Kövess minket

Hiphop

Későn érő rapperek: 25 felett is van karrier

Jay-Z sem adott ki albumot 26 éves kora előtt, még te sem késtél el!

Megosztva

Forrás:

Az almának is érnie kell, Róma sem egy nap alatt épült, jó munkához idő kell, a türelem rózsát terem, stb. Vannak a rapszakmában is olyan arcok – nem is akárkik -, akik bizony az átlagtól (20-as éveik elejétől) eltérően, későn érőnek bizonyultak. Cserébe addigra lett annyi eszük, hogy ne csesszék el a nehezen felépített birodalmukat holmi éretlen baromsággal, hanem komolyan vegyék a hivatásukat és kihasználják a korábban megszerzett élettapasztalataikat. Íme néhány MC, akik 25 éves koruk után váltak igazi szenzációvá.

JAY-Z – 28 évesen

A most 48 éves JAY-Z-vel kezdem, mivel egy kicsit kilóg a listáról, hiszen az 1996-ban kiadott debütáló albuma előtt már szövegelt együtt Big L-lel, meg persze Biggie második albumára tolt közreműködést. Viszont ezek még mindig olyan megjelenések, amelyekre nem mondaná rá az ember, hogy innentől kezdődött a világi karrierje. A debütáló albumával, a Reasonable Doubt-tal sem rengette meg az eget, mindössze egy nagyon komoly nyomatékot adott a nevének és figyelmeztette a hip-hop világot, hogy valami készül. A későbbi albumai – különösen az 1998-ban (ekkor már 28 éves volt) kiadott Vol. 2… Hard Knock Life albumával – érte a legjobb eladásokat és vált kitörölhetetlen elemmé a zene világában.

[vembed youtube=”k_y-V145mKw” ]

Danny Brown – 32 évesen

Brown már kiadott egy sor mixtape-et, mielőtt kiadta volna az első albumát – pontosan a 29. születésnapján. Azonban sem a debütáló albumával, a The Hybrid-del, sem a másodikkal, a XXX-el nem ért el komolyabb sikereket az egyedi hangzása ellenére sem. A témába vágó, Old elnevezésű lemezével sikerült elérnie a legnagyobb sikereket, amit 32 évesen adott ki, így rászolgálva az old/öreg jelzőre a hip-hop berkein belül. Cserébe viszont egy örökifjú szerepben tetszeleg, aki állandóan bulizik (drogok, pia és nők kíséretében) és még attól sem riad vissza, ha egy csaj a színpadon akarja leszopni.

[vembed youtube=”DG_lZK5AK9Q” ]

Action Bronson – 27 évesen

Bronsolino 2011-ig, 27 éves koráig fel sem került a hip-hop térképére, utána viszont a szakma elsőszámú séfjévé lépett elő (bocsi, Raekwon és Sör és Fű). A rapper, akinek flowja iszonyatosan hasonlít Ghostface Killahéra egy profi séf, aki amellett, hogy The Alchemisttel, Statik Selektah-val vagy épp Harry Frauddal ad ki közös cuccokat, saját sorozata is van a Vice-nál, Fuck, That’s Delicious címen. A rapper mostanra olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Wiz Khalifa, Chance The Rapper, Mac Miller vagy épp a soron következő, Rick Ross.

[vembed youtube=”bVP_w1rQweE” ]

Rick Ross – 29 évesen

A börtönőrből lett rapper az első és legtöbbet eladott albumát „már” 29 évesen kiadta, így a Hustlin’ és a Push It trackkel a háttérben letette a keze nyomát. Az igazi áttörésre azonban 33 éves koráig várnia kellett, hiszen 2009-ben adta ki a Deeper Than Rap lemezét, ami nem csak a toplistákra dobta, de rákerült még a korongra Nas, Kanye, Lil Wayne vagy épp T-Pain. Ám amire a legbüszkébb lehet ebből az évből, az az, hogy megalapította a Maybach Music kiadóját, amely azóta komoly tényezővé nőtte ki magát a piacon, hiszen saját magán kívül ott állomásozik még Meek Mill, Wale vagy épp Gunplay is.

[vembed youtube=”qk2jeE1LOn8″ ]

2 Chainz – 34 évesen

A korábban röhejesen csak Tity Boi nevet használó 2 Chainz, 34 éves volt, amikor kiadta a Based on a T.R.U. Story lemezét 2012-ben, amivel ő a legöregebb debütáló a listán. 34 évesen van, aki már a család-gyerek-ház kombóban gondolkozik, de nem Tity. Ő innentől kezdve lett egy hatalmas név a hip-hopban és azóta is ontja magából a slágereket és a sokszor nevetségesen kreatívnak ható sorokat, amiket nehezen tudunk eldönteni, hogy viccnek szánta vagy komolyan gondolta.

[vembed youtube=”e2QKlmMT8II” ]

50 Cent – 27 évesen

Ugyan Fifty komoly hírverést csinált magának az utcán még mielőtt a 2003-as Get Rich or Die Tryin’ berobbant volna, a lemez megjelenése után vált csak a hip-hop aktuális királyává – akkor viszont tornádóként kavarta fel az felhígult játszmát. Az első albumával elképesztő, addig soha nem látott sikereket ért el, amelyeknek köszönhetően később tovább tudta növelni vagyonát és az egyik legjobban befektető üzletember lett, akinek neve még mindig fejhajtást érdemel a gettóban.

[vembed youtube=”W6QmEl9JyuU” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés