Kövess minket

Hiphop

Hoztunk néhány téli hip-hop tracket a rideg utcákhoz

Rap zenék, amik kivételesen hideg hangulatot sugároznak a hangszórókon keresztül.

Megosztva

Forrás:

Télen belassul az élet, rövidülnek a napok, vége a jó időben hesszelésnek és naplopásnak, a padok hidegek és elhagyatottak a parkban, megnő a 4 fal között töltött óraszám, ami drasztikusan kevesebb izgalommal jár, de legalább nem kell a mínuszban megágyaznod egy-egy betegségnek. Míg a napsütésben az üdítő, lágy és felemelő ritmusok dukálnak, addig a nagykabáton keresztül is velőig hatoló hidegben inkább a mocskosabb, lo-fi hangzások teremtik meg a megfelelő atmoszférát. Hoztunk néhány olyan tracket, amik a fülesbe ültetve tökéletes háttérzenét szolgáltatnak, ha nem akarsz kimozdulni vagy épp pont rákényszerülsz, hogy A-ból B-be minél gyorsabban, egy potenciális megfázást kockáztatva juss el.

GZA – Cold World

Már a cím önmaga is beszélő és helyért kiált a felsorolásban, ám közel sem emiatt került a hasábokra: a RZA alapban hallható éles dallam – amely erős kontrasztban van az old school hangzással -, úgy szurkálja az átszellemült hallgató fülét, mint amikor -10 fokban kilépsz a jó meleg lakásból. Erre még rájön GZA tanító, dinamikus és kimért flowja, amit Inspectah Deck tökéletes fűz tovább, hogy lezárja a számot.

[vembed youtube=”UZ6Y-UpE1uw” ]

Cozz – Knock the Hustle (Remix) feat. J. Cole

Cozz és J. Cole első kollab számuk, ami nyilván elkerülhetetlen volt, miután előbbi Young Simba Dreamville kiadójánál kötött ki – majd kiadta a tavalyi év egyik legjobb hip-hop albumát. 4 percnyi szövegírói huza-vona megy, hogy ki a jobb lírikus, a kérdés pedig eldöntetlen marad, mivel mindkét rapper topligás sorokkal hozza el a tél rideg hangulatát.

[vembed youtube=”Y7d42LJfkqQ” ]

Jay-Z – Dead Presidents II

Jay-Z a legjobbkor döntött úgy, hogy visszarakja a számait Spotify-ra, mivel az old school Jigga hangzásai remekül rezonálnak a mínuszokkal. Főleg a Dead Presidents 2-t emelném ki és bár a szám a mindennapi betevő megkereséséről szól, azért érezzük rajta a New York-i hűvös, havas utcákat, amiket a fiatal Hov szigorúan Timberlandben ró..

[vembed youtube=”mWUCAjlePKg” ]

Isaiah Rashad – Heavenly Father

Rashad dallamos flowja és az alatta hallható alap baromi jó összképet hoz, amely egyszerre életviteli kérdéseket feszeget, belső vivódást tükröz és az angyali refrénnel finoman felkúszik az összeállításra. A hozzátartozó vizualitás is erősíti a téli jellegét – remekül tükrözi, hogy a szám hallgatása mikor váltja ki a maximális hatást.

[vembed youtube=”L3YzYRgrIRU” ]

ScHoolboy Q – Blind Threats (feat. Raekwon)

Amikor ScHoolboy Q még pufi volt, állandóan bucket hatben tolta és megszülte élete első hivatalos stúdió albumát, az Oxymoront, akkor a Blind Threats-cel valami egészen rideget alkotott. Egyszerre fenyegető, de a csilingelős, groove-os alap elveszi az élét, igazi elmélkedős trekk (azért élünk, hogy meghaljunk), amire a Wu-Tang veterán egy igazán emlékezetes versszakot szabott.

[vembed youtube=”1A_kdwv67Mw” ]

RiFF RAFF – Tip Toe 3 (feat. Chief Keef)

Amennyire nem vagyok kibékülve RiFF RAFF-fel, annyira kiváló számot alkotott a Tip Toe 3 képében, ami nálam egy új szubkategóriát alkotott: a téli autókázás genre-t. Ezt a számot egy haverokkal megejtett, havas hegyi menetben tudom leginkább elképzelni, mivel egy lendületes és kellemes számról van szó, ami nem teljesen klappol az otthoni forró borozással – ám egy sielős túra előkészületéhez tökély választás.

[vembed youtube=”J6Z24TuU6dk” ]

Akkezdet Phiai – Budepesmód

A semmi rosszat nem akaró, erőtlenül dallamos és művészire vett alapra Újonc pakol 10/10-es rímeket, amit fülbe rakva merengős téli sétákat lehet ejteni a pesti utcákon..

[vembed youtube=”TEcZBIIIWVo” ]

Mos Def & Slick Rick – Auditorium

Ennél a számnál ugyan Mos Def is patent rímeket kreál, de nagyon ritka olyan szimbiózist létrehozni, mint ami ezen alap és Slick Rick könnyed flowja között van. A szám mély, lo-fi, az alap kellemesen kúszik a füledbe az indiai beütésével, miközben két remek MC versenyzik mindenüket beleadva a hallgatók kegyeiért. Fáradt és nulla fok alatti napokhoz remek soundtrack.

[vembed youtube=”nx1_yzq9cX4″ ]

Gucci Mane – El Gato’s Revenge

Mi lehetne télibb vibe, mint Gucci Mane arca egy gleccserbe vésve? Nyilván semmi. A hűvös Southside trap beat eközben úgy pattog, mint a gyorsan hulló hópihék az éjszakában. BURRR!

[vembed youtube=”hH3hCKaHGp8″ ]

Bankos – Territórium

Az az alap… meg a Bankos flow rajta! Baromi bólogatós alap, amiről szintén a rideg, kihalt utcákon való barangolásra asszociálok, amikor az egyetlen kontaktod a külvilággal a füledbe duruzsolt rímek.

[vembed youtube=”M8aHbmrLbzY” ]

Black Star – Thieves in the Night

A recepten az utolsó számon sem változtatnék: old school fless, amire a legjobb flowk kerülnek, semmi extra erőlködés vagy felesleges arcoskodás. Könnyed, megnyugtató, négy fal között maradó elmélkedés, ami beindítja az ember gondolkodását és az arcba csapó hideggel kerül az utolsó puzzle darab is a helyére.

[vembed youtube=”GjxtRehIz2Y” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés