Hypebeast)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük