Kövess minket

Hiphop

A$AP Yams hagyatéka

Már többe éve, hogy itt hagyott minket az A$AP brigád egyik alapítója.

Megosztva

Jesus Steven Manuel Rodriguez Paulino, vagy ahogy a világ megismerte, A$AP Yams mindössze 26 éves volt, amikor 2015. január 18-án meghalt drog túladagolásban. Sokan a Roc-A-Fella egyik megalapítójához, Damon Dashhez vagy a Murder Inc. nagyemberéhez, Irv Gottihoz hasonlították, így különösen fájdalmas, hogy épp akkor szólította magához a magasságos, amikor a pályája nem is lehetett volna ígéretesebb.

Yams mindig is a zene világában akart elhelyezkedni és arra nagy hatással lenni, ezért is döntött úgy, hogy kb. 16 éves korában otthagyja a középsulit és elszegődik fizetés nélküli gyakornoknak a Dipsethez. Ez jó lehetőségnek tűnt, hiszen Camron, Jim Jones, Juelz Santana közelében lenni és látni, hogyan intézik az ügyeiket, mindenképp meghatározó élmény lehetett, pláne ilyen fiatalon. Kering is egy videó a neten, ahol a ragasztószalaggal mozgásképtelenné tett Yamsen röhög a többi gyakornok. Ezután picit komolyabbra vette a tanulmányait és bejutott egy egyetemre, de állítólag a diákkölcsönét arany grillre költötte. Érezte, hogy bujkál benne egy üzleti mogul, így fogta két haverját, Barit és Illzt és megalapították az A$AP Mobot – az A$AP az Always Strive And Prosper mozaikszava. Egy évvel később találkozott Rocky-val és meglátta benne a szupersztári potenciált. Közben, már évek óta egy tumblr oldalt vezetett, valamint más közösségi média felületen is meghatározó jelenségnek számított. Ezeken a platformokon hintette el Rocky zenéit, de csak úgy, mint zenét, ami épp bejön neki és jónak találja – azt csak később árulta el, hogy egyébként szoros együttműködésben van a rapperrel.

Ez a kapcsolat aztán kifizetődött, hiszen Yams megalkotta Rocky köré a kellően nagy internetes hype-ot, hogy aztán kiadják a Peso és Purple Swag számokat, klipeket, amik tették a dolgukat: berobbantották Rocky-t a köztudatba és persze a Mobot is. Rocky egy tökéletes mix volt, mivel harlemi srác, akinek a flowjára nagy hatással volt a déli hangzás és még a divatban is tökig van. Főnyeremény.

Yams igazából egy korai influencernek mondható, aki sokkal többet akart elérni, mint egy állandó követői mag vagy több százezer Youtube-os megtekintés. Egyszerűen kihasználta a tumblr adta lehetőségeket, nagyszerű érzékkel a maximumot hozta ki belőle, amolyan véleményformáló szerepig emelkedett, hogy aztán a saját birodalmát kezdje építeni. A hozzá közel állók elmondása alapján, mindig számtalan lépéssel előrébb járt a stratégiájában, mint azt bárki gondolná, kreativitása egyedülálló volt és karizmájának köszönhetően mindenkit meg tudott venni magának. A hiphop területén olyan tudással rendelkezett, mint kevesen, ez adott számára mesteri rálátást a dolgokra – hiába, a tudás hatalom.

Ha arra a kérdésre kéne válaszolni, hogy mi is volt alapvetően Yams, a legjobb válasz az lenne, hogy egy hiphop rajongó. Olyan sztorikat ismert, olyan körökben mozgott, olyan szinten látta a nagyképet a műfajból, hogy egyértelmű volt: nagyon sokra viszi. Köszönhetünk neki divatot, szlenget, az egész A$AP hangzást, rappereket (az ő egész diszkográfiájukat). Nem véletlenül tart a Mob évente Yams fesztivált a tiszteletére, kap elismerést Future-től is a számain, tetováltatja Joey Fatts Yams arcát a karjára vagy épp adnak ki könyvet Yams legviccesebb és legjobban sikerült tweetjeivel. Amikor meghalt, a pletykák szerint épp a Sony-hoz került volna, mint tehetségkutató. Fáj belegondolni, hogy vajon milyen rappereket tudott volna még felfedezni sokkal nagyobb pénzügyi és eszközbeli segítséggel, ha előtte magától alkotta meg az A$AP Mobot, komolyabb segítség nélkül.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Pingback: A$AP Rocky elmesélte a tragikomikus pillanatot, mikor megpróbálták újraéleszteni A$AP Yamst – Off Media

  2. Pingback: A$AP Rocky elmesélte a tragikomikus pillanatot, mikor megpróbálták újraéleszteni A$AP Yamst - Club Dance Radio Online

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés