Kövess minket

Hiphop

Ilyen, amikor a rapperek szövegeit felhasználják ellenük a bíróságon

Szólásszabadság vagy terhelő bizonyíték?

Megosztva

Forrás:

Spoiler veszély: a rapperek túloznak, sokszor még hazudnak is. Erre aztán biztos nem számítottál, igaz? Hiába minden irónia, sokszor a bíróságon közel sem vesznek ennyire szórakoztatónak egy-egy sort vagy épp versszakot, sőt, inkább bizonyítékként használják fel azt. De akkor hol a szólásszabadság és hol kezdődik a vallomás? Nehéz meghúzni a vonalat, a rapperek pedig komoly bajba kerülhetnek, ha túl igazat szólnak.

Egy professzor, Erik Nelson szerint háromféleképpen lehet a rapszövegeket felhasználni egy bírósági ügyben: vallomásként egy bűntény elkövetése után, a szándék bizonyítékaként, ha a bűntény elkövetése előtt megírja a rapper, fenyegetésként, úgy kb. bármikor. A rap az egyetlen műfaj, amelyet ilyen módon fel lehet használni a bíróságon, illetve teszik azt a mai napig – mostanra már több ezer esetben. Egy San Diegó-i rapper, Tiny Doo például 25-től életfogytiglani börtönbüntetést kapott, amikor összekapcsolták egy lövöldözéssel. Ugyan többen is azt állították, hogy nem lőtt egyszer sem, sőt, ott sem volt, de még nem is tudott az egész balhéról, de azzal, hogy a neve összekerült ezzel az esettel, növekedett az utcai kreditje, amiből jócskán hasznot húzott, főleg, hogy épp egy gengszter rap albumot producerelt. A bíróság szerencsére ráeszmélt, hogy ez így tényleg röhejes és néhány hónapnyi börtön után felvizsgálták az ítéletet és szabadon engedték.

Forrás:

A Master P által tulajdonolt No Limit kiadó rappere, Mac jelenleg 30 éves börtönbüntetését tölti, amiért meglőtt egy embert a koncertjén. Ez mondjuk, így elég para, de a bíróságon felhasználták a dalszövegét, ráadásul nem is akárhogy: két különböző számából ollóztak össze két sort, így teljesen kiemelték a kontextusból és új jelentést adtak neki, amivel bizonyítékot állítottak elő. Tyler, the Creator is megjárta a szövegével, amikor kitiltották miatta Ausztráliából, mivel egy feminista csoport túlságosan erőszakosnak találta azt – mondjuk nők elleni erőszakról és nők megerőszakolásáról szövegelt az általuk kiemelt számában, de akkor is.

Forrás:

Eminem után a CIA nyomozott még George W. Bush elnöksége alatt, amikor Slim Shady azt merte papírra vetni, hogy „I don’t rap for dead presidents, I’d rather see the president dead”. Tehát, leszarja a pénzt, inkább örülne ha meghalna az elnök. Snoop Dogg is megjárta a nagy szája miatt, amikor 1996-ban gyilkossággal vádolták meg. Az ő ügyében a Murder Was The Case című számának a lyrics-jét használták fel, de később felmentették. Egy másik extrém eset az volt, amikor még 1993-ban egy férfit megvádoltak egy állami rendőr megölésével, a védőügyvédje pedig egy 2Pac számot játszott le a bíróságon, hogy bebizonyítsa, ügyfele ezek miatt a zenék miatt agymosáson esett át és követte el a tettét. Másik eset: 2003-ban meggyilkoltak 2 rendőrtisztet, majd elfogtak egy gyanúsítottat, akinek a zsebében megtaláltak egy papírcetlit. Balszerencséjére erre a lapra néhány rímet írt le, amiben épp az imént említett gyilkossággal büszkélkedik, amit a bíróságon is felhasználtak a férfi ellen. De itt van Montana Millz esete is, aki 3 év börtönt kapott drogcsempészésért, miközben olyan számokat írt a Rhode Island-i rapper, mint a „Drogokat árulok„, vagy a nagyon beszédes „Figyelnek a jardok„.

[vembed youtube=”tLcY0I2d9KI” ]Az erősen politikai kötődésű Killer Mike fel is emelte a hangját a jelenség ellen: „Ha hagyjuk, hogy ez továbbra is így menjen, akkor azt fogják elérni, hogy egy egész generációnyi tehetséges előadót nyomjanak el.” A korábban már említett professzor mélyebbre ásott ebben az ügyben és arra a megállapításra jutott, hogy ha fiatal fehérek írnának ilyet, azt közel sem használnák ilyen gyakran a bíróságon – ennek mondjuk épp ellent mond Eminem esete, de rá hallgattak annyian, hogy akár számottevő belbiztonsági veszélyt is jelenthetett volna. Manapság már persze megváltozott a hozzáállás, hiszen annyira mainstream lett a hip-hop műfaj, hogy saját magukat nevettetnék ki a bíróság tagjai, ha felhasználnának egy-egy szöveget. A szólásszabadság szintén a rapperek oldalán áll, de az amerikai igazságszolgáltatás már mutatott furcsa dolgokat és emiatt a rapperek sosem érezhetik magukat igazán biztonságban, annak ellenére, hogy elvileg bármit leírhatnának.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés