Kövess minket

Hiphop

Ezekkel a számokkal robbantak be a rapperek a köztudatba – 1. rész

Versace, Panda, Bodak Yellow, Tyler csótányt eszik, Eminem pedig bemutatkozik

Megosztva

Forrás:

„Én már akkor őt hallgattam mielőtt kijött volna az a száma!” – hallhatjuk sokszor ezt a mondatot, miután egy-egy rapper vagy csapat szárnyra kap egyetlen számának köszönhetően, ám a mondattal élő igazi fanok már jóval előtte ismerték a bennük rejlő potenciált. Mivel a playlistek korát éljük, így sokszor valóban elég egy gigasláger, hogy mindenki megismerje a neved, utána pedig valahogy csak sikerül elevickélned a generált hype-ban – vagy ha nem,  akkor egyszámos sztárként könyvelnek el. A következő számok jelentették a rapperek karrierjében a mérföldkövet, amivel kiléptek a feltörekvők sorából és elindultak a mainstream buktatókkal és haterekkel teli útján.

Migos – Versace

A három atlantai, rokoni szálakkal is összekötött rappert két mixtape után érte utol a szerencse: a Versace című számukra ráugrott Drake egy remix erejéig. Ha pedig Drake hajlandó egy versszakkal megáldani, akkor ki van kövezve az utad – téged nézünk BlocBoy JB. A Versace-vel a Migos felkerült a toplistákra és az élvonalas hip-hop radarára is, a srácok pedig éltek a lehetőséggel. Ontották magukból a mixtape-ket, majd a számokat is, egyedi, mégis ismerős flowjukkal pedig divatot teremtettek a new school arcok között.

[vembed youtube=”gg4bmd1canU” ]

XXXTentacion – Look At Me

A tragikusan fiatalon, mindössze 20 évesen elhunyt, több műfajt is a zenéjébe olvasztó rapper már a Look At Me előtt is szereplője volt a műfajnak, ám akkor még csak a Soundcloud huszárok és a rétegműfajt kedvelők kísérték figyelemmel az útját. 2016-ban (Souncloudra 2015 év végén) kiadta a Look At Me-t és egyből a hip-hop egyik különceként és megosztójaként könyvelték el. A zenei karrierje és rajongótábora rengeteget gyarapodott az évek során, viszont a botrányok is üldözőbe vették. Ritkán látni, hogy egy olyan zenészt ragad magához a halál, aki ennyire közel van a csúcshoz vagy éppen rajta csücsül. Abban biztosak lehetünk, hogy X karrierje még nem ért véget halálával – ezt bizonyítja például, hogy poszthumusz rákerült Lil Wayne Carter V albumára is.

[vembed youtube=”wJGcwEv7838″ ]

Desiigner – Panda

A legtöbben valószínűleg már elkönyvelték Desiignert, mint egy egyszámos sztárt, hiszen a Panda számával akkora őrületet keltett maga körül, amit nagyon nehéz (lehetetlen?) lesz lepipálnia. Ennek ellenére voltak még más slágerei, hiszen a Tiimmy Turner vagy épp a Priice Tag is egész szép számokat hozott a még mindig csak 21 éves, G.O.O.D. Music labelnél tengető előadónak.

[vembed youtube=”E5ONTXHS2mM” ]

21 Savage – Red Opps

Sonny Digitallal összefogni egy közös kislemez erejéig sosem rossz ötlet, főleg ha a Gucci Mane szabadságát követeled a címével (Free Guwop). Még mielőtt kijött volna a No Heart vagy a Bank Account, 21 a Red Oppsszal invitálta a hallgatóságot bűncselekmények elkövetésére, amit ők több, mint 100 milliós Youtube megtekintéssel és a szám platina státuszba emelésével honoráltak – innentől kezdve pedig jöhettek a további sikerek.

[vembed youtube=”mWISiHcGoNg” ]

Cardi B – Bodak Yellow

Cardi B egy hatalmas űrt töltött be a színre lépésével, hiszen New York régóta várt egy királynőre és a személyében megkapta – Nicki Minaj pedig egy kardinális problémát. Cardi-nál nem kell sokat gondolkozni, hogy melyik számával tört be, hiszen egyértelműen a Bodak Yellow óta tartható számottevőnek a zenei karrierje. Azóta viszont nem engedi el a limelightot, hiszen platinalemezt adott ki, majd összeházasodott Offsettel, hogy aztán összetűzésbe keveredjen Nicki-vel – tutira van még ahonnan ez jött!

[vembed youtube=”PEGccV-NOm8″ ]

Tyler, The Creator – Yonkers

A hip-hop egyik legérdekesebb arcaként ismert Tyler The Creatornél is egyszerű dolgunk van, ha meg szeretnénk húzni a határt, hogy pontosan hol lépett be a sztár szakaszba: ez bizony a Yonkers. A track, aminek nemcsak a nyitósora (I’m a fuckin’ walking paradox), hanem a klipje is epic lett (csótányevés, öngyilkosság), letörölhetetlenül a térképre rakta a kaliforniai rappert. Azóta két évente albummal jelentkezik, közeledik az A$AP Rocky-val közös albuma, plusz saját sorozata is van. Ha pedig azt nézzük, hogy Tyler egy állandóan formálódó, új ötletekkel előrukkoló, divattényezővé avanzsáló 27 éves zsenipalánta, akkor világos, hogy még többre számíthatunk tőle.

[vembed youtube=”XSbZidsgMfw” ]

Tyga – Rack City

Tyga már a Rack City előtt is elérte a toplistákat a Far Away-jel és a Still Got It-tal, de a Rack City volt az a szám, amely meghatározza a karrierjét – olyannyira, hogy egészen idén nyárig kellett várni, hogy utolérje saját magát. A Rack City sikerének árnyékában tengődött évekig, voltak toplistás trackjei, de a haldokló karrierjének óriási ragtapaszt jelentett, amikor kiadta a Taste-et. A Rack City hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen mind a Taste-n, mind a másik nyári slágerén, a Swishen érződik a karrierelindító szám atmoszférája.

[vembed youtube=”AE3yia1AJeQ” ]

Eminem – My Name Is

Mielőtt rap istenként éledt volna újjá, Marshallnak is be kellett mutatkoznia a hip-hop szcénában és szerencséjére ott volt pártfogónak Dr. Dre. A producer ekkorra már akkora nevet szerzett magának, hogy elhitték neki: hiába hoz fehér srácot a stúdióba, megállja a helyét. Eminem nem hagyta cserben a kaliforniai ikont és a stúdió session első napján elkápráztatta a My Name Is szövegével. Amint ez megvolt, kitárult a kapu és Eminem örökre beírta magát a hip-hop könyvekbe és külön fejezetet kapott.

[vembed youtube=”sNPnbI1arSE” ]

Denzel Curry – Ultimate

Denzel hiába csak 23 éves már kiadott 3 albumot és 6 mixtape-t, a legsikeresebb száma pedig az Ultimate lett. Ezzel törte át a relatíve névtelenség korlátait még 2015-ben, majd emelkedett egy nagy potenciállal, sajátos flow-val és hangzással felvértezett rapperré, aki az idén kiadott, Ta13boo albumával már toplistákat ostromol.

[vembed youtube=”dT8dmvAzIqA” ]

BlocBoy JB – Look Alive

A legfrissebb tánc őrület, a shooting mozdulat, valamint Drake közreműködése is kellett, hogy BlocBoy JB fennmaradjon a hip-hop veszélyesen hullámzó és egyszámos sztárokat elnyelő tengerén, ám jelenleg még biztonságosan úszik – ugyanakkor simán benne van, hogy one-hit wonderként fogjuk elkönyvelni. A Simi című mixtape viszont egy meglepően jól összerakott projekt lett, ahol már BlocBoy nem mindenhol menekül híres rapperek vendégszereplései után, hanem saját magának kreálja meg a teret, hogy fejlődjön. Ebben a karrierben még több van, mint egy viral táncmozdulat meg egy Tay Keith alap.

[vembed youtube=”NV-3s2wwC8c” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés