Kövess minket

Aztaa

Annyi leant isznak az angolok, hogy szigorítani kell a kodeines köptetők árusítását

Megosztva

Az Egyesült Királyságban található patikákban nem árusítanak többé kodein tartalmú köhögés elleni szirupokat, mert aggódnak, hogy az emberek függővé válnak a gyógyszertől – írja a BBC.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szerint több márkát átminősítenek, és csak orvosi vizsgálatot követően, receptre lesznek kaphatóak. A hatóság figyelmeztet, hogy a kodein linctus – egy opioid – helytelen használata és visszaélése súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Az angol gyógyszerészek szerint a száraz köhögés kezelésére számos másik alternatíva létezik.

A BBC kiemeli, hogy az elmúlt öt évben egyre több jelentés érkezett a szigetországból kodeines gyógyszerekkel való visszaélésről és függőségről . A Gyógyszereket és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség szerint a kodeines szirupokkal visszaélnek és a nyugtató hatását kihasználva rekreációs drogként használják, általában cukros italokkal, például Sprite-tal keverve, ezt hívják leannek, vagy purple dranknek, utalva a szirup lila színére. Az Egyesült Királyságban 2023-ban mintegy 250 súlyos és halálos kimenetelű esetet kötöttek össze kodein tartalmú gyógyszerfogyasztással, de 2022-ben is ugyanilyen magas volt az adat.

A véleményüket kifejtő gyógyszerészek elmondták, hogy nyomás alatt érzik magukat, hogy a gyógyszert azoknak is kiadják, akik függővé váltak tőle.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés