Kövess minket

Stílus

Air Jordanek, amiknek története van

A legérdekesebb történeteket magukba ölelő Jumpmanek: Banned, Flu Game, White Cement.

Megosztva

Forrás:

Michael Jordan a valaha volt legjobb kosárlabda-játékos – ez sokszor vita tárgya. Az viszont egyáltalán nem vitaalap, hogy belőle képezték a valaha volt legnagyobb sportolói márkát. A Jordan logókkal ellátott ruhaneműk Amerikában már rég az egyik top márkának számítanak, míg hazánkban az elmúlt években kezdte leginkább bontogatni a szárnyait. Jó pár Jumpman csukának van valami egyedi sztorija, így összeszedtünk néhányat a legérdekesebbek közül.

Kezdjük a legalapvetőbbel: Air Jordan 1 „Banned”. 1984-ban megtiltották Michaelnek, hogy a Nike Air Ship cipőt hordja, így hivatalosan ez számítana a banned csukának. Ám a Nike marketingesei kiváló érzékkel az Air Jordan 1-el kapcsolatban kezdték el kikommunikálni, hogy a fásult vezetőség szemét szúrja a „botránkoztató” piros-fekete színárnyalat, illetve, hogy meccsenként 5 ezer dollárt kell fizetni Michaelnek a liga felé, amiért szembemegy a törvényekkel. A marketing bevált – nem tudni, hogy valós állítás-e a több ezer dolláros büntetés, de a Nike-nek aztán teljesen mindegy volt -, egy reklámot is gyártottak, ahol a mindennapi viseletre ösztönzik a kosár-fanokat, így már nemcsak a profi játékosok, de a hétköznapi emberek is Michaelnek érezhetik magukat. Ez az egyik leghíresebb Air Jordan sztori.

Forrás:

A másik leghíresebb Jordan cipős sztori az úgynevezett Air Jordan 12Flu Game”. A szintén piros-fekete színekben tündöklő lábbeli háttér sztorija szerint Jordan az 1997-es NBA nagydöntőjének egyik meccsén megfázva lépett a pályára (mára már ezt is vitatják, sokak szerint másnapos volt). Az állás 2-2 volt a négy győzelemig tartó párharcban, így óriási tétje volt a meccsnek. Szerencsére Michael egy gép, meg sem kottyant neki a megfázás és 38 pontot vágott. Annak ellenére dobott ennyit, hogy a pályán már az összeesés szélére került. Egy további szívmelengető történet szerint, amikor a meccs véget ért és Jordant ápolták, az ellenfél csapatának labdaszedője épp ott állt a legenda mellett, összeszedte minden bátorságát és megkérdezte: „Mit fog csinálni a cipőjével?”. Jordan a labdaszedőnek adta az eredeti Flu Game cipőjét, ami később 104 ezer dollárt ért.

Forrás:

Egy másik Air Jordan színárnyalatnak is sajátos története van: ez a Shattered Backboard. A cipő fehér-fekete-narancs színekben tündököl, pontosan úgy ahogy Jordan meze is tette ezt egy felkészülési meccsen még 1985-ben, Olaszországban. Jordan annyira belelendült a zsákolásokba és a pontgyártásba, hogy az egyik zsákolása során a lendületével és erejével széttörte a plexi palánkot.

Forrás:

Kötelesnek érzem megemlíteni a méltán népszerű Air Jordan 11 „Space Jam”cipőt is, hiszen a Space Jam film rengeteg gyerekkel szerettette meg a kosárlabdát. A film nem lett a kritikusok kedvence, de kultuszfilmmé vált – meg amúgy sem akartak ezzel Oscart nyerni, szóval fuck the critics. Michael ezt a cipőt épp egy vesztes rájátszási szériában viselte, később, azon a nyáron pedig nekilátott a film forgatásának is.

Forrás:

A következő az Air Jordan 3 „White Cement”. Ez már hazánkban is egy népszerű cipő, gyönyörű hófehér színben, az orrán pedig elefántszerű nyomatot látni. Ami igazán halhatatlanná teszi a cipőt az egyértelműen a háttere: könnyen lehet ugyanis, hogy a Nike megállt volna 2 Jordan cipő után. Michael az első két cipő után elégedetlenné vált és már azon is gondolkozott, hogy otthagyja a Nike-t. Ezeket a sugallatokat valószínűleg leginkább attól a dizájnertől kapta, aki az Air Jordan 1-et is tervezte, Peter Moore. Ő is otthagyta a Nike-t és győzködte a legendás kosarast, hogy csatlakozzon hozzá az újonnan induló márkájához. Ám jött egy új dizájner, megalkotta úgy ezt a Jumpmant, hogy előtte még egyáltalán nem tervezett Jordan cipőt, a cipő design iparban is mindössze 2 éve volt benne. Erre létrehozta a fentebbi cipőt és megmentette a JordanxNike együttműködést. További nagyon fontos dolog: ezen a cipőn tűnt fel először a Jordan logó, a Jumpman.

Forrás:

Az Air Jordan 7 „Charcoal” csuka azért legendás, mert ezt viselte a magasságos Michael az 1992-es NBA nagydöntő első meccsén. Ez a meccs úgy vonult be a köztudatba, hogy „shrug game”, vagyis – picit hülyén hangozva magyarul – „vállrándítós meccs”. Azért hívják így, mert a legtöbb szakértő ekkoriban nem favorizálta a nagydöntőben Michaelt és a Chicago Bullst, sőt, egyenesen kikezdték amiatt, hogy még csak közepesen sem jó a hárompontos dobásokban. Na igen, pont ezt mondanád a világ egyik legjobbjának, magadra vess. Jött Jordan, két negyed alatt bevágott 6 hármast, a félidőben már 35 pontnál járt. Az egyik bevágott hármas után megfordult és csibészes mosollyal megvonta vállát, jelezvén: „hát, baszki, ma minden bemegy”.

Forrás:

Az Air Jordan 6 „Black Infrared” cipőt azért hagytuk a végére, mert hiába az előzőek hatalmas marketing értéke, a legnagyobb eszmei értéke mégiscsak ennek van. Michael ugyanis ebben nyerte meg élete első bajnoki gyűrűjét 1991-ben. Sok cipőt be lehet helyezni abba a kontextusba, hogy ezt viselte, amikor megnyerte a bajnokságot, de a legnagyobb értéke valahogy mégis az első bajnoki gyűrűnek lesz.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés