Kövess minket

Hiphop

Egyszámos sztárok: 10 rapper, akiknek volt egy jó futásuk

„Bárki feljuthat, a nehéz rész akkor jön, amikor ott is kell maradni” – Dr. Dre

Megosztva

Forrás:

A fentebbi mondatot a doktor úr Kendrick Lamar egyik számában mondja, amikor K-Dot azt kérdezi tőle: „Mit csináljak, hogy arra a szintre érjek, ahol te vagy?” Ebből mindenki tanulhat és biztos vagyok benne, hogy a soron következő 10 szám előadója sem pontosan így képzelte el a karrierjét, amikor épp a számát hallotta vissza minden rádióállomásról, két kézzel locsolta a pezsgőt a sok Playmate-re, pénzkötegekkel törölte ki a retyón és a legnagyobb gondja az volt, hogy nem tudta eldönteni melyik Lambójával menjen a városba arcoskodni. Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is ment.

Vanilla Ice – Ice Ice Baby

Senkinek sem kell bemutatni ezt az 1990-es számot, amely akkoriban felrobbantotta a szakmát és még ma is feltűnik egy-két filmben, sorozatban. A szám nemcsak a hip-hop egyik leggázabb refrénjével szolgált, de még egy táncot, hajviseletet és ruházatot is kaptunk Vanília Úrtól, akiről az a hír járja, hogy Suge Knight igencsak megszorongatta – szó szerint, ugyanis állítólag kilógatta egy hotel szoba erkélyéről, amikor nem akart fizetni a szám szövegének a megírásáért.

[vembed youtube=”rog8ou-ZepE” ]J-Kwon – Tipsy

A dél jócskán kigyártott magából egyszámos sztárokat, ezt majd a lista végigolvasása után ti is láthatjátok. Az első legyen most J-Kwon és a Tipsy-je, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy buli van, ideje bebaszni. 18 éves volt, amikor átütő sikert aratott a számával és még le is szerződtették, kijött egy albuma, ami azonban nagyon gyenge lett. J-Kwon még próbálkozott lemezkiadásokkal, de siralmasnak bizonyultak a projektek, aztán volt, hogy hónapokra eltűnt, úgy, hogy senki sem tudta hol van.

[vembed youtube=”VwXeN2FsE7w” ]House of Pain – Jump Around

A House of Pain srácok azok, akikre a legjobban fáj ráaggatnom a one-hit wonder jelzőt, de sajnos muszáj. Ők voltak az első ír hip-hop group, akik valóban jól csinálták amit, de ezzel az egy számmal beárnyékolták a saját karrierjüket. A csapat azonban túl tudott lépni a House of Pain berkein, hiszen megalapították a La Coka Nostra nevű bandát, amelynek volt sikere, Everlast pedig igen szép szóló karriert is be tudott futni.

[vembed youtube=”KZaz7OqyTHQ” ]

Forrás:

Young MC – Bust a Move

Young MC ezzel a számával 1990-ben Grammy-díjat nyert, de utána ő is eltűnt, annak ellenére, hogy 8 stúdió albumot is maga mögött tudhat. A Bust a Move hatalmas siker lett, minden rádióból üvöltött, nagyon jó érzéssel töltötte el a hallgatót, a bulik alapkellékévé avanzsált. Ugyanakkor lássuk be, a Young MC-vel hosszú távon nem lehet karriert építeni, hisz egyszer úgyis megöregszel. De legalább kaptunk belőle jó pár évvel később egy fasza electro-house remixet Don Riminitől.

[vembed youtube=”xy4FXhkm6Nw” ]Cali Swag District – Teach Me How to Dougie

A Cali Swag District ezzel a számmal próbált mindenkit megtanítani Dougie-t táncolni – még szerencse, hogy nem a szexuális pozíciót akarták bemutatni a klipjükben. A videó hatalmasat ment a Youtube-on, hiszen mindenki igyekezett megtanulni a táncot, a srácokat interjúzni hívták, hogy ott mutassák be a tánctudásukat, de egy olyan karriert sokszor nehéz továbbvinni, amely egy tánc bemutatásával kezdődik.

[vembed youtube=”aZglqkCRNt8″ ]Lil’ Troy – Wanna Be a Baller

A déli szegmens újabb rapperéhez érkeztünk. Lil’ Troy neve egyáltalán nem beszélő, hiszen jól megtermett – főleg hasi tájékon – fiatalemberről beszélünk, akinek sikerült egy baromi fülbemászó refrént másolnia Skee-Lo-tól, aki egyébként ugyanúgy szerepelhetne ezen a listán, mint egyszámos sztár, hiszen ő is azzal a számával futott be és tűnt el. A hazai real arcoknak elhinteném az Ogli G utalást, mivel az alapban szereplő sample-t a jelenleg Big Boy néven futó magyar rapper is felhasználta a High Rollers című slágerénél – de ő az ő karrierje szerencsére nem állt meg egy számnál!

[vembed youtube=”InGtiEXQyF0″ ]Luniz – I Got 5 on it

Az oaklandi srácok ezzel a számmal nagyon befutottak, ám a csillaguk elég gyorsan leáldozott. A számban a marihuána fogyasztásra szólítják fel az embereket és igazi stoner himnusz lett belőle. Mindössze néhány évig csináltak albumokat, de a duó egyik tagja, Yukmouth egész szép szóló karriert futott be és több lemezzel is megörvendeztette a blázolni vágyókat, az „I Got 5 on it” pedig minden medencés buli alapkelléke.

[vembed youtube=”HSC9cgvtkRs” ]Black Rob – Whoa

A Whoa című szám esetében nem kell sokat töprengenünk azon, hogy mire gondol a költő: az első másodpercekben leszögezi a rapper, hogy akkor használja a Whoa kifejezést, ha bármi faszát lát. Oké. Black Rob P. Diddy Bad Boy kiadójánál munkálkodott, így még Notorious B.I.G-hez is közel kerülhetett – Biggie még üdvözli is az egyik számában. Néhány egész jó közreműködést összehozott még neki Diddy, de a Whoa sikerét sosem sikerült felülmúlnia.

[vembed youtube=”EC5LzftfcjI” ]

Forrás:

Trinidad James – All Gold Everything

Amikor ez a szám kijött, mindenki megőrült. A számban volt egy ekis sor, amely így szólt: „Popped a molly, I’m sweating, HUH”. Ezt kétszer is elmondta a rapper egymás után, hátha valaki nem értette elsőre. A sorból mém lett a neten, a Vine segítségével mindenki ezt parodizálta, teljes átiratai születtek a számnak, amelynek klipjében – igen, jól gondoljátok – minden arany. Jamest egyébként hallhatjátok A$AP Ferg Work remixén, illetve akad még hallgatható száma, de a Def Jam (!) a szerződtetése után néhány hónappal ejtette a déli rappert. Ennek ellenére a „Don’t believe me just watch” sorát felhasználta Bruno Mars az Uptown Funk című gigaslágerében, amiért Grammy-díjat kapott- ezen keresztül pedig Trinidad James is. Az nevet, aki utoljára nevet.

[vembed youtube=”NK2FqPNIT_U” ]Chamillionaire – Ridin’ ft. Krayzie Bone

A thug life videók elengedhetetlen kellékei, a mindenki által ismert they see me rollin’, they hatin’ sor tulajdonosa. Ez a szám aztán tényleg kb. ezért az egy sorért lett híres, de azért olyannyira, hogy az már fáj. Chamillionaire-nek akadnak még olyan számai, amik hallgathatók, szép számú megtekintéseket pakoltak fel Youtube-on, de ha bárki meghallja a rapper nevét, egyből az a sor fog eszünkbe jutni, ez kétségtelen.

[vembed youtube=”CtwJvgPJ9xw” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés