Kövess minket

Hiphop

Háttérzenék chillezéshez, sütögetéshez, strandoláshoz, kocsikázáshoz

Nyári hip-hop zenék, nem csak az old schoolból

Megosztva

Forrás:

Hivatalosan is megkezdődött a nyár, úgyhogy indulhat a kerti sütögetés, strandolás, imádkozás, hogy ne essen az eső és kocsikázás lehajtott ablakkal. Az ilyen alkalmakhoz is van pár tippünk, hogy mi kerüljön a hangszórókba, hiszen a hip-hopban annyi napsütésért és dögmelegért kiáltó szám van, mint Snoop Doggnak légmentesen záródó zacskója.

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – Summertime (1991)

Naná, hogy ezzel kezdjük. Bármelyik kerti parti playlistjéből kihagyhatatlan, ultimate nyári hip-hop sláger, amelynek lágy dallamával és picit g-funk beütésével DJ Jazzy Jeff és Will Smith, a.k.a. The Fresh Prince kiérdemelte az 1991-es Grammy-díjat, a legjobb rap single kategóriában. Ezt hallgasd még: Miami.

[vembed youtube=”Kr0tTbTbmVA” ]

Sugarhill Gang – Rapper’s Delight (1979)

A történelmi hip-hop zene eredeti hosszúsága (tehát nem a radio edit) közel 15 perc, viszont végig a mesteri összhangban van a szöveg és a beat, amely utóbbi biztosan belerakja a funkot a lábadba.

[vembed youtube=”rKTUAESacQM” ]

ScHoolboy Q – Man of the Year (2014)

Q nők, fű és buli iránti szeretete a debütáló albumának legkevésbé gengszternek szánt számán csúcsosodik ki, amely tökéletes nyári himnusz: csajok, party a sorokban és vizuális megjelenítésben is.

[vembed youtube=”rEMsjeq43_U” ]

Dr. Dre – Nuthin’ But a ’G’ Thang (1992)

A 90-es évek nyugati parti zenéi közül nem nehéz olyat találni, amelyik beleillik a cikk profiljába, így a legismertebbet szúrnám be közülük. A Dre által megkreált alap elhozza hozzád Los Angelest (szerencsére a bandák nélkül), hogy fixen megemelkedjen a hőmérséklet még néhány Celsiusszal.

[vembed youtube=”_qkP8SvHvaU” ]

The Notorious B.I.G. – Juicy (1994)

A keleti partot sem kell félteni, ha nyári vibe-okról van szó, így jöhet Biggie és a Juicy-ja: a szám alapja egyszerű, de nagyszerű, a szövege emelkedett hangulatú, a refrénje pedig megadja neki az utolsó lökést, hogy kitörölhetetlen legyen egy nyári hip-hop playlistből.

[vembed youtube=”_JZom_gVfuw” ]

Nelly – Hot in Herre (2002)

Nem kérdés, hogy Nelly legnagyobb slágerének is a listán a helye, hiszen a számban épp arra hívja fel (leginkább a női ismerőseinek) a figyelmét, hogy a hőmérséklet elviselhetetlen magaslatokba tört, így ideje lenne megszabadulni néhány ruhadarabtól.

[vembed youtube=”GeZZr_p6vB8″ ]

R. Kelly – Ignition (Remix) (2002)

Ha megcélozzuk az R’n’B-s vizeket a listával, akkor nem mehetünk el R. Kelly mellett, akinek énektudása és botrányai hasonló magaslatokban járnak. Az Ignition remix esszenciális összetevője lett a legtöbb gondfelejtő lejátszási listának, így a nyári hangulatért felelős playlisteken is ott a helye.

[vembed youtube=”y6y_4_b6RS8″ ]

The Game – Game’s Pain feat. Keyshia Cole (2008)

Game egy tökig west coast gengszter, de a nyugati part miatt illik kiadni egy igazi ablakot lehajtva kocsikázós zenét, ez lett a Game’s Pain. A szám egy visszaemlékezés, hogy milyen is volt felnőni Los Angelesben, miközben Keyshia Cole angyali hangjával egészíti ki nyáriassá a trekket.

[vembed youtube=”MwEKA_cqAj0″ ]

Kendrick Lamar – Bitch Don’t Kill My Vibe (2012)

K-Dot debütáló albuma az érzelmek széles skáláján zongorázik, ez a szám pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy épp nálam a pia és a zene, úgyhogy légyszi ne öld meg a hangulatot. Ámen! Ezt hallgasd még: Money Trees.

[vembed youtube=”GF8aaTu2kg0″ ]

Luniz – I Got 5 On It (1995)

A Luniz legnagyobb slágere, mely egyszerűen a füvezésről, pontosabban annak beszerzéséről szól, tökéletesen illik bármelyik medencés partihoz. Álomszerű alapja, nyugati-parti flowja, és az R&B-vel kevert dallamai olyan meglepően hamar véget érnek, mint ahogy maga a nyár szokott.

[vembed youtube=”HSC9cgvtkRs” ]

Drake – Passionfruit (2017)

Drake karibi hangulatú zenéi már a Views albumán is felütötték a fejüket, de a One Dance vagy a Too Good helyett inkább a Passionfruit mellett tettem le a voksomat a More Life-ról. Az alapja dinamikus, gyengéd és az embert a tengerpartra varázsolja – annyi szépséghibával, hogy párkapcsolati gubancokról énekel/rappel benne Drake, de hát ő már csak ilyen…

Kanye West feat. T-Pain – Good Life (2007)

A Good Life értelemszerűen a gondtalan életet helyezi előtérbe az énekelhető refrénjével, amiből T-Pain és az autotune is bőven kiveszi a részét. Ye egyik legfelemelőbb számáról van szó, ami bevonzza a jókedvet.

[vembed youtube=”FEKEjpTzB0Q” ]

A$AP Rocky – Jukebox Joints (2015)

Rocky rendszeresen választ a számaihoz szétfolyt alapokat, de a soul inspirálta Jukebox Joints egy álmos és nagyon meleg délutánt vetít elénk, nem véletlenül izzadta félig végig a rapper a dal klipjét. Ezt hallgasd még: Peso, A$AP Forever.

[vembed youtube=”lNq2ZN2IpoA” ]

2Pac – I Get Around (1993)

A nyugati part másik legendája sem maradhat ki, hiszen ha valaki tudja mi kell egy halhatatlan szám megírásához, az bizony Tupac. Tudott dühből vagy épp szomorúságból számot megírni, de itt a nyarat, bulit és a csajokat veszi elő.

[vembed youtube=”YqJAnQTwmJs” ]

Ice Cube – Today Was a Good Day (1992)

A szám, amit akkor hallgatsz, amikor nincsenek felhők az égen, nem néznek meg a zsaruk, nyersz a tippmixen, hosszú nap után kinyitod az első sört. A minden szempontból klasszikus számot bűn lenne lehagynod a summer playlistedről.

[vembed youtube=”h4UqMyldS7Q” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés