Kövess minket

Hiphop

Híres hip-hop számok, amiket nem az előadójuk írt

Nem csak Drake használ szellemírókat.

Megosztva

Forrás:

A hip-hop a leglíraibb műfaj, amelyben a szavaid egyfajta hangszerként funkcionálnak, tehát ha nem akarsz komoly hitelességvesztést a karrieredben, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy mások írják a számaid szövegét – kivéve talán, ha producerként a legjobb hip-hop alapokat tudod összehozni. Az évek során számos nagynevű rappert vádoltak meg, hogy ghostwritert (szellemírót) használ, vagyis megíratja mással a szövegét, majd ő rappeli fel a számra: Drake, Kanye West, Dr. Dre, Diddy, Snoop Dogg, de még Nas is felkerült a vádoltak listájára. Valamelyikről kiderült, hogy fals állítás volt és csak a szardobálás ment, de valakik nyíltan be is ismerik, hogy inkább írnak csekkeket, mint sorokat. Íme néhány a híresebb hip-hop szám, amelyek szövegéért nem az előadója a felelős.

Dr. Dre – Still D.R.E. (1999)

Elég egy kis guglizás vagy néhány életrajzi cikk elolvasása, hogy rájöjjünk: Dre ritkán írja a saját szövegeit. Így volt ez az mind a három albumán, és még a közreműködéseinél is segítséget szokott kérni – pl. Kendrick írta neki a közös számukon, a The Recipe-en a vendégversszakot, de Eminem is rengeteg soráért felelős. Dre leghíresebb dala a Still D.R.E., amelynek szövegéért nem más, mint Jay-Z a felelős. A 2001 albumon többször is közreműködő Hittman szerint kb. 100 ezer dollárt kapott a versszakokért, de lássuk be, megérte.

[vembed youtube=”_CL6n0FJZpk” ]

Eazy-E – Boyz-n-the-Hood (1988)

Ha valaki ismeri az N.W.A. történetét vagy csak megnézte a filmet, vágja, hogy Ice Cube azért vált ki a brigádból, mert nem kapott elég kreditet/pénzt, azért, amiért ő írta a csapat debütáló lemezének nagy részét. Már az N.W.A. első albuma előtt ghostwriter szerepet húzott az öreg Cube, hiszen kiadótársának, Eazy-E-nek ő írta a Boyz-n-the-Hood című számát, amelynek később óriási hatása volt a zenére.

[vembed youtube=”9hXYHclDd4Y” ]

P. Diddy – I’ll Be Missing You (1995)

Diddy – csakúgy, mint Dre – sem rejti véka alá, hogy nem ő írja a saját szövegeit, sőt, a Bad Boy For Life című számában leszögezi: „ne aggódj, ha nem én írom a saját rímeimet, mert csekkeket írok helyettük”. A leghíresebb száma az I’ll Be Missing You, amit nagyon jó barátjának és üzleti partnerének, Biggie-nek címzett, így érthető módon nem akart szart írni – ezért fogadta fel Sauce Money-t, hogy írja meg helyette a versszakokat. Sauce Money Jay-Z-vel és Big Daddy Kane-nel is dolgozott együtt, ám mindössze egyetlen stúdió albumot tudott felmutatni még 2000-ben.

[vembed youtube=”NKMtZm2YuBE” ]

Sugarhill Gang – Rapper’s Delight (1979)

A Sugarhill Gang volt az első csapat, akiknek sikerült hip-hop kislemezzel felkerülni a Billboard Hot 100 listájának a top 40-ébe, mellé pedig komoly rádiólejátszásokat kaptak az USA-ban – három tagja volt: Wonder Mike, Master Gee és Big Bank Hank. Big Bank Hank viszont állítólag nem magának írta meg a legendás sorokat, hanem egy másik MC, Grandmaster Caz tollából származnak a rímek. A Casanova Fly nevet szépen le is betűzi nekünk Hank a számban, amely név Caz egyik másik művészneve.

[vembed youtube=”rKTUAESacQM” ]

Iggy Azalea – Fancy (2014)

Egy rádióinterjúban utalt rá elég erősen Skeme, hogy „volt köze a Fancy megírásához”. Korábban már dolgozott együtt Iggy-vel, de akkor még nem röppentek fel a ghostwriteres pletykák. Shade 45 műsorában viszont elismerte, hogy besegített, viszont a refrénhez nem volt köze, az Charli XCX-é.

[vembed youtube=”O-zpOMYRi0w” ]

Kriss Kross – Jump (1992)

A srácok, akik visszafelé, sliccel a seggüknél hordták a nadrágot, mindössze 12-13 évesek voltak, amikor meghódították a toplistákat a mindenkit ugrálásra bíró zenéjükkel. Ebben óriási szerepe volt Jermaine Dupri-nak, aki nemcsak a zenei alapért volt felelős, hanem a szövegért is. A szám így is kitörölhetetlen az old school hip-hop playlistekből.

[vembed youtube=”010KyIQjkTk” ]

Will Smith – Gettin’ Jiggy Wit It (1997)

Itt nem az egész számot mások írták meg a Fresh Prince helyett, de a track megszületésekor Nas is ott volt a stúdióban és hozzátett néhány sort. A szövegek nagy részéért Will Smith a felelős – ezt Nas le is szögezte egy Reddit kérdezz-felelekben. Azért érdemes mégiscsak megemlíteni ezt az apró besegítést, mert Smith Grammy-díjat nyert ezzel a számmal, míg Nas azóta várja az első ilyen díját (13-szor jelölték). Ennek ellenére Nas elmondta, hogy mindössze pár rím az övé a számból és Smith egy true MC.

[vembed youtube=”3JcmQONgXJM” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés