Kövess minket

Hiphop

Kendrick Lamar és a Control versszaka: mennyiben ösztönözte a többieket?

K-Dot felszólított néhány kortársat, hogy emeljék magasabbra a lécet, nézzük, hogy sikerült-e nekik

Megosztva

Forrás:

Big Sean Hall of Fame című albumának megjelenése előtt 2 héttel kiadta a Control című számát, amin Kendrick Lamar és Jay Electronica szerepelt, ám a lemezre végül nem került fel jogi zűrök miatt – Kendrick pedig gondoskodott, hogy ne csak jogi zűrök legyenek a track körül. K-Dot versszaka régóta nem látott visszhangot keltett a hip-hop körökben: Makaveli/2Pac utódának, New York királyának hívja magát (utóbbi értékéről itt értekeztünk), állítása szerint az NBA valaha volt egyik legjobb edzője sem oktathatja ki, egy lapra teszi magát Jay-Z-vel, Nas-zal, Eminemmel, André 3000-del. Ezek a sorok már önmagában garantálják a kikerekedett szemeket, de aztán még van töke azt mondani, hogy mivel ez hip-hop, így a kortárs rapperek tősgyökeres rajongóinak az elhódítására törekszik. Versenyszellem annyira belelendítette a rímelésbe, hogy meg is nevezi ezeket az MC-ket: J. Cole, Big K.R.I.T., Wale, Pusha T, Meek Mill, A$AP Rocky, Drake, Big Sean, Jay Electronica, Tyler, the Creator és Mac Miller. Lássuk, hogy a jelenkor és a verzének megjelenése közötti 5 évben mihez kezdtek magukkal a megszólítottak.

[vembed youtube=”W7zdMeZPkpY” ]

J. Cole

Cole épp azon a nyáron adta ki a Born Sinner albumát, így panaszkodni nem volt oka. A következő albuma a 2014 Forest Hills Drive volt, ami a karrierjének ékköve és innentől kezdve nem engedett közreműködőt az albumaira. Sokkal társadalomkritikusabb hangvételű lemezeket készített, amelyeknek az alapjai még jobbak lettek, mint az előző projektjein hallhatók. Cole az idővel csak jobb lett.

Forrás:

Big K.R.I.T.

A déli fenegyerek, Big K.R.I.T. annyira meginspirálódott a track hallatán, hogy másnap megírta a Mt. Olympus számát (a Drank szócskát kísértetiesen hasonlóan mondja, mint Kendrick a Swimming Poolsban), ami a 2014-ben megjelent Cadillactica című albumára került fel. A tracken érződik, hogy totális versenyszellemben írta, az albuma pedig jobb lett, mint a korábbi munkái. Kéz a kézben járva a gyökerének számító déli hangzással még egy albumot megjelentetett tavaly, amely szintén kritikus kedvenc lett – K.R.I.T. karrierje is felívelt a versszak után.

[vembed youtube=”3s-w-zSbTu8″ ]

Wale

Wale J. Cole-hoz hasonlóan ’13 nyarán jelentkezett albummal, legkorábban pedig csak 2 évvel később – ez volt a The Album About Nothing. Ahhoz képest, hogy a Controlt megelőző The Gifted és az ezt követő, legutóbbi albuma, a Shine úszott a közreműködőkben, a The Album About Nothing csak néhány vonultat fel, akikből egy J. Cole. Ez az albuma mindenképp a legjobbjának számított, míg a rákövetkező nem feltétlenül. Wale mostanában nem igazán találja a helyét, a többiek egyértelműen lehagyták.

Forrás:

Pusha T

2013 egy baromi jó év volt a hip-hopnak, ugyanis nemcsak az eddig felsoroltakból ketten, de még Pusha T is kiadott ekkor egy projektek, ez volt a My Name is My Name. Ráadásul ez volt az első szólóalbuma, korábban a tesójával, No Malice-szel alapított Clipse-ben nyomta, bár néhány szóló mixtape-t azért kidobott. Az albuma az év egyik legjobbja lett, 2015-ben pedig kiadta a második szólóját, viszont a régóta beharangozott King Push projektre még várni kell – Kanye viszont már belobogtatta Twitteren, hogy idén május végén jön.

[vembed youtube=”UgGZJxI-fFA” ]

Meek Mill

A Control versszak óta az ő albumai is szintet léptek, bár nem akkorát, mint a többieké. Meek inkább a magánéletében hallatta a hangját, hiszen 2 évig boldogították egymást Nicki Minaj-zsal, de volt sitten is meg beleszállt egy beefbe Drake-kel, amiből ő jött ki vesztesen. Ha hozzávesszük, hogy sosem volt egy visszafogott figura, így még picit meglepő is, hogy „csak” ennyi volt a major dolog vele kapcsolatban az elmúlt 5 évben. Amióta viszont kijött a sittről igazi philadelphiai legendaként kezelik.

Forrás:

A$AP Rocky

Rocky is ’13-ban robbantotta a debütáló albumát, ami óriási siker lett, ezt pedig csak fokozta a másodikkal, amit ’15-ben adott ki. A két album eléggé különböző atmoszférával rendelkezik, viszont mindenképp az évének legjobbjai között emlegetik. Rocky emellett a Mobjával is aktív volt, hisz két albumot is kiadtak, valamint a hip-hop egyik vezéralakja lett a divatvilágában. Tekintve, hogy igen a pályája elején került megemlítésre, így érthető a karrierjének felívelése.

Forrás:

Drake

Megint csak: ’13-ban jött az album. A Nothing Was The Same albumával lazán az év legjobbjai között szerepelt, ráadásul jócskán felülmúlta a későbbi, Views albumát. A Nothing Was The Same-n habár voltak full R’n’B beütésű trackek, hangzásban közelebb állt egy ízig-vérig hip-hop albumhoz, mint a Views. Utóbbival viszont elképesztő streaming és eladási sikereket halmozott. Kendrickkel volt is egy kis beefjük, de mindvégig a felszín alatt, egyikük sem nevezte nevén a másikat.

Forrás:

Big Sean

Seant a saját számán szólították fel, így muszáj volt az albumával valami nagyot hoznia: a Hall of Fame-mel felülmúlta régi cuccait és a későbbi lemezei is mérföldekkel jobbak lettek, mint a korábbi munkái. Kialakított egy saját hangzást, a szakma legjobbjaival kezdett el dolgozni, és a műfaj egyik sláger gyárosává nőtte ki magát. Kendrickkel volt beefjük, sokan találgatták, hogy vajon K-Dot Humble refrénje Seannek szól-e.

Forrás:

Jay Electronica

Jay-t nehéz megfejteni, hiszen korábban sem volt komolyabb zenei karrierje. 2007-ben adott ki egy projektet, ami inkább egy történetnek felelt meg, mintsem mixtape-nek vagy albumnak. 5 szám, amely egybekötődik, a hangulatuk változik és a inkább egy spoken word lemezre hajaz, amit filmes bevágásokkal tűzdeltek tele. Az Exhibit A és C számain viszont tényleg világossá válik: Jay-nek nagy tehetsége van, de nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A versszak miatt lett egy kis feszültség K-dot és közte, mire Kendrick így szólt az egyik számában: „Nem ölthetek meg egy olyan karriert, ami el sem kezdődött”. Ezzel nehéz vitatkozni.

Forrás:

Tyler, the Creator

Tyler is ekkor adott ki új albumot, majd még kettőt, amelyek rendre felül tudták valamelyest múlni az előzőt, a konzisztens fejlődése tehát érződik. Szépen lassan a divatban is egyre komolyabb elemként szerepel az egyedi kreativitással megáldott Tyler, akinek mára saját sorozata is van. Win, win, win…

Forrás:

Mac Miller

Miller is adott ki ’13-ban albumot, később pedig még kettőt, de nehéz megállapítani melyik a legjobbja. Szereti többféle hangzásban kipróbálni magát, albumának vendégszereplői is sokszínűek, igazi kísérletező srác, akinél nehéz elvonatkoztatni a mixtape énjétől, amikor még kölyökfejjel rappelt a széles hallgatóságnak.

[vembed youtube=”As_cvwAMYi4″ ]A felsorolásból látszik, hogy a legtöbben komoly munkát fektettek a karrierjükbe az elmúlt 5 évben, ám óriási fenntartásokkal kell kezelni a Controlnak az erre vonatkozó hatását. Egy ilyen versszak jó, ha néhány hónapig kelt visszhangot, ám addig erősen jelen tud lenni a médiának köszönhetően. Ugyanakkor a megemlített rapperek szinte mind sokoldalúbbá és sikeresebbé váltak, de tekintve, hogy a hip-hop jelenének néhány legnagyobbjáról van szó, semmi meglepetés.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés