Kövess minket

Hiphop

Bobby Shmurda: amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment

Rég látott potenciált rántottak be New York balhés utcái.

Megosztva

Forrás:

2014. december 18-án Bobby Shmurda, polgári nevén Ackquille Pollard és a menedzsere Sha Money (aki 50 Cent útját is egyengette) beszálltak a New York-i Quad Studios – itt lőtték meg 2Pacot is – liftjébe, majd elindultak lefelé. A felvonó megállt a földszint előtt egy másik emeleten, kinyílt az ajtó és ott állt Busta Rhymes. Ugyanúgy New Yorki- fenomén, mint Bobby csak épp egy generációval korábbról. Ismerte már Pollardot, hiszen Shmurda a gigaslágerén, a Hot Nigga-n keresztül, már olyan híres lett, hogy elkerülhetetlen volt néhány korábbi találkozó. A liftbe beszállva, gyors köszöntések után Busta bölcsen így szólt: „Óvatosnak kell lenni, haver!”. Busta kiszállt, a lift továbbment, a földszintre érve pedig Bobby is kiszállt, majd elhagyta az épületet. Néhány órával később kapta Sha Money a hívást: Pollardot letartóztatták, mint a GS9 banda vezetőjét.

Pollard Brooklynból származik, ott vannak a haverjai, a családja, nem is vágyott igazán másra. Már a zenei karrierje előtt állandóan balhéba keveredett, főként a haveri körével, akik a Crips bandát erősítették. Bobby viszont közel sem volt egy hatalmas crime lord: felfüggesztetteken és próbaidő megszegéseken kívül nem varrtak túl sokat a nyakába. 2013 novemberében elment a díleréhez füvet venni, de nagyon rosszkor jött rá a szívhatnék. Bekopogott az ajtón, mire a tarkójához nyomtak egy fegyvert és két símaszkos tag megkérdezte tőle, hogy hol van Pluto. Sajnos nem a rajzfilmfigurára vagy az egykori bolygóra gondoltak, hanem a szóban forgó dílerre, aki pechére épp erre a szituációra nyitotta ki az ajtót. Az eset eredménye az lett, hogy Plutót lelőtték – Shmurda szeme láttára -, kifosztották a helyet, majd villámgyorsan távoztak, Pollardot otthagyták. Ekkor döntötte el Bobby, hogy neki elege van ebből az egész utcai baromságból és ideje kitörni. Biggie Things Done Changed című számából már tudjuk, hogy a gettóban vagy drogdíler leszel, vagy jobb, ha megtanulsz kurva jól kosarazni – Bobby inkább az utóbbit, a tehetséget választotta kiútnak és Biggie karrierjére fájt a foga.

Forrás:

A haverjai segítségével felvett egy mixtape-t, amit nekiállt az utcán árulni, ám érezték, hogy ebből így nem lesz nagy karrier, kell egy kis hype. Kiválasztották a mixtape-ről Chewy – ez Bobby Shmurda gyerekkori beceneve – 2 kedvenc számát, majd adtak egy srácnak 300 dollárt, hogy egy elhagyatottnak ítélt brooklyni területen vegyen fel nekik videoklipet. Így született meg a Hot Nigga, aminek videójában az összes haverja benne van és nem csinálnak semmi egyebet, csak nagyon megfélemlítően viselkednek – semmi bling, nincs limelight. Valószínűleg a 300 dollárt kapott srác összeszarta magát, amikor egy 20+ fős társaságot videózott, amikor azok szívnak, piálnak és gang signokat dobálnak fel, de az egy másik sztori. A videót felrakták Youtube-ra, de addig nem robbant be, amíg rá nem kattintott Sha Money, aki az Epic Records kiadónál volt. Mivel ő is New York-i, így egyből felfedezte a potenciált, meglátta bennük az új generációt, olyan szlengjük volt, amit nem ismert és megérezte azt, hogy ezek a srácok totál autentikusan tudják visszaadni a New York utcák stílusát.

Miután Bobby-t felkapták először Rick Ross vetett rá szemet, de Sha Money nem engedte. Shmurda az Epic Recordsnál nyomott egy igen érdekes „fellépést”: a lemezszerződése megírásakor egy tárgyalóteremben kezdték el bömböltetni a Hot Nigga-t és egyéb kemény zenéjét, amire ő elkezdett vadulgatni, még az asztalra is felugrott. Mindezt egy rakat öltönyös fehér ember előtt, a Youtube kommentelőknek igaza van, amikor azt írták, hogy az egész egy rabszolga vásárra emlékeztet – totál bizarr.

[vembed youtube=”K0mPkqIrORg” ]Turnézott Meek Millel, Fabolous-szal, a Shmoney Dance táncmozdulatot olyan kaliberű zenészek vették át, mint Rihanna, Beyoncé, Justin Bieber, de még Taylor Swift is. A felfelé szálló üstököst azonban kísérte a siker pályáján a visszahúzó kompániája is. A gyerekkori barátait nem bírta elhagyni, hiába mondta neki a menedzserre, hogy vonuljon be a stúdióba, kezdjen el csak a debütáló lemezére koncentrálni, hagyja egy kicsit hátra a bandakötődéssel bíró haverjait. Egy kislemezt azért sikerült magából kicsikarni, amin a Bobby Bitch című számával egész szép sikereket ért el.

[vembed youtube=”L6urRX_szKQ” ]A rendőrök nagyon ráakaszkodtak a sleppjére, a GS9-ra. Így hívták magukat, visszautalva a flatbushi kerületre, ahonnan jöttek. Mivel a krúja már rendelkezett névvel és egyértelműen Bobby volt legismertebb közülük, nem kérdés kit állított a bíróság később a vezető szerepébe. Hosszan tartó nyomozás vette kezdetét a GS9-el kapcsolatban, még a Hot Nigga előtt felkerültek a rendőrök látóhatárába és a legtöbb tagot bevarrták valamivel. Az amerikai igazságszolgáltatásnál pedig, ha egy csoport fiataljai egyenként követik el a dílerkedést, rablást vagy bármilyen más bűncselekményt és a társaidnak nem feltétlenül van köze hozzá, akkor is gangként kezelendők. Így esett bele a szórásba Bobby is, aki nem volt ugyan szent, de akkora bűnöket nem követett el – legalábbis a bíróság ilyen dolgokat nem fedezett fel -, mint a társai. Pollard gyilkosság előkészületéért, fegyver birtoklásért kapott 7 évet 2016-ban. Az egyik haverjához képest könnyedén megúszta: Santino Boderick 117-től 130 évig tartó börtönbüntetést kapott. WOW!

A legszomorúbb dolog Shmurda históriájában, hogy egyrészt őt tartották a következő nagy New York-i rappernek, aki full utcai hangzásával fogja szétrobbantani a toplistákat. Ilyenre már régen volt példa a keleti hip-hop fővárosában, így jogos volt a körülötte épülő óriási hype. Másrészt pedig, ő is beleesett abba a hibába, hogy nem tudta otthagyni az utcát, a haverokkal akart maradni, nem akarta őket szarban hagyni. Az egyik rendőrség által lehallgatott telefonbeszélgetés során Bobby így szólt a haverjához: „Csak pozitívumot akarok most már, haver. Ott akarom hagyni a gettót. Leszarom a ganget, kiadók akarnak leszerződtetni, tesó! Most már csak a pénz és a zene a fontos!” Majdnem sikerült.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés