Keresés

Rapperek, akik nem restek milliókat adományozni

Galó Kristóf- 2018.04.01. 14:09
Adakozás felsőfokon.

A hip-hop berkein belül számos rapper tett akkora vagyonra szert, amit el sem tudunk képzelni, de szerencsére nem mindenki szórja a 100 dollárosokat a sztriptízklubokban nőkre vagy vesznek gyémánt nyakörvet a kutyájuknak. A nagy hírnévvel nagy felelősség is jár és aki igazán le akarja tenni a névjegyét a világban, az adakozik. A hip-hop tele van ilyen arcokkal és a számuk egyre csak nő. Kiemeltük a legnagyobb adakozó hírében álló rappereket, akik nem riadnak vissza, ha milliókat kell adni egy-egy nemes cél érdekében.

Chance the Rapper például nem cicózott, amikor a szülővárosának, Chicagónak a megsegítéséről volt szó: 1 millió dollárt adományozott a város iskoláinak, hogy jobb felszereléssel és körülményekkel tudják a tanárok átadni a tudásukat a gyerekeknek. Emellett merőben szembeszáll a szabad fegyverviseléssel és a szegény gyerekek megsegítéséért is komoly adományokat tett.

Dr. Dre és Jimmy Iovine – az Interscope kiadó társalapítója – 70 millió dollárt ajánlottak fel a Dél-Kaliforniai Egyetemnek, amiért egy új programot is elneveztek róluk, ez lett a USC Jimmy Iovine és Andre Young Képzőművészeti, Technológiai és Üzleti Innovációk Akadémiája. A program főleg a számítástechnikát, mérnöki szakmát, művészetet, marketinget, audió és vizuális képzéseket, valamint üzleti vállalkozásokat foglalja magába, ezeknek a taníttatását segíti elő. Emellett Dre a Compton című, legutóbbi stúdió albumának a bevételét egy az egyben felajánlotta az album nevét viselő szülőhelyének, amellyel egy újabb nemes gesztusról tesz tanúbizonyságot.

Jay-Z sem az a fukarkodó fajta. Mr. H-to-the-Izzo 250 ezer dollárt gyűjtött, hogy vízzel tudják ellátni a rászorulókat, de a Katrina hurrikán után például 1 millió dollárt adományozott a Vöröskeresztnek. A koncertjeinek bevételeit előszeretettel ajánlja fel közcélú felhasználásra, a Shawn Carter Alapítványon keresztül pedig olyan szegénysorban tengődő embereknek nyújt segítségét, akik a társadalom alacsonyabb rétegeiben szembesülnek a cudar közgazdasági állapotokkal.

Hiába a Blood kötődés és az állandó balhék, The Game szíve is meglágyul. Amikor látja, hogy ártatlan gyermekek esnek áldozatul egy-egy lövöldözésnek, nem rest kifizetni a több ezer dolláros temetést, amire a szüleiknek nem biztos, hogy volna pénze. Emellett a legnagyobb felajánlása az volt, amikor elindította a Robin Hood Projektet, aminek keretében 1 millió dollárt ajánlott fel a rászorulóknak. Az indoklás egyértelműen Game-re vall: „mert csak”.

Eminem nevét hiába ismerik a világon mindenhol, a Marshall Mathers Alapítványával szeret csendben segíteni az embereknek. Néha, azért egy-egy sztori kikerül a médiába, így tudjuk, hogy 2013-ban 200 ezer dollárral segítette a Michiganben élő, hátrányos helyzetű fiatalokat. Amikor ez napvilágot látott, az alapítvány egyik szóvivője nagyon örült, hogy végre elmondhatja: az utóbbi két évben rengeteg ajándékot tudtak venni a gyerekeknek az alapítványon keresztül.

50 Cent az egyik legnagyobb adakozó hírében áll, még az ENSZ (!) is úgy szólt róla: egy humanitárius géniusz. Ha valaki, akkor az ENSZ tudhatja. Fifty azt tűzte ki céljának, hogy 2016-ig 1 milliárd afrikai gyermeknek ad enni, ezt a pénzt pedig a saját energiaitalának a bevételéből fogja fedezni. A terve bevált, főleg mivel az energiaitala, a Street King 2013-ban és 2014-ben is az első helyen végzett az energiaital termékek listáján. Saját becslése szerint több, mint 200 millió dollárral támogatta így az afrikai gyermekek étkeztetését.

Sean Combs, a.k.a. P. Diddy is imád adakozni, de szereti a kihívásokat is. Ezt a két szeretetét ötvözte, amikor lefutotta a New York-i maratont, miközben 2 millió dollárt adományozott New York iskoláinak, AIDS betegséggel küzdő gyerekeknek és árvaházaknak. A Howard Egyetemnek további 1 millió dollárt adott üzleti ösztöndíjakra és gyakornoki programokra.

A végére hagytam a legnagyobb projektet. Akon ugyan már nincs annyira jelen a zenében, mint évekkel ezelőtt volt, viszont a figyelmét egy sokkal nemesebb célra emelte: elektromossággal szeretné ellátni egész Afrikát. A városoktól eltekintve a vidéki területeket célozta meg, hiszen ott van igazán hiány az elektromosságból. Afrika vidékeit napenergiával szeretné felruházni, aminek a költsége 1 milliárd dollárra rúg. Ugyanakkor picit árnyalja a képet, hogy Akon szervezete kínai nagytőkések bevonásával akarja megvalósítani a tervet, akik nem tudták értékesíteni a napelemes eszközeiket a nyugaton, viszont Afrikában könnyedén meg tudják ezt tenni. Jöttek a kritikusok: Kína csak felhasználja Akon szervezetét, hogy ugyan ellássa energiával Afrikát, de majd vissza is kell fizetni azokat a pénzeket az afrikai kormányoknak. Mások viszont azon a véleményen vannak, hogy mivel Kína már jóval korábban is támogatta Afrikát, így igazából csak egy ekkora volumenű projekthez kerestek egy megfelelő frontembert, amire Akon tökéletes.

Hozzászólások

Érdekes lehet