Kövess minket

Hiphop

Ezekből a hip-hop albumokból adták el a legtöbbet Amerikában

És mivel a fizikai albumvásárlás kihaló félben van, nem valószínű, hogy változni fog a lista.

Megosztva

Forrás:

Mióta a streaming szolgáltatások megváltoztatták a zenehallgatást, alig vásárolnak az emberek albumokat, de még digitális formátumokat sem nagyon, hiszen ott a Spotify/Apple Music/Tidal, onnan néhány kattintás után már mehetnek is a legújabb cuccok. Így ha egy top 10-es listát keresünk arra, hogy melyik albumokból adták el a legtöbbet (fizikailag), nem lesz nehéz dolgunk, hiszen sokat már nem fog változni a lista. A hip-hop a 2000-es években tört be igazán a mainstreambe, illetve az albumvásárlások is éltek még ekkor, így ekkora datálható a top 10-es albumeladási lista zöme – persze vannak kivételek.

10. 50 Cent – Get Rich or Die Tryin’ (2003) – 8.3 millió

50 Cent debütálása szólt az egyik legnagyobbat a hip-hopban: nemcsak évekre előre megalapozta a karrierjét, de az eladásokban is maradandót alkotott. 8.3 millió példányt sikerült eladnia az USA-ban, 12 milliót világszerte, ezekből pedig 872 ezret még az első héten. Fifty letette a névjegyét, megmutatta, hogy sokáig tervezi a maradást.

Legnagyobb slágerek az albumról: In Da Club; P.I.M.P.; 21 Question; If I Can’t

9. Nelly – Country Grammar (2000) – 8.6 millió

Nelly ugyebár nem egy klasszikusnak számító rapper, mivel az esetek többségében énekel, de az albumát mégis inkább hip-hopnak skatulyázták be. Az ő debütáló albumából 8.6 millió fogyott el és ezzel a ranglista kilencedik helyére került. A legtöbb az albumról igazi rádiósláger, így nem meglepő, hogy ekkorát ment.

Legnagyobb slágerek az albumról: Country Grammar (Hot Shit); Ride Wit Me; E.I.; Batter Up

8. Beastie Boys – License To Ill (1986) – 9 millió

Beastie Boys elképesztően meghatározó jelenség a hip-hopban. Ezt az is mutatja, hogy ez az egyetlen album a ’80-as évekből. A három fehér srácból álló csapat lemeze volt az első hip-hop album, ami felkerülhetett a Billboard 200-as listájára, úgyhogy kalapokat le, Adam „MCA” Yauch pedig nyugodjék békében!

Legnagyobb slágerek az albumról: No Sleep Till Brooklyn; The New Style; Hold It Now, Hit It

7. 2Pac – All Eyez on Me (1996) – 9 millió

Pac All Eyez on Me lemeze volt az első duplalemez, amelyet szólóban adott ki egy rapper. A sikere magáért beszél és nagyban hozzásegítette Tupacot, hogy az egyik legtöbbet eladott rapper címét is magára aggathassa, oly sok más elismerés mellett.

Legnagyobb slágerek az albumról: California Love (Remix); Only God Can Judge Me; How Do You Want It

6. 2Pac – Greatest Hits (1998) – 10 millió

Bizony, megint Shakur. Egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy ezt már poszthumusz adták ki, a halála után pedig egy Greatest Hits címet viselő albumért mindenre képesek voltak a rajongók – bár ez 2Pac lemez, amik bármikor elképesztő eladásokat tudnak produkálni. Így válhatott a legtöbbet eladott albumává, miközben ez lett a legtöbbet eladott Greatest Hits válogatás is a hip-hop történelemben.

Legnagyobb slágerek az albumról: God Bless The Dead; Unconditional Love; Troublesome ’96; Changes (ezek voltak az egyedüli kiadatlanok)

5. MC Hammer – Please Hammer, Don’t Hurt ’Em (1990) – 10 millió

Can’t Touch This.
Akár elég volna ennyit is írnom, hiszen ez volt az a szám, ami saját kezűleg feltolta az albumot a listára. MC Hammerből ikon csinált, amin segített a bőgatyás videóklip is. Sajnos azóta eléggé legatyásodott (bocsi) pénzügyileg, de ezzel az albummal örökre beírta magát a hip-hop történelmébe.

Legnagyobb slágerek az albumról: U Can’t Touch This; Pray; Have You Seen Her

4. The Notorious B.I.G. – Life After Death (1997) – 10.2 millió

Biggie is előrukkolt egy duplalemezzel a karrierje csúcsán, ám sajnos nem élhette meg a kiadását – két héttel a piacra dobása előtt meghalt. A lemezen változtatott a stílusán, érződött, hogy sokkal sikkesebb, nagyvilágibb életet él, már nem az utcai hangzás volt a domináns nála. Az album számai még a mai napig rotációban vannak rengeteg playlisten, így nem csoda, hogy a negyedik helyig vitte ezzel az albummal.

Legnagyobb slágerek az albumról: Hypnotize; Mo Money Mo Problems; Sky’s The Limit

3. Eminem – The Eminem Show (2002) – 10.3 millió

Eminem az egyetlen rapper, akinek két gyémántlemeze is van – egy díj, amelyet a 10+ milliós eladásokért kapnak az előadók. A 2000-es évek elején volt a karrierje csúcsán, mindenhonnan ő folyt és talán ezt az albumát lehet az utolsó igazán ízig-vérig Eminem albumnak mondani – az Encore-on már elég súlyos függőséggel küzdött, így azt még a saját bevallása szerint is kicsit elbaltázta.

Legnagyobb slágerek az albumról: Without Me; Superman; Sing for the Moment; Business

2. Eminem – The Marshall Mathers LP (2000) – 10.6 millió

Az előző helyen már spoilereztem egy kicsit, úgyhogy íme Marshall második gyémántlemeze. Ezzel a két lemezzel örökre beírta magát a zeneiparba, mostanra pedig a legtöbbet eladott rapper, aki valaha mikrofont ragadott.

Legnagyobb slágerek az albumról: The Real Slim Shady; The Way I Am; Stan

1.OutKast – Speakerboxx/The Love Below (2003) – 11.4 millió

Surprise, muthafucka! A déliek kiválósága, az OutKast adta el a legtöbb lemezt a statisztikák szerint! Ez a dolog azonban egy kis tisztázásra szorul: a duplalemezek eladásaira rákerül egy kettes szorzó, mivel két lemezről van szó. Az OutKast esetében ez extrán igaz, hiszen egy-egy szóló lemezt kapnak a rajongók, ám egyként. A fanoknak megéri, hisz egy áráért kapnak két lemezt (bár drágábban), viszont egy picit elferdíti a listát.

Legnagyobb slágerek az albumról: Hey Ya; GhettoMusick; Roses

Csak a miheztartás végett: a lista 11. helyén Dr. Dre – 2001 című albuma áll 7.6 milliós eladással, így ha az OutKastet nem számolnánk az első helyre, akkor a doktor bácsi lemeze felkúszna a 10. helyre, a többiek pedig mind egy helyet feljebb.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés