Kövess minket

Aztaa

Egy nyolcéves a YouTube élén: az év legtöbbet kereső videósa a 8 éves Ryan lett

Az unboxing és review videók mellett gyerekeknek szánt edukációs anyagot is találunk a Ryan’s World csatornán.

Megosztva

Forrás:

Ryan Kaji lett az elmúlt év legtöbbet kereső youtubere, miután 2018 júniusa és 2019 júniusa között 26 millió dollárt, vagyis kb. 7.7 milliárd forintot keresett – tavaly 22 millió dolláron állt meg. A 8 éves kissrác csatornája először a Ryan ToysReview nevet viselte, később átnevezte és jelenleg Ryan’s World néven fut, 23 millió feliratkozóval. A videói a gyerekeket célozzák: tulajdonképp vele egykorú, általános iskolás lurkók nézik, ahogy különböző játékokat csomagol ki, majd játszik vele és véleményezi azokat. A legtöbb megtekintéssel bíró vidijében egy felfújt ugrálóvárból gyűjt össze hatalmas tojásokat, amikben többek között pl. a kicsi Villám McQueen és Matuka található – ezt 1.9 milliárdan látták.

[vembed youtube=”jjd-BeTX6U0″ ]Egy másik, 1 milliárdos videójában, ugyanilyen önfeledten és gyermeki bájjal unboxingol egy gigantikus Villám McQueen tojást, amiben több, mint 100, Verdákból jól ismerhető játék van. Ryan és cameraman, alkalmi szereplő szülei figyelnek, hogy okító jellegű videókat is készítsenek: a nézők megtanulhatják az ABC dalt, hogy hogyan képződnek a tsunamik vagy továbbképzést kaphatnak a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeiről.

[vembed youtube=”vFg30CPr1Ms” ]Ez eddig tök cuki és aranyos, hisz mi kivetnivaló lehet abban, hogy egy 8 éves kissrác jól érzi magát, menő játékokkal játszik és közben egy rakat pénzt keres? Azért ennek is megvan az „árnyoldala”, mert akinek ekkora követőtábora van, azt simán behálózzák a reklámozni vágyó cégek: így lehet videója a Chupa Chupsszal, a Chuck E. Cheese-zel, illetve McDonald’s-os pénztárosként díszeleg egy erősen promótált anyagában, ami komoly gyomorideget okozhat néhány kilátástalan, a felsőoktatás mélyvízében evickélő fiatalnak. Furcsán groteszk, hogy van aki egyetemi diplomával kénytelen egy gyorséttermi lánc pénztárosaként megvetni lábát az élet kemény talaján, míg egy 8 éves kissrác élete hátralévő részéig elegendő pénzt kap azért, mert annak tetteti magát.

[vembed youtube=”02Pxmbruf6s” ]A milliók által követett YouTube csatornát már jogilag is támadják, hisz többen úgy gondolják, bújtatott reklámokkal akarják elérni az általános iskolás réteget, hogy rajtuk keresztül befolyásolni tudják a vásárlási döntéshozókat, vagyis a szülőket. Az 5 éves és az alatti közönség ráadásul rendkívül érzékeny és könnyen manipulálható, mivel nem tudják megállapítani még a figyelemfelhívó szövegek ellenére sem, hogy promotált kontentet látnak-e vagy sem. A csatorna részéről persze cáfolják, hogy bármi rosszat tennének, ők minden videót a legfrissebb jogszabályozás szerint készítenek és a nézőik jólléte a priorlistájuk tetején helyezkedik el – mondta Ryan édesapja. Vagyonuk nagy része (a tavalyi 22-ből 21 millió) egyébként a pre-roll YouTube hirdetésekből érkezik, tehát a sokszor idegtépő, de ad-blockkal kikerülhető 15, 30, 60 másodperces, videók elején levetített reklámokból. Mindössze 1 millió dollárt kapnak a teljesen promótált kontentért.

[vembed youtube=”fY_qGmGT_vM” ]A másik főkérdés: miért nézik ennyien a kis Ryan videóit, ahol egyébként le vannak tiltva a kommentek? A válasz a Bottle Rocket Management, egy unboxing videókat képviselő vállalat CEO-jától, Chas Lacaillade-től jön. Állítása szerint az unboxing videók hasonló örömet adnak át a megtekintő részére, mint ha saját maga részesülne a termékből, ő kapta volna. Megnézni, ahogy más kinyitja, rácsodálkozik és elámul attól a túl drága vagy elérhetetlen terméktől, amire mi is minden porcikánkkal vágyunk, ugyanolyan vagy legalábbis nagyon hasonló boldogság hormonokat szabadít fel: a birtoklás utáni legjobb dolog, ha virtuálisan tapasztalod, valamint látni, ahogy más játszik vele. Keserédes érzés ez, épp a karácsonyi, ajándékozós szezonban.

( Forbes ; NBCNews ; Index )

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés