Kövess minket

Aztaa

Gyógyszerfüggő Amerika és az opioid rapperek

Prince, Pimp C, Lil Peep – néhány név a szórakoztatóipar áldozatai közül

Megosztva

Forrás:

Amerikában soha nem látott mértékűre dagadt a gyógyszerfüggőséggel élők száma, amelyet nem egy hiphop számból hallhatunk vissza. Kodein, oxikodon , metadon, percocet, xanax. Hány toplistás számból csenghetnek ismerősen ezek a kifejezések, viszont arról már lehet kevesebben tudnak, hogy mekkora veszélyekkel is járnak, ha az ember egyszer függővé válik a fájdalomcsillapítóktól.


Kezdjük egy kis tudományos háttérrel: az opioid függőség során a test állandóan igényli az ópiumszármazékokat, amitől pedig eufória érzést kap a használó, pont úgy, mint egy sima drogfüggőség során. 3 féle opioid tartalmú anyag létezik: teljesen szintetikus, félszintetikus és természetes. A természeteseket nevezhetjük még opiátoknak is – ide tartozik a méltán népszerű kodein. A félszintetikusok közé tartozik a vicodinoxikodon vagy épp a heroin. A teljesen szintetikusok ligájába soroljuk a fentanilt, metadont vagy a demerolt. Ezek nagy része receptre kapható, igen erős fájdalomcsillapítók, amelyeket már évszázadok óta használnak az orvoslásban, ám az utóbbi években átestek a ló túloldalára felhasználás szempontjából.

Forrás:

A Purdue Pharma nevű vállalat kezdte el gyártani az oxycontin nevű gyógyszert, amely mostanra rengeteg túladagolásos esetért felel az USA-ban. 2014-ben közel 19 ezren haltak meg ilyen jellegű függőség miatt, amely az összes túladagolásos eset 40%-át teszi ki. Még elképesztőbb adat, hogy ez körülbelül ötszörös növekedést jelent 15 év alatt, illetve ezek a gyógyszerek kétszer annyi áldozatot szednek, mint a heroin. A Purdue Pharma már évek óta pereskedésben áll néhány féllel, hiszen megtévesztették az orvosokat, rábírták őket továbbképzések és tájékoztatók segítségével, hogy az ő gyógyszereiket írják fel a betegeiknek, mivel – hamis állításuk szerint – kevésbé teszi függővé a beteget. Ennek köszönhetően több milliárd dolláros bevételre tettek szert és marketingjüknek és reklámjaiknak köszönhetően – amelyre vonatkozó szabályozások sokkal lazábbak Amerikában, mint Európában – a profitjuk egyre csak nőtt, pont ahogy a függők számai is.

Látható, hogy ez a fajta opioid függőség már iszonyatosan aggasztó mértéket öltött, így nem csoda, hogy Donald Trump amerikai elnök is felemelte a szavát az ügyben. Nemzeti szükséghelyzetet is elrendelt egészségügyi szempontból fájdalomcsillapító függőségek miatt, valamint a megelőzés fontosságát hangsúlyozta: „A legjobb mód, hogy megelőzzük a függőséget és a túladagolást, ha már azt megakadályozzuk, hogy az emberek hozzájussanak. Ha nem kezdik el, nem lesz problémájuk. Ha elkezdik, nagyon nehéz lesz leállniuk.” Egyszerű, de nagyszerű taktika.

Forrás:

A hiphop vonal legutóbbi opioid gyógyszeres túladagolásos áldozata Lil Peep volt, aki az emo rap legújabb feltörekvő csillagának számított. A számaiban erős szerepet játszottak a fájdalomcsillapítók, de természetesen nem ő az egyetlen, aki utal ezekre a bogyókra. Igazából nehezebb lenni olyat találni a mai előadókból, aki valahogyan ne építené be a szövegeibe a gyógyszereket. Lil Peephez hasonlóan az Oscar-, Golden Globe- és többszörös Grammy-díjas énekes, Prince is hasonló körülmények között lelte a halálát – őt a fentanil nevű szer vitte el. A legendás déli formáció, a UGK egyik tagja, Pimp C a kodein függőség vitte el, de ugyanezzel a szerrel rengeteg más előadó is küzd. Lil Wayne például többször is rohamot kapott miatta, de nem úgy tűnik, mint aki tanul az esetekből. Reméljük, hogy idejében észhez tér, pont úgy mint Lil Uzi Vert teszi (elvileg), hiszen a rapper Peep halála utána megfogadta: leteszi a drogokat. Hasonlóan cselekedett Fredo Santana is, aki egy halálközeli élmény után gondolkodott el az életén. Famous Dex pedig még nála is frissebb józanodó. A chicagói születésű rapper azután jelentette be, hogy leteszi a leant, hogy nemrég kórházba szállították. “Teljesen elbaszottá tett. De már jól vagyok. Nagyon jól vagyok” – mondta.  

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.