Kövess minket

Hiphop

Eazy-E különös halála: egyedül a kiváltó ok, az AIDS a biztos pont

Egy hónappal a halála előtt még ugyanaz a vagány volt, mint egész életében

Megosztva

Eric Wright – vagy, ahogy a világ megismerte, Eazy-E – 1995. március 17-én lefogyva és súlyos betegség tüneteivel jelent meg egy hollywoodi sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, ami a fizikumára volt írva: két héttel korábban AIDS-el diagnosztizálták és jelenleg élete legnagyobb küzdelmét vívja. Míg az utcát, a hip-hop addig megszokott kereteit és a megbénító szegénységet könnyűszerrel lépte át, a halálos betegséget nem tudta és mindössze 1 hónappal a diagnózis kimondása után az egykori N.W.A. alapítótag örökre lehunyta a szemét. Az elmúlás elsődleges kiváltó oka mindenki számára ismert, az AIDS elkapására igen sok lehetősége volt, hisz Eazy-E saját elmondása szerint is kicsapongó életet élt – „a siker túl jó volt hozzám” -, hat különböző nőtől volt gyereke, nem úgy tűnt, hogy szeretett sisakot tenni a katonájára. Magával a halál okával senki sem vitatkozik, viszont érdekes, hogy többen nem hiszik el, nem akarják elhinni, hogy a rapper csak magának köszönheti a halálos betegséget. Ezt az Eazy-E protezsé Bone Thugs-N-Harmony csapat tagja, Krayzie Bone azzal igazolja, hogy a gengszterrap keresztapja ugyan kissé összébb esett az étvágya csökkenése miatt, de semmiféle demencia vagy erősebb, AIDS-re jellemző tünet nem mutatkozott rajta: a halála előtt 1 hónappal még ugyanaz a vagány, orrát magasan hordó csibész volt, mint korábban. Ha lehet hinni ennek a kissé szedett-vedett, nem túl megalapozott érvelésnek, akkor mégis mi olyan történhetett, ami 4 hét alatt leépítette és végleg két vállra fektette az egykori drogdílert?

Az egyik legnépszerűbb és legnagyobb visszhanggal rendelkező teória szerint annak a Suge Knight-nak a keze van a dologban, aki puszta erőszakkal vette el az Eazy-E kiadójánál, a Ruthless Recordsnál tanyázó Dr. Dre-t és állította a saját kiadója, a Death Row szolgálatába. A rapmogul és a rapper erős szembenállását, az egykori N.W.A. menedzser és a Ruthless Records társalapítója, Jerry Heller is megerősítette: állítása szerint Eazy-E egyszer bejelentette neki, hogy meg fogja ölni Suge-ot, olyan komolysággal, hogy kétség sem fért a szándéka hitelességéhez. Bár akkor gigászi baromságnak tűnt, hiszen több milliós bevételük volt, mindenki ismerte a rappert és a közös sikerüket ennél jobban el sem lehetett volna rontani, évekkel később Heller hozzátette, hogy engednie kellett volna, hogy Eazy-E meghúzza a ravaszt – Suge Knight bűnlajstroma magáért beszélt. Lehet, hogy a két gengszter beefje hozta el a halált? Ennek a pletykának adott táptalajt maga Suge is, aki nemcsak az agresszivitást, de rivaldafényt is imádta – 2003-ban a lenti videóban hallható kommenttel sokkolta a világot.

Összefoglalva: a Jimmy Kimmel showban a host egy golyóállómellényben várta a sittről frissen szabadult Knightot, aki a burkolt odabökést realizálva megjegyezte, hogy a technológia már lehetővé teszi a biztos börtönbüntetést jelentő fegyver általi halál kiváltását. Majd Suge azt mondja, hogy „egyszerűen vért lehet venni egy AIDS-es betegtől, majd átalakítani egyfajta emberbe lőhető formává, így más is elkapja azt, totál lenyomozhatatlan, tudjátok, Eazy-E style-ban”. Ez egy szilárd utalás, hogy akár így is végezhette a comptoni rapper, de ennél többre lenne szükség, hogy kétséget kizáróan Suge nyakába lehessen varrni Eazy halálát. Frost, egykori Ruthless Records rapper egy interjúban erősen utalásokat tesz a Death Row kiadó fejére, miközben azt az elméletet festi le, hogy a gengszterrapper halálát akupunktúrás tű okozta. Eszerint Eric egy quad balesetben megsérült, majd a gyógyításához használt tűket AIDS-es vérrel vonták be, hogy a testébe juttassák a halálos betegséget. Ez orvosilag nehezen kivitelezhető, konkrétan a helyszínen kellett volna belemártogatni a fertőzött vérbe az eszközöket, ráadásul az akupunktúra során a szúrásokkal direkt kikerülik a véráramokat és kevésbé mélyre kerülnek a tűk.

Mások Jerry Hellerre is mutogattak, de ő azzal hárította a vádakat, hogy bár hiszi, valami rejtélyes dolog történt a rapperrel, de ő az egyetlen, aki nem profitált a halálából. Főleg azért gondolja az idegenkezűséget, mert annyi pénzt szedtek össze ketten, mint pl. a Los Angeles Lakers legenda és HIV beteg (de amúgy egészséges életet élő) Magic Johnson.

A végére az oaklandi Too Short elképzelését hagynám, ami a rapper karizmatikus és humoros személyiségéből kifolyólag nehezen hihető, de az elmélet köré szőtt elbeszélés mindenképp említésre méltó. Míg a lentebbi interjúban egyértelműen elismeri, hogy az AIDS volt E halálának az oka, addig nem gondolja, hogy feltétlenül a védekezés nélküli együttléteken keresztül kapta el a betegséget. Lehetősége mondjuk bőven volt rá – ismeri el Too Short -, hiszen a koncertjei közben a legtermészetesebb módon hintette el, hogy melyik hotelben állomásozik az N.W.A., ami után már tényleg a kisujját sem kellett mozdítania, hogy bármelyik groupie-t megkapja. A west coast rappernek azonban még ez sem elég, szerinte más volt a ludas a történetben. Megemlíti, hogy idősebb George Bushnak tuti volt kifogása ellene, mivel a Fehér Házban tett látogatása után a rapper csipkelődő megjegyzéseket tett az elnökre, aki korábban a CIA feje volt, így bármilyen módon el tudta tenni a kellemetlenkedő Eazy-t láb alól. Ráadásul a rendszer amúgy is mérges volt rá és az egész N.W.A. brigádra a Fuck Tha Police számuk miatt, ezért gondolja Too Short, hogy a rendszer tette koporsóba Ericet.

A fentebb leírtakból egy biztos dolgot tudunk leszűrni: Eazy-E halálát AIDS okozta. Arra, hogy hogyan jutott a testébe a halálos betegség már megoszlanak a vélemények. Sokan a gyors lefolyásba kapaszkodnak, mint gyenge szalmaszálba, ami aprócska reményt adhat az elméletnek, miszerint a rappert megölték. A különös jegyek (1 hónapos lefolyás, a diagnosztika előtt még teljesen normális erőben volt) mindig ott maradnak, hogy újabb és újabb összeesküvés elméleteket lehessen gyártani Eazy-E elhalálozására és bizonyára a megfelelő publicitás elérése érdekében még lesznek is, akik előállnak új elképzelésekkel.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés