Kövess minket

Hiphop

Így hiteget minket évek óta Kendrick Lamar és J. Cole egy közös album álmával

Az album, ami eget rengetne, ám mégsem valószínű, hogy kijön.

Megosztva

Forrás:

Kendrick Lamar még csak 30 éves, ám már mögötte van 4 stúdió album, amivel egyértelműen bizonyította: a legjobbak között kell emlegetnünk. Nemcsak, hogy a mesterien meg tudja találni az egyensúlyt az utca és mainstream vonalán, de elképesztő sikereket is köszönhet ennek. Szövegileg kiemelkedő, iszonyat real és földhöz ragadt. A tökéletes recept egy kortárs legendához.

J. Cole-nak is 4 stúdió albuma van – bár 2 évvel idősebb Kendricknél -, amin a topikok széles skáláját érintette: elmesélte már, hogyan csalódott benne Nas, milyen is az ő szemével Hollywood, vagy hogy hogyan vesztette el a szüzességét. Cole egy igazi multitálentum, hiszen nem elég, hogy olyan alapokat csinál, amire nem tudod megállni, hogy ne bólogass, amíg meg nem rándul a nyakad, de úgy öli meg a saját beatjeit, ahogy senki más, mondjuk nem is nagyon enged senki mást közel a dalaihoz, az is igaz. Emellett még énekelni is tud, nem is akárhogy. A tökéletes recept egy újabb modern legendához.

Most képzeljük el, hogy ez a két rapper kiad egy közös albumot. Kanye és Jay-Z közös albumának, a Watch The Throne-nak a magaslatába emelkedne a kiadás másodpercében, ez biztos. Megkockáztatom, hogy még felül is múlná. Bármennyire is Isten ajándéka volna a hiphop szakmának az album, egyre inkább úgy fest, hogy ebből nem lesz semmi (ne legyen igazam!).

[vembed youtube=”0gnf6sNKtsg” ]2010-ben kezdte el izgatni a közönséget a páros, amikor megemlítettek egy „top secret shit” kollaborációt, majd Kendrick azt is elmondta, hogy rengeteg közös cuccot hoztak már össze. 2011-ben Kendrick azt is pedzegette, hogy simán meglehet: nemcsak egy közös számot fognak megjelentetni, hanem esetleg egy albumot. Ezután J. Cole-on volt a sor. Ő az MTV-n korbácsolta a kedélyeket azzal, hogy az album az egész világot fel fogja rázni, amit Kendrick is megerősített a XXL magazinnál – ott odáig ment, hogy azt is elárulta, J. Cole 90%-ig kész a produkciós résszel és a „Shock The World” című számot nevezte meg, mint a kedvencét az albumról. Ezután jött Kendrick a „HiiiPower” trackjével, aminek J. Cole csinálta az alapot. Ha a fanok már nem égtek volna így is eléggé magas fokon, 2012-ben Cole – vagy más nevén Young Simba – elárulta, hogy ez bizony album lesz, de dátumot nem mond, egyszer majd kiadják és bumm, vége a játéknak. Ezután dobták ki a „The Jig Is Up (Dump’n)” című számukat, majd később Kendrick megjelent Cole, Born Sinner albumán is a „Forbidden Fruit” tracken. 2014-ben jött Cole és a 2014 Forest Hills Drive albuma, rákövetkező évben pedig Kendrick a To Pimp a Butterfly projekttel. Természetesen még ekkoriban is állandó interjúkérdés volt a közös projekt, ahol mindketten csak megerősíteni tudták a dolgot.

Ezután öntötték az olajat a tűzre: mindketten kiadtak egy Black Friday című számot 2015-ben – természetesen Black Friday-en -, amin egymás alapjára rappelnek. Kendrick a „A Tale of 2 Citiez” alapját gyilkolja, míg Cole az „Alright” beatjébe csúszik bele páros lábbal. Ha ez nem volna elég, J. Cole volt olyan szenvtelen a száma végén, hogy olyat mondjon: „Azt kérdezitek mikor jön a közös album? Soha, mert nem tudnának két ennyire okos fekával mit kezdeni. De februárban, majd mind beszartok!” Jött a február, album meg sehol.

Forrás:

Azóta nem igazán hallani a projektről semmit. Ab-Soul, aki szintén a TDE kiadónál adja ki a lemezeit és Kendrick régi barátja elárulta, hogy dolgoznak rajta és érkezni fog. Majd ismét jött a 2014-2015-ös szitu, hiszen 2016 decemberében először Cole adott egy ki albumot, majd néhány hónapra rá – 2017 áprilisában – jött Kendrick legújabb lemeze is. A legfrissebb együttműködésük a december 15-én kiadásra kerülő, legújabb Jeezy lemezen lesz, úgyhogy a fanok mégis csak kapnak valamicskét.

Ugyanakkor talán az lehet a probléma, hogy mindketten hatalmasat nőttek az évek alatt és olyan magaslatokba emelkedtek, ahol már nagyon nehéz egy közös albumot összehozni: állandó turnék, saját projektek, J. Cole ráadásul egy kiadót is vezet. Ilyen körülmények között nehéz lehet megtalálni az időt egy ekkora volumenű projektre, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Kanye West és Jay-Z is össze tudta hozni a sajátját. A remény hal meg utoljára!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés