Kövess minket

Hiphop

Kanye West és Jay-Z hullámvölgyes, de megszakíthatatlan barátsága

Hogyan került veszélybe a kettőjük kapcsolata.

Megosztva

Forrás:

Jay-Z és Kanye West két élő legenda, akik akkora zenei múlttal és tapasztalattal rendelkeznek, hogy bűn lenne őket nem a legnagyobbak között emlegetni. Hálát adhatunk a hiphop égieknek, hogy tető alá hozták 2011-ben a Watch The Throne című közös albumot, illetve még rengeteg közös cuccot. Ha az ember kívülről figyeli kettőjüket és a közös pillanataikat, akkor könnyen juthat arra a következtetésre, hogy legjobb barátok, országos cimborák. Azonban ez már nem teljesen igaz.

Kapcsolatuk akkor kezdődött, amikor  Jay-Z-nek annyira megtetszett Ye munkája egyik közeli barátjának, Beanie Sigelnek a lemezén, hogy megengedte neki, hogy a saját albumán is – a 2000-ben megjelent The Dynasty: Roc La Familia-n – csináljon egy alapot. Ezután Kanye amolyan házi producerként működött a Roc-A-Fella kiadón belül, ám rapper ambíciói is voltak, amit eleinte nem vettek túl komolyan. Később természetesen ez megváltozott, amikor meghallották, hogy nemcsak a süketszobán kívül tud zseniálisat alkotni Kanye, hanem bizony a mikrofon mögött is megállja a helyét. Utána egyfajta testvéri viszony alakult ki kettejük között, annak minden előnyével és hátrányával. Kanye igyekezett ezt a testvéri dolgot még jobban bebiztosítani, amikor 2009-ben meglépte a méltán híres félbeszakítós tettét az MTV VMA díjátadón, hogy kiálljon Jay-Z kedvese, Beyoncé mellett, amiért nem ő, hanem Taylor Swift vitte haza a legjobb női videó díját. Aztán 2011-ben jött a közösen elkészített Watch The Throne. Az album mesterien sikerült, mindkét rapper a legjobb formáját hozta a projekten és ezt tekinthetjük a csúcsnak kettejük kapcsolatában, igaz ennek ellentétére is jöttek fel pletykák, de erről majd később. Természetesen az album kiadását megelőzően is nagyon sokszor dolgoztak együtt, ritka volt az olyan albumuk, amelyen legalább egyszer ne tűnt volna fel a másik, valamilyen formában.

Forrás:

Aztán 2014-ben jött Kanye és Kim esküvője, ahol nem jelent meg Jay és Beyoncé, így jöttek a találgatások: vége a barátságnak? Kanye az esküvős incidenssel kapcsolatban azt mondta, hogy igazából neki teljesen mindegy, hogy ki van ott, mivel az egyetlen fontos ember számára Kim, ha ő ott van, minden rendben. 2015-ben Jay-Z elindította a saját zenei streaming szolgáltatóját, a Tidalt, amelyhez Kanye West is örömest csatlakozott és kijelentette: csak ott fog megjelenni a legújabb albuma, a The Life of Pablo. Ezt azonban nem tartotta be, mivel másfél hónappal a kiadás után már az Apple Musicon és a Spotifyon is megtalálható volt. Tovább tetézte ezt a szitut 2016 végén, amikor az egyik koncertjén intézett egy kisebb kirohanást, amolyan Kanye-stílusban. Elmondta, hogy az ő és Jay-Z gyerekei még nem is játszottak együtt, valamint, hogy miután kirabolták a feleségét, Kimet, Beyoncé még csak fel sem kereste, hogy a hogyléte felől érdeklődjön. Aztán Jay-Z is kezdte azt érezni, hogy talán elszaladt a ló Kanye-val, hiszen a legutolsó albumán, a 4:44-en elrappelte: soknak érzi, amit Ye csinál és megváltozott az évek során. Tovább mélyült a kapcsolatuk válsága, amikor Kanye ismét felszólalt a nyáron. Állítása szerint a Tidal több, mint 3 millió dollárral tartozik neki és kész lenne felbontani a velük kötött szerződést is, ha a Hov által birtokolt streaming szolgáltató nem fenyegetné perrel. Júliusban végül elváltak Kanye és a Tidal útjai, hiába érdemelt volna egy komolyabb bónuszt az említett rapper, miután a The Life of Pablo albumának köszönhetően másfél millió új előfizetőt szerzett a Tidalnek, nem fizették ki. Ebben az időszakban egymás után jöttek a találgatások, mi lehet a háttérben. Felmerült, hogy Jay már a Watch The Throne időszak alatt sem volt oda Kanye társaságáért, egyedül a pénzért vállalta be az albumot. Pletykálták, hogy Beyoncé áll az egész beef mögött, ő az, aki nem hagyja a régi barátokat újra egyesülni. És persze a szokásos „kamu az egész, csak a publicitásért vergődnek” teóriát is bedobták sokan.

Jay-Z egy novemberi interjúban aztán elárulta, hogy beszélt Kanye-vel és köszönik szépen, jól megvannak. Akadnak köztük nézeteltérések, illetve azt soknak találta, amikor Beyoncé-ról és a gyerekeiről beszélt a koncertes kirohanása során, de alapvetően mindig is lesz köztük egyfajta testvéri kötelék. Ez a kötelék pedig sokszor versengéssel, civakodással jár, de azért megvan köztük a szeretet. A legutóbbi chicagói koncertjén (Ye-t gyakorlatilag itt nőtt fel) pedig „Can’t Tell Me Nothing” című szám bejátszása után Kanye-nak is üzent: „Béke és szeretet”.

[twitter]https://twitter.com/_KingMook/status/938310433991258112[/twitter]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés