Kövess minket

Hiphop

Blueface-t vagy szereted vagy utálod: az offbeat flow-val hódító Los Angeles-i rapper irányítói posztból a toplistákra küzdötte magát

Széttetovált arc, bandaélet, furcsa flow, amerikai mezek minden mennyiségben és karizma. Ő Blueface, a hip-hop új forró topikja!

Megosztva

Forrás:

A Los Angeles-i rappert Johnathan Porterként anyakönyvezték, de Blueface-ként ismerte meg a hip-hop világa. A kék jelző nem a crip bandára utal (amely banda életében egyébként aktívan részt vállal), hanem az amerikai dollár 100-as címletére, amelyen Benjamin Franklin tündököl és egy kék csík látható rajta.

Forrás:

Ez a motívum annyira megtetszett Porternek, hogy ezt választotta művésznevének, Benjamin Franklin bifokális lencséjét, pedig annyira nagyszabású és világmegváltó találmánynak ítélte, hogy a feltaláló arcképét a saját arcára tetováltatta! Na jó, az utolsó részmondat nem biztos, hogy igaz és Benjamin bá’ inkább a rapperek körében közkedvelt 100 dolláros miatt került Blueface arcára, de Porterről többen is úgy nyilatkoztak, hogy nem egy hülye gyerek, megvan a magához való esze, így ki tudja? Az állandóan valamilyen amerikai sportcsapat mezében megjelenő Blueface maga is belekóstolt a sportolásba, a természetes karizmája átüt a videóklipjein, flowjával megosztja a hallgatóságot, alig egy éves rapper karrierje pedig most van a csúcsán – már csak ezekért érdemes egy átfogóbb cikket közölni a fiatal tehetségről.

Porter a School Yard Crip banda tagja, így evidens, hogy a klipjeiben mindig kékben legyen és olykor-olykor a Milli Rockok, Shooting táncok és dabelesek között elveszett régimódi táncot, a crip walkot is eljárja, táplálva ezzel az old school headek reményét, hogy talán a reneszánsz ennél a táncnál is beköszönt. A szövegeiben többször nyomatékosan kifejezi szerelmét az utca és bandája iránt, a Respect My Crypn trackben pedig elmondja, hogy neki tök mindegy, szeretik-e a zenéjét, de a bandáját mindenképp tisztelni fogják!

Biggie Smalls azt mondta: vagy cracket árulsz, vagy legyen atomjó dobómozdulatod. A nyomorban élő fiatal feketéknek ahhoz, hogy sikeresek legyenek a dílerkedés mellett a sport a másik kiút (titkos C megoldás: hip-hop) és Blueface az utóbbiba – is – belekóstolt. A kaliforniai srác szülőállamában tette meg a kezdeti lépéseket a fekete Tom Brady-vé válás felé és olyan jól játszott az irányítói poszton, hogy ösztöndíjat kapott az észak-karolinai egyetemre. Sokáig azonban nem élvezhette az egyetemi létet, mert rövid idő után inkább visszaköltözött a napfényes LA-be, állítólag depresszió miatt. Ott aztán nekikezdett egy sor, tőle teljesen távol álló melónak (pl. irodaszerekkel foglalkozó szaküzletben volt kisegítő), amíg meg nem találta a stúdiót és megírta első rapjét – rögtön tudta, hogy ez lesz a szenvedésből kivezető út. Az elindulásnál TC-4800 (TeeCee4800 vagy csak simán TeeCee) segítette, aki a nyugati partról szórja a gengszter lingót jó pár éve és olyan előadókkal dolgozott együtt, mint YG, Ty Dolla $ign vagy mondjuk DJ Mustard. Blueface nekilendült a rapper karriernek: először a Soundcloudra pakolta a cuccait, majd a Youtube-on kapták fel a Dead Locs című számát.

Jöhettek a kisebb koncertek, lokálisan nevet szerzett magának, félmeztelenül rappelt néhány száz embernek egy autó tetején állva, amolyan helyi nevezetesség lett – és ha már Los Angelesben megismerik a neved, akkor egyszerű utad van szélesebb közönség felé is. Eddig két saját projekt van az öve alatt, a Famous Cryp és a Two Coccy, de a Thotiana című szám az előbbi albumról önálló életre kelt. A számot először YG áldotta meg egy versszakkal, a hozzá készült klipet pedig Cole Bennett rendezte, amely a cikk írásakor 37 millió megtekintésnél jár Youtube-on. Ez még korántsem volt elég az élete formájában lévő Blueface-nek, hiszen megszerezte a Thotiana második remixéhez Cardi B-t, hogy ő is elmondja a véleményét a twerkelő csajokhoz szóló himnuszban. Ennek a klipjét ismét Cole Bennett rendezte, ez a videó 41 milliónál jár. Ezután egymást érték a különböző nem hivatalos remixek, Nicki Minaj, Tyga, Desiigner, Young M.A, Soulja Boy, Cuban Doll mind ráugrottak a dalra, és ez még csak nem is a végleges lista.  Mondhatjuk, hogy Blueface kimaxolta ezt a számot. Hasonló imádat övezi a Bleed it című számát is, aminek a klipjében – ha a szemem nem csal – felmossa a járdát.

Ha a ház körüli munkákban nem is jeleskedik, de a sikerre megtalálta a receptet: egyedi flow, kombinálva egy kis old school kisugárzással, beleültetve a trap hangzásvilágába. Az egyedi flow a legkényesebb az ő esetében, hiszen akárhányszor felcsendül az úriember, nagyon nehéz megállni, hogy elmenjünk szó nélkül, amellett az aprócska tény mellett, hogy nem a beatre rappel. A szövege, a kimondott szavak nem ülnek az alapra – mintha csak felolvasó estet tartana egy zenei aláfestésre. Sokan kikezdik emiatt az interneten, kritizálják a rímelését, mondván, miért nem lehet eltalálni az ütemet? A kérdés jogos, viszont nem ő az egyetlen, aki ilyen módját választotta a szövegelésnek. Egy Genius által közzétett videóban bemutatják, hogy az offbeat rappelés nem új dolog, nem Blueface kezdte, már a ’80-as évek végén és ’90-es évek elején ott volt a hip-hopban, de csak 2018-ban kezdtett újra begyűrűzni a hip-hopba, olyanok jóvoltából, mint YBN Nahmir, az SOB x RBE vagy mondjuk a Shoreline Mafia. A videóban említésre kerül a kaliforniai nagyöreg, E-40 is, aki valóban hasonlóan rappel, csak ő azért néhanapján el is találja az ütemet, így adva újabb lendületet és kitartást az offbeat flownak. Ugyanilyen cipőben jár egy másik OG státuszba emelkedett west coast rapper, Suga Free is, de a First Day Outtal berobbanó (és azóta is annak sikerében úszó) Tee Grizzley sem él tökéletes szimbiózisban az alappal.

Blueface flowja tehát vízválasztó lehet a hallgató számára, nehezen emészthető, de megszokható és egy idő után élvezhető válik, de kell hozzá kitartás, és ebben Ice Cube is partner. Ahogy ahhoz is, hogy túlélje az ember a könnyen jött sikert Hollywoodban és megússza a sittet, Blueface ebben is szerzett tapasztalatot: egy benzinkúton kirabolták, ám ő üldözőbe vette a tettest, majd az autópályán sikerült elkapnia, ahol tüzet nyitott egymásra a két fél. Komoly sérülést egyikük sem szenvedett, de egy ilyen ügy miatt könnyen tiszavirág életű lehet a zenei karrierje. Végül néhány napos elzárással és óvadékkal megúszta, ám idén februárban megint letartóztatták, amikor töltött lőfegyvereket találtak nála és társainál – ezért akár 3 évet is kaphat.

A rapperben sajnos benne van, hogy egy újabb, a hip-hop által megrágott és kiköpött sztár lesz, aki nem lesz képes stabilan crip walkolni a sikerben és idejekorán karpereccel a kezén vonul be hosszabb időre a jó öreg böribe vagy a zenei egyhangúsága miatt veszik el a süllyesztőben. A lendülete már most több ideig kitartott, mint más kortárs előadónak, a híres vendégszereplések is jönnek szép számmal, de ha nem lesz képes változatosságot és érettséget mutatni, maga mögött hagyni a gengszteréletet, akkor könnyen cellatársa lehet Tekashinak az elszalasztott és be nem teljesített lehetőségek börtönében.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés