Kövess minket

Hiphop

Dr. Dre és a Detox története: a kiadatlan remekmű

Évtizedes várakozás. Rengeteg elkészült, kiadatlan track és még több ígérgetés.

Megosztva

Forrás:

Andre Young a hip-hop orvos, hiszen nem csak Dr. Dre művésznéven adja ki a jobbnál jobb cuccokat, de ahogy a Forgot About Dre számában is mondja: „mégis kihez fordulsz, hogy orvosolja a problémád, ha az eladásaid szarok?!” Na ugye, hogy Dre-hez. Az első szólóalbumát, a Chronicot 1992-ben adta ki, amivel évekig megalapozta a west coast hangzását – ez a g-funk éra. Jó munkához idő kell, várt 7 évet, majd kiadta a 2001 című albumát, stílusosan 1999-ben. Már az első albuma előtt sztár státuszban volt, a debütáló szólójával legendás szintre lépett, a 2001-el viszont új fogalmat kéne kitalálni Dre-re. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen szintre lépett volna a Detox albummal. Sajnos, lehet, hogy sosem fog kiderülni.

A harmadiknak szánt szóló albumát Detox névre keresztelte és már a 2000-es évek elején elkezdett rajta dolgozni – nem is akárhogy. Olyan közreműködőket pletykáltak az albumra, mint Nas, Lil Wayne, Jay-Z, Kendrick Lamar, 50 Cent, Eminem, T.I., Busta Rhymes, Mary J. Blige, Q-Tip. Most képzeljük el, hogy az imént felsoroltak egy Dr. Dre beatre, egy Dr. Dre albumon hozzák ki magukból az állatot. Arról is szó volt, hogy koncept album lesz – tehát kerek sztorija, története lett volna -, a lemez történéseit egy fiatalember szemén keresztül láttuk volna, a narrációt pedig nem más, mint Denzel Washington kapta volna…My nigga.

Ez az ötlet azonban 1 év alatt elhalt, 2003-ban pedig jött 50 Cent és a Get Rich or Die Tryin’ album, amihez Dre állítása szerint odaadta a legjobb beatjeit. Ennek ellenére, Andre jobb keze, aki jócskán segédkezett a legtöbb ikonikus zongorás alapban (így a Still D.R.E., hip-hop bulik kötelező kellékeként ismert alapjában is), Scott Storch elmondása szerint a lemez majd jön, sőt, ez lesz a legelőremutatóbb rap lemez valaha, szövegileg és az alapok terén is.

[vembed youtube=”BuJDaOVz2qY” ]Azonban egyszer csak jött Dre kiábrándító nyilatkozata: „Nem hiszem, hogy ki fogom adni. Inkább koncentrálok az előadóimra.” Teljesen érthető, hiszen olyan rapperek voltak a kiadójánál, mint 50 Cent, Eminem vagy Busta Rhymes. Persze az album mitikus státuszba emelése nem állt le, mivel The Game albumán is odaszólt Dre, hogy Look out for Detox, de az emberek hiába vártak, csak pletykákat kaptak. Számos Andre-vel dolgozó producer megszólalt, miszerint olyan hangzásokat próbálgattak már az albumra, ami egyáltalán nem vall Dre-re – volt, aki 60-as évekbeli pszichedelikus, sötét rock akkordokat emlegetett.

Ahogy nőttek a falsnak tűnő állítások, párhuzamosan jöttek ki azok a trackek, amiket állítólag a Detoxra szántak elsősorban: néhány szám Game Documentary albumáról, Obie Trice trekk, de még Usher egyik számát is állítólag az albumra szánták. Eközben Dre egyre inkább uralta az évtizedet, hiszen olyan előadóknak játszott oroszlánrészt a debütáló albumában, mint 50 Cent vagy The Game, akik ezáltal karrierjük legjobb lemezét adták rögtön ki – nem véletlenül. Eve Let Me Blow Ya Mind-ja, Gwen Stefani Rich Girl-je vagy Mary J. Blige Family Affair-je, mind olyan számok, amiket nem lehetett kitörölni a rádiókból.

2008 és 2009 szintén a pletykák és a be nem tartott ígéretek éve volt: Snoop is megerősítette, hogy jön az album, nem jött. Kijött néhány kiadatlan szám (Topless, It Could Have Been You, Under Pressure), megint megjelentek rapperek projektjein olyan trackek, amiket első ízben a Detoxra ígértek (T.I. – Shit Popped Off).  Már pletykálni kezdték Drake-et és Anthony Hamiltont is az albumra. Szerencsére akadtak olyan számok, amik tényleg Dr. Dre nevét viselték és el tudtuk volna képzelni őket a nagy albumon: Kush és az I Need A Doctor. Sajnos ezek az egyetlen olyan kiadások, amiket konkrétan össze tudunk kötni Dre-vel és a Detox-szal és itt meg is áll a lista. A pletykák természetesen továbbélnek, de valószínűleg nagy esély már nincs Detox kiadására. 2015-ben Dr. Dre kiadta a Compton című albumát, amely a Straight Outta Compton filmhez köthető nagyon szorosan. Az albumról bátran kijelenthetjük, hogy Dre leggyengébb albuma, ám még mindig annak az évnek az egyik legjobbja, olyan közreműködőkkel, mint Xzibit, Kendrick Lamar vagy épp Eminem.

[vembed youtube=”VA770wpLX-Q” ]De ha Dre ennyit munkálkodott, miért nem jött ki mégsem a Detox? Kronologikus sorrend szerint haladva: a 2000-es évek elején fedezte fel Eminemet, illetve a kiadója is ekkor vált a legforróbbá a bizniszben. Jött 50 Cent, The Game, ezek mind olyan előadók, akikre oda kell figyelni, beateket gyártani nekik, beáldozni a sajátodat, hogy ők erősödjenek – és így a te kiadód is, hisz mind nálad állomásozik. Ezután megalapítasz egy Beats By Dre vállalatot, ami elképesztő sikereket halmoz, megvásárolja az Apple, a világ egyik legmeghatározóbb vállalata, így több millió dollárral gazdagodsz. Ez sem történhetett volna meg, ha Dre figyelme egy pillanatra is megoszlott volna – például egy albummal. Eközben a legjobb alapjaidat már rendre odaadtad olyanoknak, akik jobban rászorultak, plusz jön egy Kendrick Lamar, akinek szintén kell az apáskodás a karrierje elején. Ha egy végső választ keresünk a miért kérdésre, akkor ezt a választ adnám: az idő. Dre figyelmét mindig lekötötte a kiadója, egy-egy előadó, üzleti vállalkozása, családi tragédia (meghalt az egyik fia 2008-ban). Ám ha azt nézem, hogy közben milyen előadókat adott a hip-hopnak, milyen vállalkozást épített fel, azt kell, hogy mondjam, nem vagyok mérges a Detox hiánya miatt, csak picit csalódott, mint hip-hop rajongó.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés