Kövess minket

Hiphop

Ki is az a Tekashi69? Egy újabb felkapott Soundcloud rapper, aki egy év után eltűnik vagy sokkal komolyabb jövő előtt áll?

Mindenki le akarja szerződtetni a brooklyni szivárványhajú rappert, de ki is ő?

Megosztva

Forrás:

Tekashi 69 – használja a 6ix9ine stilisztikát is – becsületes nevén Daniel Hernandez, 21 éves és New Yorkból szórja a zenéjét, ami jelenleg meghódítja a hip-hopot. Elismerően szólt róla Swizz Beatz, Fetty Wap, Tech N9ne, de még Chance The Rapper is, annak ellenére, hogy nagyon megosztó a személyisége, állandóan beefelget, a szivárványos haját pedig hasonló színű fogékszerrel igyekszik kiegészíteni. Az utóbbi időben hírbe hozták számos kiadóval, úgy, mint a Birdman által birtokolt Young Money Cash Money Records, aki állítólag 15 milliót is ajánlott a rappernek. Nagy kérdés, hogy csak egy internet fenoménról van-e szó, akinek lesz egy-két jó éve, majd eltűnik a süllyesztőbe vagy komolyabb karrier várható tőle?

A mexikói gyökerekkel rendelkező Tekashi még a hip-hop előtt, az Instán igyekezett hype-ot kiépíteni a botrányos viselkedésével és stílusával, majd amikor látta, hogy kajálja a nép, jöhetett a hip-hop. Egy rakat rapvideót kiadott mire igazán berobbant a Gummo című trekkjével, amit mostanra több, mint 150 millióan láttak Youtube-on – de a Kooda című trekkje is közelít a 100 millás nézettséghez, a legújabb őrülete pedig, a Billy két hét alatt érte el a 20 milliót és a Youtube egyik legfelkapottabb videója. A számok nem hazudnak, Tekashi épp hatalmasat megy a videómegosztón, de cserébe az életben is, hűnek kell lennie a buzzhoz. A klipjei tele vannak fegyverekkel, drogokkal, kurvákkal és bandatagokkal, akik közül főleg a Bloodok képviseltetik magukat, akikhez Tekashi szíve is húz. A zenei alapjai ütnek, korántsem chillesek, kemény basszusok és még keményebb dropok jellemzik. A flowja leginkább ütemre való ordítás, ami tökéletes összhangban van az alapjaival, így a kettő egyvelegeként, a klipeket nézve, tényleg elhiszed, hogy ezek az arcok nem szórakoznak, bármikor lelőnek vagy kirabolnak.

[vembed youtube=”LJjsm6CVsG8″ ]Tekashi-ban az a jó, hogy nem akar több lenni, mint ami: egy vad srác, aki állandóan hülyeségeket csinál, a teljesen arrogáns és erőszakos rapet nyomja, nulla társadalmi felelősségvállalás vagy oktató jelleg. Ki is alakította a saját fanbase-ét, amely egyre inkább gyarapodik. Viszont ahányan szeretik, kb. ugyanannyian utálják is New York-i rappert. Korábbi haverjával, Trippie Reddel például már komolyabb szintekre is eljutott a beef. Közös számaik voltak, ám Tekashi egy másik korábbi spanja, ZillaKami feltöltött egy fotót Instára, ahol a rapper épp egy melltartóban lévő, 13 éves kiscsajt karol át. Trippie Redd el is határolódott tőle: „Bocs, tesó, de nem szeretjük a pedofilokat.” Az ügy a bíróságig jutott, ahol bűnösnek is ítélték Tekashi-t, bár állítása szerint semmilyen szexuális viszonyba nem került a lánnyal, akiről azt hitte, hogy 19 éves. Közösségi munkát kell végeznie, illetve megtiltották neki, hogy bármilyen szexuálisan kirívó vagy erőszakos képet töltsön fel nők és gyerekek társaságában – ha ezeket betartja, akkor nem jegyzőkönyvezik, mint szexuális erőszaktevőt. Trippie és Tekashi részéről is mennek a Fuck Trippie/Tekashi kántálások, valamint az odaszólások, így itt még várható folytatás.

[vembed youtube=”Abm2b07XFYM” ]A cikk elején feltett kérdésre, miszerint 69 csak egy újabb jövő-menő rapper-e vagy komoly esélye van maradni a műfajban, nehéz felelni. Akihez hasonlítani tudom az Bobby Shmurda, aki szintén hatalmasat robbant a karrierje elején, amikor kidobta a Hot Niggat, ám ő csak egy kislemezig jutott, mivel utána bevarrták a sittre. Ennek ellenére, rengetegen úgy gondolták, hogy ő lesz a következő nagy brooklyni rapper, aki iszonyat komoly eladásokat fog produkálni és ott fog tanyázni a toplistákon még évekig. Tekashi most valahol ott van, ahol Shmurda, mielőtt sittre került. Hatalmas ígéretnek számít, a számai nem állnak meg 8 számjegyű nézettségek alatt és már a toplistákkal is ismerkedik. A potenciál tehát megvan benne, de óriási veszélyek is leselkednek a karrierjére. Két dolgot tudnék kiemelni. Az egyik, hogy ezzel a flow és alap stílussal, tehát, hogy a számai csak vadulásból, mindenki megöléséről és ordibálós szövegelésről szól, hosszú távú karriert nem lehet építeni. Ez a téma könnyen unalmassá és elcsépeltté válhat, így kockázatosnak ítélem, hogy ilyenre építi a karrierjét – ugyanakkor rohadt fun nézni, hallgatni ezeket a cuccokat, hiszen te is elhiszed, hogy épp gangbanger vagy. A másik komolyabb veszélyforrás pedig a személyisége. Szinte ordít a viselkedése valami gigantikus baromság felé, amit elkövetve évekig fog bíróságra járni, az pedig a zenéje rovására fog menni. Állandóan kerülnek ki róla a videók, hogy utcán verekedik, szarik a törvényre, ami persze kell az imidzshez, meg amúgy is ezt mutogatja a zenéiben, de könnyen a karrierjébe kerülhet. Tekashi69 tehát nagy jövő előtt áll, ám az egyetlen, aki ezt el tudja szúrni, az ő maga. Ha anélkül sikerül megkomolyodnia egy picit (amitől viszont elveszítheti a rajongótáborát, hiszen a balhékra épít), hogy több évre lesitteljék, akkor még hatalmas sikereket érhet el.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés