Kövess minket

Hiphop

Hogyan lett a Migos pár év alatt a trap zene egyik legfontosabb formációja

Versace ismételgetésétől a Culture II-ig

Megosztva

Forrás:

A Migos harmadik albuma, a Culture II január 26-án került ki a nagyközönség elé és szinte biztosak vagyunk benne, hogy a toplisták tetejét fogja bérelni legalább hetekig. Már az előző albumukkal, a Culture-ral is nagy visszhangot keltettek, hiszen a közönség odáig volt értve, a Bad and Boujee pedig a tavalyi év egyik legnagyobb slágere lett. Sokakra igaz, hogy nem egyik napról a másikra lettek szupersztárok – nos, a Migos esetében ez másképp van.

A Migos alapítója és így egyben a vezére is Quavo: polgári nevén Quavious Keyate Marshall, aki a Georgia állambeli Athensból származik. Középsuliban amerikai focizott, irányítót játszott és meglehetősen ügyes volt benne – amíg ki nem dobták a suliból. Az ő unokatesója Offset, aki Kiari Kendrell Cephus néven van anyakönyvezve. Ő arról (is) nevezetes, hogy Cardi B-vel jár jegyben és lehető legromantikusabban kérte meg a kezét: „Feleségül jössz ehhez a n*ggerhez, vagy mi van?” Takeoff a brigád legfiatalabb tagja a maga 23 évével (a másik két tag 26 évesek) és Quavo az ő nagybátyja. Egyébként Takeoff neve is egyedi, őt Kirshnik Khari Ballnak hívják, így le sem tagadhatná a három családtag, hogy egy vér.

[vembed youtube=”rF-hq_CHNH0″ ]Quavo tehát gondolt egyet, összehozta a krút és mint oly sok kortársuk, a zenében találták meg a gettóból kivezető utat. 2011-ben és 2012-ben is megjelent egy-egy mixtape-jük, de az igazi áttörést a Versace című számuk hozta meg. Ha valaki kételkedne, hogy nem lehet karriert építeni egy szó unalomig hajszolására, akkor erre a Migos az élő példa – meg Lil Pump. A szám a Billboard top 100-on landolt, aztán pedig Drake stúdiójában, hiszen a torontói rekorddöntögető is megáldotta őket egy feature-rel. A szám egyébként azért is szólt akkorát, mert egyedi flow-val tolták tele a fülbemászó alapot, meg persze már akkor feltöltötték a jellegzetes ad-libjeikkel a trekket. Rengetegen elkezdték másolni a flowjukat: a következő években egyre több rapper jelentkezett ilyen stílussal, kb. mint amikor Future kijött a motyogásával. Ezután még kiadtak pár mixtape-et: Yung Rich Nation, No Label 2, Y.R.N. 2. Mindegyiken volt néhány szám, ami kiemelkedett, de alapvetően inkább csak a felhajtást igyekeztek növelni, amíg ki nem jön az első albumok.

[vembed youtube=”D2EfpQiOQrY” ]Mielőtt rátérnénk az albumukra, muszáj megemlíteni azt a jelenséget, amit egyértelműen ők robbantottak be a köztudatba: dab. Két, igazi hiphop arcnak mondható amerikai focista, Cam Newton és Odell Beckham Jr. kapta fel a mozdulatot és ünnepeltek így egy-egy TD után, hogy aztán meghódítsa a világot. Dabelt Hillary Clinton, dabelt Paul Pogba, dabelt Betty White, dabelt a TV2-n a Ninja Warrior egyik győztese. Az utóbbi 2 évben futótűzként terjedt szét a világon a dab, mostanra talán már hanyatlik a folyamat, a srácoknak valami újat kell divatba hozniuk.

2016 októberében a Migos új magaslatokba tört a Bad and Boujee című számukkal. Ez volt az első számuk, ami elérte a toplista első helyét, az Atlanta sorozat megalkotója, Donald Glover pedig még a Golden Globe beszédében is a „valaha volt legjobb számnak” titulálta. Az említett track a Culture albumukon jelent meg, ami nemcsak hogy tele volt igazi bangerekkel, de még egy Grammy jelölést is kapott. Az Atlanta északkeleti részéhez közel élő, egykor utcán garázdálkodó srácok tehát megcsinálták a szerencséjüket. Természetes, hogy addig nyomják a dabet, amíg meleg:  egy nap híján, egy évvel az első Culture után, érkezik a Culture II. Az albumról megjelenés előtt már hallhattuk a MotorSport, a Stir Fry és a Supastars számokat. Ebből egyedül talán a MotorSport volt igazán meggyőző, de akkora átütő, „a csapból is ez fog folyni” kislemezt még nem mutattak a srácok.

[vembed youtube=”9v_rtaye2yY” ]Közös albumok mellett, egyre inkább elkezdtek szóló karriert is építeni: Quavo és Travis Scott közös albummal jelentkezett, Offset pedig 21 Savage-t és Metro Boomint fogta meg egy közös projektre. A szóló karrier építésben eddig Takeoff  egy picit elmaradt, de ha figyelembe vesszük, hogy még csak 23 éves, akkor azért érezzük, hogy előbb-utóbb az ő ideje is eljön, hogy vadul rádabeljen mindenkire, például az elvileg idén érkező Lil Yachty kollab lemezen.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés