Kövess minket

Aztaa

Az NBA legfontosabb momentumai a 2010-es évekből

D. Rose tündöklése és sérülése, The Decision, Kobe utolsó meccse, Durant a Warriors-ban

Megosztva

Forrás:

Az NBA idényt csúnyán kettévágta a koronavírus, a 2020/2021-es alapszakasz kezdőmeccsét kitolták december 22-re, így egy ideig “csak” a drafttal, illetve a szabadügynökpiaci mozgásokkal és pletykákkal vigasztalódhatunk. Na meg egy kis visszatekintéssel! LeBron uralma mellett nehéz elmenni – 10 éven keresztül 9-szer döntőbe jutni Bill Russell szintű dominancia -, de azért sikerült összeszedni további fajsúlyos momentumot is, hogy ne legyen olyan egyhangúan The King szagú az évtized.

The Decision – 2010

A 2010-es évtizedet minden kétséget kizáróan LeBron James dominálta. Ezt a tíz éves regnálását pedig stílusosan és rengeteg negatív visszajelzést kiváltóan egy TV műsorban kezdte meg. 2010-ben James élő közvetítés során jelentette be, hogy a tehetségét South Beach-re viszi és csatlakozik a Miami Heathez. Bár erre a válaszra már több pletyka is utalt a műsort megelőzően, úgy tűnt, hogy egy kellemetlenül elhúzott és totál feleslegesnek tűnő csevegésen, irreleváns kérdéseken (van kétséged a döntésed illetően? ; szeretnél még egyet ráaludni? ; rágod a körmöd?) és válaszokon kellett átszenvednie magát a világnak, hogy ezt megtudja. Utána Miami lakossága egy emberként csókolt kezet Pat Riley-nak, New York reményei összedőltek (ez még most is tart), Cleveland pedig kitagadta a Királyt. A The Decisionnel, annak hátterével és következményeivel a The Backstory című ESPN dokumentfilmsorozat egyik része is foglalkozik, mindenképp must see a fanoknak.

[vembed youtube=”Afpgnb_9bA4″ ]

D. Rose legfiatalabb MVP, de csúnyán megsérül – 2011 és 2012

A Chicago Bulls kétségbeesetten várta már a Megváltó második eljövetelét, mert bár Jordan egyszer visszatért a 45-ös mezben, a ’90-es évek és vele a hat bajnoki cím fájóan messze volt. Úgy tűnt, hogy a 2008-as drafton elérkezett az idő: egy őshonos, robbanékony és highlight gyáros irányítót, Derrick Rose-t húzták az első helyen. Miután megnyerte az év legjobb újonca díjat, 2011-ben a keleti konferencia első helyéig vitte a Bullst és az alapszakasz legjobb játékosának, MVP-nek választották mindössze 22 évesen – ezzel a valaha volt legfiatalabb NBA MVP lett. Tündöklése itt tetőzött, 2012-ben egy csúnya, karriert definiáló sérülése lett, soha nem érte el azt a szintet, amit egykoron tudott, bár 2018-ban emlékeztetett mindenkit, hogy milyen volt a fénykora.

[vembed youtube=”wmis7dD57Qs” ]

A Heat dinasztia uralkodása – 2010 – 2014

Miután James csatlakozott a leginkább Wade és Bosh nevével fémjelzett Miami Heathez, nem volt megállás: a floridai csapatnál töltött 4 évéből 4-szer jutottak be a döntőbe, ebből kétszer nyertek gyűrűt. Wade és LeBron már korábban is jó barátok voltak, a pályán pedig brutális hegemóniát alkottak, ellenfeleik rettegtek az alley-oop-jaiktól. A sérülés miatt méltánytalan visszavonulásra kényszerített, Bosh-sal kiegészülő Big 3 négy éven keresztül bármelyik csapatnál esélyesebb volt a parketten.

[vembed youtube=”NTN2gD9LJnU” ]

Splash Brothers – 2015

A hárompontosok szemlélete 2015-ben megváltozott, amikor egy halálosan pontos irányító-dobóhátvéd páros korábban soha nem látott módon vagdosta be a triplákat és repítette a Golden State Warriors-t 40 év után először egy bajnoki címhez. A Klay Thompson-ból és Steph Curry-ből álló GSW backcourt easy módra állította a távoli dobásokat a pályán: Curry rendre a hárompontos vonal mögül 1-2 méterrel süllyesztette el csontnélkül a labdát, míg Klay hasonló játszi könnyedséggel mérte ki dobásait. Curry bezsebelte első MVP címét, Thompson pedig egy negyed erejéig human cheatcode lett, amikor 37 pontot vágott egy negyed alatt (NBA rekord), 100%-os mezőnymutatóval.

[vembed youtube=”BNHjX_08FE0″ ]

Warriors 73 győzelmes idénye – 2016

2016-ban úgy tűnt, hogy a Warriors kibővítette a fentebb említett easy módot az egész idényükre: a 82 meccses alapszakaszt 73 győzelemmel és 9 vereséggel zárták, ami NBA rekord. A Jordan-Pippen-Rodman féle, 1995-96-os Chicago Bullsnak sikerült korábban egy akkor rekordnak számító 72-10-es idény, ami megdönthetetlennek tűnt – de az elképesztő formában lévő Golden State erre is rá tudott kontrázni. Az idényt egy szerény 24-0-ás rohanással indították, Curry 402 hárompontost vágott be az alapszakaszban (NBA rekord) és hazavihette ismét az MVP díjat, zsinórban másodszor.

[vembed youtube=”qBZ6Z1N7t-8″ ]

Kobe utolsó meccse – 2016

2016. április 13-án a GSW bebiztosította a fentebb írt 73-9-es alapszakasz rekordot, ám az NBA rajongók figyelme egy másik kaliforniai csapatra, a Los Angeles Lakers-re irányult. Ikonjuk, legendájuk, a valaha volt egyik legnagyobb, akin Lakers – vagy bármilyen – mez volt, Kobe Bryant utolsó meccsét játszotta. A mérkőzést cefet rosszul kezdte, de így még inkább mesébe illően fejezte be: kerek 60 ponttal, egy utolsó negyedes fordítással, levegőért kapkodva, MVP skandálás közepette és millió könnybe lábadt szemmel kísérve vonulhatott az öltözőbe.

[vembed youtube=”leFVCYaTDvE” ]

LeBron Cleveland-es bajnoki címe – 2016

Bár az alapszakaszt uralta a GSW és behúzta minden idők legjobb idénybeli mérlegét, a playoff-ban már LeBron is elkezdi komolyabban venni a dolgokat. A nagydöntő – mint ahogy a megelőző két évben – a GSW és a LeBron vezette Cleveland Cavaliers között játszódott és 3-1-es Warriors állásnál úgy tűnt, hátra lehet dőlni, ez a döntő le van futva. Ám jött a Király és elrontotta a harcosok örömét: 3-1-es vert állásból 4-3-ra megfordította a nagydöntő kimenetelét és megszerezte Clevelandnak, otthonának első és azóta is egyetlen NBA címét. A Game 7 utolsó két perce klasszikus: Lebron hátulról érkező blokkja Iguodala-n, Kyrie sorsdöntő hármasa és Love irányítókat megszégyenítően mozgékony védekezése Curry-n.

[vembed youtube=”wgVOgGLtPtc” ]

Durant megy a Warriorsba és dupláznak – 2016

Kevin Durant, a legjobb támadó játékos a ligában úgy döntött, nem hosszabbít az Oklahoma City Thunderrel és – ahogy LeBron is tette 2010-ben – bajnokesélyesebb csapatban kívánta folytatni a karrierjét egy gyűrű reményében. Arra viszont kevesen számítottak, hogy rálép a sokak által csak a leggyávább útnak titulált ösvényre és csatlakozik az elmúlt két évben döntőbe jutó Golden State Warriorshoz, így alkotva Steph Curry-vel és Klay Thompsonnal “Bigger 3-t”. Ilyen szintű erőviszony központosításra nem nagyon tudott mit reagálni a liga: zsinórban két bajnoki címet nyertek (mindkettőt a LeBron vezette Cavs ellen), mindkét alkalommal Durant lett a Finals MVP. Egyedül egy Kawhi Leonard irányította Toronto Raptors és néhány sérülés tudta őket megfosztani a 3-peattől, utána pedig jött a 2019-es szabadügynök piac és robbant a bomba.

[vembed youtube=”I9YdZvJ4s2Y” ]

Russell Westbrooknak 3 idényen keresztül elgurul a gyógyszere – 2017 – 2019

Russell Westbrook egy energiabomba a pályán, kicsit talán túlságosan is ő akar mindent csinálni, de ez kifizetődik – legalábbis ami az egyéni statisztikákat illeti. 2017-ben egy tripla dupla átlagos szezonnal zárta az évet, amire korábban csak Oscar Robertson volt képes 1964-ben. A divatguru Westbrook ezzel bebiztosította az MVP címét, bár a playoffban mindössze egyetlen győzelmet sikerült szerezniük és az első körben búcsúztak a James Hardennel felálló Houston Rocketsszel szemben. Önmagában a tripla dupla átlagos szezonnal kvázi Hall of Fame státuszba kerülhet bárki, de Westbrook biztosra ment: miután 2017-ben megdöntötte a korábban megdönthetetlennek hittet, 2018-ban, valamint 2019-ben is kétszámjegyűt átlagolt dobott pontból, lepattanóból és asszisztból.

[vembed youtube=”Dtb10PeLF2s” ]

2019-es szabadügynökpiac – 2019

Kevin Durant lelép a GSW-ből és összeáll a Boston Celtics-nek integető Kyrie Irvinggel a Brooklyn Netsben, Anthony Davis hivatalosan is Lakers mezbe bújhat, Kawhi Leonard és Paul George a Clippersben igyekeznek mindenkit térdre kényszeríteni, Kemba Walker a Celtics-szel érhet a csúcsra, Jimmy Butler a Heatsnél – bővebben itt olvashattok az NBA erőviszonyok kiegyenlítődését hozó 2019-es szabadügynökpiaci mozgásokról.

[vembed youtube=”NYOA5XEkveA” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük