Kövess minket

Sziget

Ilyen volt Billie Eilish profi Szigetes koncertje, amit most végig is nézhetsz (amíg le nem törlik)

Megosztva

Az idei Sziget legnagyobb neve egyértelműen a Gen Z hercegnő Billie Eilish volt, akinek első magyarországi koncertjére közel meg is telt a Nagyszínpad előtti tér, amit ő egy vérprofi fellépéssel és pozitív energiákkal hálált meg.

A 2019-es debütáló albumával szinte egy csettintésre sztárrá váló Los Angeles-i énekesnővel léleksimogató hangja, mentális egészségről, szívfájdalmakról és felnőtté válásról szóló szövegei miatt nagyon könnyen tudott azonosulni egy generáció, amit csak tetéz az egyedi, pop konvenciókat felrúgó öltözködési stílusa és földhözragadt személyisége. Ezek után nem csoda, hogy fiatal fanjai gyakorlatilag a kapunyitáskor megrohamozták a Nagyszínpadot, hogy a legjobb helyről láthassák kedvencüket.

Billie zenéjét persze nem csak az tudja értékelni, aki ‘day 1 hardcore fan‘, hisz a cukormázas popbiznisszel szembemenő zenéje a rádióbarát kereteket feszegeti, így akár egy idősebb, sima zeneszerető boomer is elismerheti az énekesnő, valljuk be, tagadhatlan tehetségét. A koncert maga mégis inkább a rajongóknak szólt, mely hangozhatna akár kifogásként is, de ez esetben valóban ez lehetett az érzése azoknak, akik csak érdeklődve álltak be a hatalmas tömegbe.

A piros pozsgásan, fél Hot Topicot magára húzó Billie nevetgélve, örömtelien nyomta le az első pár dalt (bury a friend, I Didn’t Change My Number), hogy utána közvetlenül a rajongóihoz szóljon. Utóbbira morajló sikolyok voltak a válaszok, de úgy általánosságban is két koncertet kaptam, egyrészről egy Billie Eilish fellépést, másrészről a mellettem, mögöttem lévő lányok dalszöveg üvöltéseit, miközben ha körülnéztem, a férfiak csak merev arccal álltak, vigyázva az előttük álló (éneklő) barátnőjükre.

Az idei Sziget gyakorlatilag bebetonozta a sejtésemet, miszerint nagy (és közepes) sztárok ma már nem lépnek fel fél-playback nélkül, és ez Billie-nél sem volt másképp, de az énekesnő energiája, jókedve és a közönséggel való folyamatos kapcsolattartása bőven ellensúlyozta ezt, plusz közel sem arról volt szó, hogy amúgy ne tudna albumminőségben énekelni, ami a koncert közepét kitevő lassabb, érzelmesebb és akusztikusabb daloknál gyönyörűen bizonyítva is lett. Ezek közül is kiemelkedett a Barbie filmhez készített „What Was I Made For?„, amit többen sírva énekeltek Billie-vel együtt mellettem.

Billie Eilish magyarországi debütálása egy vérprofin összerakott show volt, a tűzcsóváktól kezdve a makulátlan vokálokon át a Finneas gitárszólókig. Talán egy csipetnyi élő shows varázs hiányzott, azaz az érzés, mikor az ember egy dal koncertverzióját sokkal szívesebben hallgatja, mint otthon az albumverziót, de ez is csak azt mutatja, mennyire össze volt rakva az egész, miközben Billie a kisujjából rázta ki a fellépést. Szerencsére pár dal közti kikacsintás és őszintének ható kommunikáció a közönséggel közelebb hozta őt hozzánk, ha már a dalok élő verziója ebből a szempontból nem hatolt olyan mélyre.

Nem tennék rá összegeket, hogy aki eddig nem kedvelte Billie Eilish zenéjét, az ezután a koncert után megtért, de hogy a Nagyszínpad első harmadát megtöltő 14 évesek az életük koncertjén vannak túl, arra már sokkal magabiztosabban mernék fogadni.

A koncertet teljes terjedelmében vissza lehet nézni az alábbi videóban, de gyorsan, mielőtt letörlik.

Borítókép: Sziget official

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés