Kövess minket

Aztaa

Egy indiai rapper, Badshah rekordnézettséget ért el Youtube-on, de nem biztos, hogy tiszta úton

Az ő klipjét nézték meg a legtöbben 24 óra leforgása alatt, többen kamu megtekintésekre tippelnek

Megosztva

Forrás:

21 Savage a lot című számában J. Cole azzal a elméleti kérdéssel kezdi a versszakát, hogy vajon hány zenész szerez magának hírnevet kamu lejátszásokkal a streaming szolgáltatókon. A válasz a szám címében is benne van: rengetegen. Azt egyelőre nem tudni, hogy az indiai rapper, Badshah is ezzel a módszerrel élt volna, de az tény, hogy 24 óra alatt 75 millióan tekintették meg a Paagal című számát, ez pedig rekordot jelent a YouTube-nál. Többen megkérdőjelezték a megtekintések hitelességét, illetve szerverfarmok és botok használatát sejtették a háttérben. Ám egy kicsit alaposabb vizsgálat kimutatta, hogy itt inkább a reklámozási módszerek voltak a ludasak a számok elképesztő felívelésében.

[vembed youtube=”bdesdebUFLE” ]A fentebbi, amúgy a Sony által forgalmazott szám a cikk írásakor 115 milliós megtekintésnél jár és egy egészen különleges kiskaput használt ki, hogy megtekintéseket generáljon. A számot hirdetésként is megjelenítették a YouTube-on, így mindenképp várnia kellett az illetőnek 5 másodpercet mielőtt továbbugorhatott volna a megtekinteni kívánt videóra. Azonban, ha az 5 másodpercen túl hajlandó volt még egy előre meghatározott időtartamot, néhány extra másodpercet elidőzni a videón, mielőtt kimondta felette a hirdetés átugrása ítéletet, akkor azt megtekintésnek vette a YouTube. A dolog nem újkeletű, hiszen más előadók is éltek már ezzel a lehetőséggel, így Badshah úgy érzi jogosan fakadt ki, amikor azt mondta: Kemény megdolgoztunk ezért, világszinten promótáltuk a számot. Nem akarom, hogy az emberek úgy lássák Indiát, mint ahogy a Gettómilliomosban le volt festve. Egy szinten vagyunk a világ többi részével és itt az ideje, hogy ezt megmutassuk!

A YouTube elkezdte a vizsgálatokat, hogy hogyan lehetne ezeket az algoritmusokat kiszűrni, hiszen könnyen jogtalan előnyökhöz és rekordokhoz juttathat kevésbé tehetséges vagy épp megbotránkoztató zenészeket – még ha ez nem is feltétlenül igaz Badshah esetében.

(Complex)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés