Kövess minket

Aztaa

Rapperek, akik nem restek milliókat adományozni

Adakozás felsőfokon.

Megosztva

Forrás:

A hip-hop berkein belül számos rapper tett akkora vagyonra szert, amit el sem tudunk képzelni, de szerencsére nem mindenki szórja a 100 dollárosokat a sztriptízklubokban nőkre vagy vesznek gyémánt nyakörvet a kutyájuknak. A nagy hírnévvel nagy felelősség is jár és aki igazán le akarja tenni a névjegyét a világban, az adakozik. A hip-hop tele van ilyen arcokkal és a számuk egyre csak nő. Kiemeltük a legnagyobb adakozó hírében álló rappereket, akik nem riadnak vissza, ha milliókat kell adni egy-egy nemes cél érdekében.

Chance the Rapper például nem cicózott, amikor a szülővárosának, Chicagónak a megsegítéséről volt szó: 1 millió dollárt adományozott a város iskoláinak, hogy jobb felszereléssel és körülményekkel tudják a tanárok átadni a tudásukat a gyerekeknek. Emellett merőben szembeszáll a szabad fegyverviseléssel és a szegény gyerekek megsegítéséért is komoly adományokat tett.

Dr. Dre és Jimmy Iovine – az Interscope kiadó társalapítója – 70 millió dollárt ajánlottak fel a Dél-Kaliforniai Egyetemnek, amiért egy új programot is elneveztek róluk, ez lett a USC Jimmy Iovine és Andre Young Képzőművészeti, Technológiai és Üzleti Innovációk Akadémiája. A program főleg a számítástechnikát, mérnöki szakmát, művészetet, marketinget, audió és vizuális képzéseket, valamint üzleti vállalkozásokat foglalja magába, ezeknek a taníttatását segíti elő. Emellett Dre a Compton című, legutóbbi stúdió albumának a bevételét egy az egyben felajánlotta az album nevét viselő szülőhelyének, amellyel egy újabb nemes gesztusról tesz tanúbizonyságot.

Forrás:

Jay-Z sem az a fukarkodó fajta. Mr. H-to-the-Izzo 250 ezer dollárt gyűjtött, hogy vízzel tudják ellátni a rászorulókat, de a Katrina hurrikán után például 1 millió dollárt adományozott a Vöröskeresztnek. A koncertjeinek bevételeit előszeretettel ajánlja fel közcélú felhasználásra, a Shawn Carter Alapítványon keresztül pedig olyan szegénysorban tengődő embereknek nyújt segítségét, akik a társadalom alacsonyabb rétegeiben szembesülnek a cudar közgazdasági állapotokkal.

Hiába a Blood kötődés és az állandó balhék, The Game szíve is meglágyul. Amikor látja, hogy ártatlan gyermekek esnek áldozatul egy-egy lövöldözésnek, nem rest kifizetni a több ezer dolláros temetést, amire a szüleiknek nem biztos, hogy volna pénze. Emellett a legnagyobb felajánlása az volt, amikor elindította a Robin Hood Projektet, aminek keretében 1 millió dollárt ajánlott fel a rászorulóknak. Az indoklás egyértelműen Game-re vall: „mert csak”.

Forrás:

Eminem nevét hiába ismerik a világon mindenhol, a Marshall Mathers Alapítványával szeret csendben segíteni az embereknek. Néha, azért egy-egy sztori kikerül a médiába, így tudjuk, hogy 2013-ban 200 ezer dollárral segítette a Michiganben élő, hátrányos helyzetű fiatalokat. Amikor ez napvilágot látott, az alapítvány egyik szóvivője nagyon örült, hogy végre elmondhatja: az utóbbi két évben rengeteg ajándékot tudtak venni a gyerekeknek az alapítványon keresztül.

50 Cent az egyik legnagyobb adakozó hírében áll, még az ENSZ (!) is úgy szólt róla: egy humanitárius géniusz. Ha valaki, akkor az ENSZ tudhatja. Fifty azt tűzte ki céljának, hogy 2016-ig 1 milliárd afrikai gyermeknek ad enni, ezt a pénzt pedig a saját energiaitalának a bevételéből fogja fedezni. A terve bevált, főleg mivel az energiaitala, a Street King 2013-ban és 2014-ben is az első helyen végzett az energiaital termékek listáján. Saját becslése szerint több, mint 200 millió dollárral támogatta így az afrikai gyermekek étkeztetését.

Forrás:

Sean Combs, a.k.a. P. Diddy is imád adakozni, de szereti a kihívásokat is. Ezt a két szeretetét ötvözte, amikor lefutotta a New York-i maratont, miközben 2 millió dollárt adományozott New York iskoláinak, AIDS betegséggel küzdő gyerekeknek és árvaházaknak. A Howard Egyetemnek további 1 millió dollárt adott üzleti ösztöndíjakra és gyakornoki programokra.

A végére hagytam a legnagyobb projektet. Akon ugyan már nincs annyira jelen a zenében, mint évekkel ezelőtt volt, viszont a figyelmét egy sokkal nemesebb célra emelte: elektromossággal szeretné ellátni egész Afrikát. A városoktól eltekintve a vidéki területeket célozta meg, hiszen ott van igazán hiány az elektromosságból. Afrika vidékeit napenergiával szeretné felruházni, aminek a költsége 1 milliárd dollárra rúg. Ugyanakkor picit árnyalja a képet, hogy Akon szervezete kínai nagytőkések bevonásával akarja megvalósítani a tervet, akik nem tudták értékesíteni a napelemes eszközeiket a nyugaton, viszont Afrikában könnyedén meg tudják ezt tenni. Jöttek a kritikusok: Kína csak felhasználja Akon szervezetét, hogy ugyan ellássa energiával Afrikát, de majd vissza is kell fizetni azokat a pénzeket az afrikai kormányoknak. Mások viszont azon a véleményen vannak, hogy mivel Kína már jóval korábban is támogatta Afrikát, így igazából csak egy ekkora volumenű projekthez kerestek egy megfelelő frontembert, amire Akon tökéletes.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés