Kövess minket

Stílus

Így vált a Nike Cortez egy olimpiai futócipőből a Los Angeles-i bandák kedvenc lépőjévé

A latinó bandák kedvenc csukája, amit Kendrick Lamar élesztett újjá

Megosztva

Forrás:

A Cortez csuka története az 1960-as évekig nyúlik vissza, még mielőtt a Los Angeles-i bandák kiemelték volna az egyszerű sportcipők tömkelegéből. Ekkor még a Nike Blue Ribbon Sport – BRS – néven futott és a japán Onitsuka Tiger (a mai Asics) márkának volt az amerikai disztribútora. 1966-ban a Nike társalapítója, Bill Bowerman az Onitsuka-val karöltve megalkotta a Cortez elődjét, a TG-24-et, majd egy évvel később a szintén alapító Phil Knighttal TG-Mexico-ra változtatták az elnevezést. Ennek az ürügye az 1968-as Olimpia volt, amit történetesen Mexikóban tartottak (és a magyar focicsapat aranyéremmel térhetett haza), ám a BRS és az Onitsuka nem értett egyet a cipő nevében, így inkább Aztec-ra változtatták. Azzal viszont az Adidasnak volt problémája egy általuk készített és hasonlóan Azteca Gold névre keresztelt cipő miatt, így kötöttek ki a Cortez névnél. A név Hernan Cortez után érkezett, aki egy spanyol konkvisztádor volt az 1500-as években és az Azték Birodalom leigázásával létrehozta a mai Mexikó elődjének számító Új-Spanyolország gyarmatot. Szép odaszúrás az Adidasnak, jár a taps, Nike! A cipőt élsportolók és hobbifutók is nagy lelkesedéssel fogadták, az eladások terén a BRS és az Onitsuka Tiger numero unoja lett.

Forrás:

1971-ben aztán a Blue Ribbon Sport hivatalosan is Nike-ra változtatta a nevét, megszakította a kapcsolatát a japán céggel, ám abban megállapodtak, hogy a designt mindkét vállalat használhatja, ám a Cortez név maradhatott a Nike-nál. Az Onitsuka Tiger ezzel egy időben piacra dobta a Corsair cipőjüket, amely hasonló grafikával rendelkezett, mint a Nike-s párja. Az eredeti Cortez fehér bőrből készült, piros pipa díszelgett az oldalán, a talpán pedig egy kék csík tette felejthetetlenné a kompozíciót. Készült egy kimondottan nőknek szánt változat is – Nike Senorita -, amelyet Farrah Fawcett tett naggyá a Charlie Angyalai sorozattal, mikor ebben a lépőben gördeszkázott el egy rosszarcú bűnöző elől egy megfelelően sutára sikerült jelenetben.

Forrás:

Ugyan a Cortez világszerte szenzáció lett, mégis Los Angeles a bölcsője. Az 1980-as években betört a bandák berkeibe is: bloods, crips, MS-13. Az MS-13 kifejezetten piedesztálra emelte a lábbelit: khaki gatyával kiegészítve fogadtak csak be a krúba. Az imádat könnyedén visszavezethető oda, hogy alapból egy mexikói bandáról van szó, akiknek dominál már maga az elnevezés is, mint Mexikó elődjének alapítója. A Cortez és az MS-13 olyannyira összeforrt, hogy pár évvel ezelőtt néhány tag agyonvert két járókelőt, mivel azok a szövetségük által istenített csukában rótták az utcákat. A cipőt övező rajongás már kezd terhes lenni a banda számára az utóbbi időben. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az MS-13 egyik vezére inkább megtiltotta a tagjainak a viseletet, mondván, a rendőrök és ellenséges bandák gyorsabban szúrják ki őket, mint Snoop a fűszagot és vagy összecsapás fog jönni vagy karperec kattan a csuklón.

Forrás:

Ahogy az 1980-as évek végén, 90-es évek elején betört a gengszterrap, a cipő is egyre népszerűbb lett – úgy hivatkoztak rá, mint dopeman shoe vagy Dopeman’s Nikes, az N.W.A. Dopeman című száma után. Egy bandatag így írta le az outfitet: ha valakin sima fehér pólót, Ben Davis gatyát és Nike Cortezt láttál, akkor jobbat tetted, ha átmentél az utca másik oldalára. A cipő a mai napig klasszikusnak számít és divatmogulok, rapperek, előadók, Forrest Gump, művészek ugyanúgy elő-előveszik ezt az ikonikus darabot- igaz, mára kopott valamicskét a fénye. Ezen sokat dobott amikor a Nike megszerezte magának Kendrick Lamart, hogy egy közreműködéssel visszatöltse az energiát a lemerülőben lévő csukába.

Forrás:

Tekintve, hogy Kung Fu Kenny és Los Angeles elválaszthatatlanok, mint éjtől a hold, a Nike egy 100%-ig hiteles képviselőt talált a rapper személyében. A khaki gatya, flanel ing és fehér póló mellett a lábbelinél a Cortez mellett kell lerakni a voksot, ha valaki autentikus west coast stílt szeretne magára ölteni. Ahhoz hogy új életet leheljen a nyugati part ikonikus cipőjébe Kendrick a Reeboknál zárta be az ajtót, amelynél érdemes megjegyezni, hogy szintén erősen rezonál Kaliforniával – különösen a Reebok Classic. A Cortez ugyan nem fogja visszanyerni régi dicsfényét, de az elmúlt 30 évben egy klasszikus sneakerré nőtte ki magát, amelyből rendre készítenek újabb és újabb colorwayeket. Úttörőnek számít a futás életmóddá válásában és mostanra a budapesti utcákon ugyanúgy visszaköszön, mint Los Angelesben – legyen az egy bevásárlásból hazatérő irodista vagy épp egy MS-13 tag lába.

(Vice ; Youtube ; Complex és Complex)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés