Kövess minket

Aztaa

Colin Kaepernick sztorija: mozgalmat indított el, jelenleg nincs csapata

Az elnyomás ellen tiltakozott, most őt nyomják el.

Megosztva

Forrás:

A 2016-os NFL előszezonban a Green Bay Packers a San Francisco 49ers ellen játszott. Ahogy az mindig is lenni szokott megszólalt a himnusz, majd mindenki felállt, hogy tisztelegjen előtte – Colin Kaepernicket kivéve. Lássuk milyen utat járt be idáig, illetve jelenleg milyen helyzetben van a most 30 éves irányító.

Kaepernicket 2011-ben draftolta a San Francisco, ám ekkor még csak csereként kapott lehetőségeket, akkor viszont megmutatta, hogy milyen csiszolatlan gyémánt. Szép lassan beverekedte magát a kezdőbe, egyre jobban passzolt és irányítóként kiválóan tudott futni is, amivel sok fejtörést okozott az ellenfél védelmének. Karrierjének egyértelmű csúcspontja az volt, mikor 2013-ban döntőig vezette a 49erst. A meccset végül elvesztették a Baltimore Ravens ellen, de ez a menetelés oroszlánrészt vállalt abban, hogy a következő évben Kaepernick orra alá raktak egy 6 éves szerződéshosszabbítást, amely közel 130 millió dollárt ért. Ezután élete egyik legjobb egyéni szezonját hozta, ám a playoffról lecsúszott a csapata. 2015-ben aztán először elvesztette a kezdőszerepét, majd meg is sérült, a rákövetkező évben pedig hiába tért vissza egészségesen, ismét küzdenie kellett a vezető szerepért. Ha ez nem volna elég, újrastrukturálták a szerződését, lefaragták mindössze 2 évre, valamint az idény végén választhatott is: maradni akar a csapatnál vagy szabadügynökként próbálkozik. Az utóbbit választotta, így a 2017-es idényre nem lett csapata és azóta sem kell sehova. A profi karrierjéről legyen most ennyi elég, nézzük, hogy hogyan is van ez a „himnuszon nem állok fel” történet.

Forrás:

Mostanában egyre több játékosnál láthatjuk, hogy bizony ők nem hajlandóak felállni a himnusz alatt vagy épp letérdelnek tiltakozásul. A legnagyobb volumenű megnyilvánulás mindenképp a Dallas Cowboys csapatához kapcsolódik, ahol az egész csapat először letérdelt, majd felállt és egymásba kapaszkodva hallgatta végig a nemzeti himnuszt. Az egész mozgalmat Kaepernick kezdte el. A mozgatórugó egyszerű: a feketék elnyomása, megkülönböztetése és a velük szemben alkalmazott aggasztó mértékű rendőri túlkapások. 2016-ban tört be a Black Lives Matter mozgalom, amely nemcsak az USA-ban mozgatta meg a tömegeket, hanem a világ különböző országaiban egyaránt. Számos esetben történt ekkor rendőri gyilkosság, amelyeknek javarészt afroamerikaik voltak a szenvedői – sokszor fiatalkorúak. Colin Kaepernick teljes mértékben átélte ezt a mozgalmat és úgy volt vele, hogy ő is szeretne valamilyen formában csatlakozni és felszólalni a történések ellen. Így alakult, hogy azon a bizonyos előszezoni meccsen nem állt fel. Elmondása szerint nem akart felállni egy olyan zászlónak, amelynek égisze alatt a feketéket vagy épp bárkit, aki nem fehér ilyen mértékben elnyomnak. Számára ez többet jelent, mint a foci és önzőnek érezné magát, ha félrenézne, miközben a rendőrök simán lelövik a színes bőrűeket egy rutin igazoltatás során is. Ezután több játékostársa is elismerően szólt róla, sőt, elkezdték követni a példáját. Egyre többen és többen csatlakoztak az ügyhöz, így történhetett meg, hogy egy egész csapat is egy emberként tüntetett. A rapperek közt is sokan szívükbe zárták a játékost, Eminem, JAY-Z, Kendrick Lamar, G-Eazy pedig még egy-egy dalukban is megemlítették őt.

Forrás:

Persze ezt a szókimondó amerikai elnök, Donald Trump sem hagyta tweet nélkül. Erősen bírálta és beszólt az NFL-nek, hogy mégis hogyan engedhetik meg maguknak azt, hogy a játékosok ilyen mértékű tiszteletlenséget kövessenek el és még csak meg sem büntetik őket. Szerinte nem is kéne játszatni azt az embert, aki ilyet mer tenni. A válasz? Az NFL csapatok és játékosok visszatweeteltek Trumpnak, mondván, azt csinálunk, amit akarunk.

Így áll tehát Kaepernick sztorija, egy kiváló irányító, aki mindössze 30 éves, megjárta a Super Bowlt, ám jelenleg még sincs csapata. Arra a kérdésre, hogy mennyiben játszik szerepet ebben az általa elindított mozgalom az NFL-en belül nincs egyértelmű válasz, mi is csak reménykedni tudunk, hogy talál még magának csapatot.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés